Wie zijn we?

Er is sinds eind 2020 een brede groep betrokkenen actief bij het protest tegen de bouwplannen, zoals direct omwonenden, vereniging van eigenaren omliggende woningen, huurders, Tuinenpark Ons Buiten, bewonerscomité Voordorp i.o. en Werkgroep Leegstaand Café Voordorp e.a. wij hebben ons verenigd in "Voordorp aan Zet".

Waarom zijn we boos? 

Bewoners in Voordorp hebben op de website van DUIC moeten lezen dat er en intentie-document is ondertekend tussen de gemeente en de projectontwikkelaar. Niemand in de buurt is hierover geïnformeerd.
We hadden van de gemeente anders verwacht; een gemeente die participatie zo hoog in het vaandel heeft staan. Dit is niet bepaald hoe je ‘Samen een stad maakt’.

Evenmin heeft de eigenaar, waarmee de Werkgroep Leegstaand Café in januari 2020 contact heeft gehad, ons ingelicht; al was dit wel toegezegd.

Ons wordt nu geen andere keus gelaten dan te participeren op een vastgelegd plan met een reeds gekozen oplossing voor deze plek.

De projectontwikkelaar presenteert zijn plan als oplossing voor de langdurige leegstand van het café. We dragen hier al tien jaar een andere oplossing voor aan. Wij kunnen niet anders dan constateren dat de eigenaar en de projectontwikkelaar na jaren van leegstand vooral hechten aan eigen belang en cashen in deze tijd van woningnood.

Wat willen we?

Speerpunten t.a.v. het plan

  1. Laagbouw
  2. Duurzaam, groen en met passende uitstraling bij Voordorp. Behoud van het hele parkje en geen verplaatsing van het kinderdagverblijf daarheen
  3. Buurtvoorziening met lichte horeca

Speerpunten t.a.v. het proces

  1. Bewoners willen in co-creatie eventuele herontwikkeling op deze locatie realiseren. Het intentiedocument is ontstaan en getekend zonder de wensen en zorgen van bewoners daarbij te betrekken.
  2. Het huidige voorstel biedt ruimte aan zware horeca. Van zware horeca heeft de buurt in het verleden alleen maar last gehad. Zware horeca midden in de woonwijk is niet aanvaardbaar. De gemeente moet de projectontwikkelaar verplichten tot bouw van betaalbare woningen, (zie visie gemeente in het intentie-document)
  3. Hoogbouw is het belonen van leegstand door speculatie

Toelichting standpunten

Laagbouw:

  • We zijn ons bewust van de woningnood in Utrecht. De gemeente moet daarbij echter zorgvuldige keuzes maken. Verdichting van de stad mag niet ten koste gaan van sociale cohesie, leefbaarheid en al spaarzaam aanwezig groen.
  • Hoogbouw past niet in de architectuur aan deze zijde van de Romerostraat, waarvoor architect Theo Bosch een prijs heeft ontvangen door zijn visie op menselijke maat en de overgang naar het groen;
  • Hoogbouw gaat ten koste van het zeer nabijgelegen park (schaduw, veel wind, anonimiteit);
  • Meer woningen geven meer verkeer en parkeerdruk. Een parkeergarage zal dit laatste niet oplossen door het ‘even’ parkeren door bezoekers en doordat een parkeergarage als onveilig wordt ervaren.

Behoud van het park:

  • Het park is het enige publieke groen dat Voordorp heeft. De tuinen van Ons Buiten zijn privebezit;
  • Behoud en uitbreiding van groen versterken de gewenste verbinding tussen het tuinenpark en de directe omgeving.
  • Als de projectontwikkelaar het kinderdagverblijf of andere kinderopvang (bv BSO) bouwt in het park, wordt de afmeting van het parkje sterk gereduceerd en ontstaat er nog meer stenigheid;
  • Het parkje is een belangrijke recreatieplek, met o.a. een van de weinige Voordorpse kinderspeelplaatsen en met De Voortuin, een pluktuin, gekoesterd als ontmoetingsplek door veel Voordorpers, jong en oud.
  • De projectontwikkelaar denkt dat door het leggen van groen op een half verdiepte parkeergarage alle stenigheid opgelost wordt. Echter, de parkeergarage zal de huidige parkeerplaats zuidelijk aan het huidige gebouw in beslag nemen, die nodig is voor bezoekers en gebruikers van Ons Buiten.
  • Behoud van waardevolle bomen, zoals de plataan bij Villa kakelbont, de watercypressen en de ring leilindes rondom de locatie.

Buurtvoorziening met lichte horeca:

  • Bewoners vragen al sinds 2011 (de ontruiming van het café, vanwege overlast en bedreiging openbare orde en veiligheid) om een buurtvoorziening als ontmoetingsruimte, tijdens:
    • Wijkraadpleging 2011;
    • Overleg wijkbureau en wijkwethouder 2019;
    • Ingediende petitie 2013-2019 op 15 dec 2019 (589 ondertekenaars, waarvan 141 in 2019);
    • Informatieavond Bestemmingsplan maart 2020.
  • Bewoners mogen van gemeente en projectontwikkelaar het leegstaande café tijdelijk gebruiken als buurtvoorziening. Echter, uit overleg (januari 2021) bleek dat beiden dit niet gaan faciliteren. Bewoners moeten het verwaarloosde pand zelf opknappen.

Een andere oplossing dan het plan van de projectontwikkelaar:

  • We zien het plan van de projectontwikkelaar niet als oplossing voor de opgave die de gemeente zich heeft gesteld in het intentiedocument: versterken van de ontmoetingsplek en versterken van het groen (p.5). Daarom willen wij terug naar die opgave en daarop participeren.

Verplichting tot het bouwen van betaalbare woningen:

  • Het bouwen van betaalbare woningen in Utrecht is noodzakelijk. In de Merwedekanaalzone heeft een projectontwikkelaar te zeer de vrije hand gehad en worden onbetaalbare woningen gebouwd. Dat scenario moet hier voorkomen worden.
  • Ook is een meer gemengde bevolking in de wijk Noordoost noodzakelijk. Hier stemmen wij in met de visie van de gemeente.

Hoogbouw is het belonen van leegstand door speculatie:

  • Het draait om meer dan geld in de openbare ruimte. Juist de wensen en belangen van bewoners over hun leefomgeving moeten worden meegenomen voor inpassing in de wijk.

<<terug