Tijdlijn

image

Gesprek Voordorp aan Zet met Frank Speerstra (gemeente) en Ben Trooster (Rejoko)

In dit gesprek konden we fysiek kennismaken met Frank Speerstra van de gemeente Utrecht. In het park heeft Frans van de Berg nog eens uitgebreid het toetsingskader uitgelegd over het behoud van de kernwaarden van het park.
Daarna zijn we bijgepraat over de stand van zaken met betrekking tot de plannen. Rejoko is in overleg met de betrokken partijen over diverse varianten. Zodra er een variant gekozen wordt komt er een enquête in Voordorp en wordt er een representatieve bewonersgroep gevormd voor de advisering op de gebouwen en de co-creatie op de openbare ruimte.  

Frank Speerstra maakte ons attent op de publicatie van een participatieplan door ontwikkelaar Rejoko. Hierna wees Voordorp aan Zet erop dat in het participatieplan de term 'raadplegen' in plaats van 'adviseren' stond. Dat is inmiddels hersteld.
Dit participatieplan is hier te vinden

Verder hebben we de ontwikkelaar op de hoogte gebracht van de resultaten van onze petitie en van de resultaten van de enquête die het wijkplatform heeft gehouden. De petitie heeft 704 handtekeningen opgeleverd en 78% van de respondenten op de enquête zijn tegen de hoogbouw.
Ook schreef Peter Straatman een update voor de buurtkrant: Publicatie voortgang project in Dorpsmarkt

De gemeente Utrecht heeft een nieuwe planning gepubliceerd voor de ontwikkeling van de Aartsbisschop Romerostraat 330-338. Het komt erop neer dat de gemeenteraad pas eind 2023 een besluit neemt over een wijziging van het bestemmingsplan (de laatste stap in het proces). Link naar de nieuwe planning

Er is een nieuwe begeleider van de gemeente voor het project, Frank Speerstra. Op 8 maart sprak Voordorp aan Zet met hem in een onlinebijeenkomst. Frank gaat meer sturen op de rol van co-creatie die bewoners hebben. Ook beloofde hij, in lijn met Motie 32, dat de gemeente, zodra dit actueel wordt, aanwezig zal zijn tijdens een overleg tussen bewoners en ontwikkelaar over de invulling van de horeca-categorie. 

In Dorpsmarkt, de buurtkrant van Voordorp en Veemarkt, kwam een artikel van Frans van de Berg over het door ons ontwikkelde toetsingskader voor het behoud van de kernwaarden van het park (zie deze tijdslijn op 12 mei 2021) . Hier vind je de volledige tekst in Dorpsmarkt

Op 15 maart 2022 stelde B&W de gemeenteraad op de hoogte van de stand van zaken na Motie 32 (“Buurtfunctie met passende horeca in Voordorp’, 4 februari 2021). B&W meldde de tijdelijke huisvesting van het Wevehuis in het leegstaande horecapand A.Romerostraat 332-338, en beloofde dat gekeken zal worden naar de mogelijkheid van een definitieve buurtfunctie en naar de invulling van de horeca-categorie. Lees hier de brief van B&W n.a.v. Motie 32

Op 16 november jl. was er eindelijk weer een overleg van Rejoko met bewoners. Bewoners mochten hun ideeën geven voor een mooier park. De aanwezigen wilden echter vooral praten over de gevolgen van de toekomstige bouw op het park. Zij vrezen dat de toekomstige bouw ten koste gaat van de leefbaarheid van het park; dan verdwijnt de zon grotendeels uit het park. Dát is dus strijdig met de doelstelling. Die doelstelling is: rond de bouwlocatie moet de functie van ontmoetingsplek en groen worden versterkt. Dat uitgangspunt heeft ook het stadsbestuur.

Voordorp aan Zet heeft haar bevindingen over de bijeenkomst op papier gezet en aan de verantwoordelijke ambtenaren gestuurd. De reactie van VaZ is hier te vinden

Beantwoording door het college van B&W van de schriftelijke raadsvragen die op 2 september gesteld zijn door de PvdA, GroenLinks en CDA. Hier is de beantwoording na te lezen.

Voordorp aan Zet heeft hierop gereageerd en de reactie verstuurd naar alle raadsleden. Zie hier onze reactie

Gesprek Voordorp aan Zet met wethouder Verschuure

Vrijdagmiddag 17 september heeft Voordorp aan Zet samen met een aantal andere buurtbewoners gesproken met wethouder Klaas Verschuure (D66).

Bij het college is nog geen ander plan is ingediend door de projectontwikkelaars; voor de wethouder bestaat er alleen nog maar het intentiedocument. De tekeningen die in de nieuwsbrief van juli stonden, zijn dus niet goedgekeurd door de gemeente. De ontwikkelaar moet bij officiële schetsen aantonen dat de inbreng uit het participatieproces is meegenomen.

Op de vragen en eisen die de gemeente in het intentiedocument stelt, is nog geen antwoord gegeven. Ook heeft de projectontwikkelaar nog geen participatieplan ingediend bij de gemeente. Hierin moet een projectontwikkelaar aangeven hoe hij de buurt, de omwonenden, zal laten participeren. Zie voor het hele intentiedocument deze projectupdate

De wethouder maakte ook duidelijk dat de panden geen eigendom zijn van de gemeente al is de grond dat wel. Het college is van mening dat er veel meer woningen in Utrecht moeten komen. In het RSU2040 wil de gemeente de stad met 100.000 inwoners laten groeien. Er loopt inmiddels een petitie waarin het college gevraagd worden hierover een referendum te houden. Voor 30 september zijn er minimaal 10.000 geldige handtekeningen nodig. Die petitie staat op: https://rsureferendum.petities.nl

Vanuit Voordorp aan Zet werd naar voren gebracht dat we in Utrecht Noordoost al betrekkelijk weinig m2 groen hebben. Meer woningen zal de hoeveelheid groen per woning doen afnemen. Net als de wethouder vonden de aanwezigen het een goed idee als er alvast gesprekken gevoerd worden over de ontwikkeling van het park. Hierbij wordt gedacht aan de 3 betrokken partijen: projectontwikkelaar, deskundigen van de gemeente en een groepje betrokken omwonenden van o.a. Voordorp aan Zet. 

Een nieuwsbrief van de projectontwikkelaar.
Bij deze de tekst:

"Beste geïnteresseerden,

De bijeenkomst van woensdag 29 september over de Aartsbisschop Romerostraat 330-338 in Utrecht wordt uitgesteld. Hoewel er momenteel druk wordt gewerkt aan een schetsontwerp, blijkt dit toch aanzienlijk lastiger dan vooraf was ingeschat. Op dit moment proberen wij de verschillende belangen te verenigen in het ontwerp, vooralsnog zijn wij nog niet gekomen tot een plan dat zowel rekening houdt met deze belangen en dat ook haalbaar is. 

We hoopten tijdens een bijeenkomst op 29 september u een schetsontwerp te tonen. Dit gaat helaas nog niet lukken. De bijeenkomst van woensdag 29 september wordt daarom uitgesteld.  

In juli 2021 stuurden we u een nieuwsbrief met de laatste stand van zaken. Deze nieuwsbrief kwam in plaats van de geplande informatieavond. In de nieuwsbrief kondigden we 29 september als datum voor de tweede informatieavond aan. Ondanks onze inspanningen zijn we in de vakantieperiode nog niet tot een compleet beeld gekomen dat we kunnen bespreken met u.

Wat kunt u van ons verwachten?

Ik kan mij voorstellen dat u zich afvraagt hoe het vervolgproces eruit ziet. En wanneer u kunt meepraten. In de nieuwsbrief van juli 2021 hebben we daar informatie over gegeven. Zodra we verder zijn met het ontwerpen, kunnen wij ook het participatieproces concretiseren. We denken aan het organiseren van gesprekken met geïnteresseerden die met ons willen nadenken over de inrichting van de ruimte rondom de nieuwe panden. Daarnaast organiseren we twee informatieavonden over het schetsontwerp, zodat u hierop kunt reageren en wij een aangepast ontwerp aan u kunnen laten zien.

Daarnaast zijn wij altijd beschikbaar voor vragen. Heeft u vragen over het proces? Dan kunt u mij het makkelijkste per mail bereiken via dit mailadres. Ik zal tevens contact opnemen met enkele buurtbewoners die fungeren als contactpersoon van verschillende belangengroepen in Voordorp en die wij eerder hebben gesproken.

Ik hoop dat we u snel nader kunnen berichten.

Met vriendelijke groet,

Ben Trooster   
namens de initiatiefnemers"

Indienen van schriftelijke vragen aan het college door Groen Links, PvdA en CDA. Op initiatief van Voordorp aan Zet hebben deze partijen vragen gesteld aan het college van B&W. Kernpunten van de vragen hebben met name betrekking op het tot stand komen van intentiedocument en op het participatieproces.

In de Voortuin hebben vertegenwoordigers van Voordorp aan Zet gesprekken gevoerd met 3 raadsleden te weten Rachel Heijne (GroenLinks), Bülent Isik (PvdA) en Jantine Zwinkels (CDA). Tijdens de gesprekken is het hele proces tot nu toe onder de loep genomen. Dit heeft ertoe geleiddat Voordorp aan Zet input heeft geleverd voor het formuleren van schriftelijke vragen aan het college door GL, PvdA en CDA.

In juli verscheen een wijkbericht waarin een informatiebijeenkomst werd aangekondigd op 14 juli. Deze werd vervolgens vanwege de gewijzigde corona-maatregelen op het laatste moment geannuleerd. Bij de annulering werd een nieuwsbrief van de ontwikkelaar Rejoko aangekondigd. In deze nieuwsbrief wil Rejoko de betrokkenen en omwonenden op de hoogte brengen van de laatste stand van zaken. De nieuwsbrief is hier te vinden

Gesprek met de landschapsarchitect en stedebouwkundige van de gemeente Utrecht.Op 23 mei is er een gesprek geweest met de stedebouwkundige en de landschapsarchitect van de gemeente. Het was jammer dat zij, volgens de verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente, niet gerechtigd waren om echt in gesprek te gaan met Voordorp aan Zet waarbij ook zij hun visie konden geven op het project. Het is voornamelijk gebleven bij een toelichting onzerzijds. Wel werd duidelijk dat het uiteindelijke plan getoetst zal worden door de "Welstandscommissie". Zie ook bijgaand verslag van het gesprek.

Toetsingskader
Op een bijeenkomst met Rejoko en vele buurtbewoners heeft Voordorp aan Zet een toetsingskader voorgelegd aan gemeente en Rejoko.
Het toetsingskader is, vooral dankzij Frans van de Berg, ontwikkeld in samenspraak met diverse bewoners en aan de hand van een onderzoek door Voordorp aan Zet in april 2021 onder omwonenden van de A. Romerostraat 330-338, tuinders van Ons Buiten en tuinders van De Voortuin. 
 
Het toetsingskader beschrijft de kernwaarden van het park die behouden moeten blijven en waaraan alle voorgestelde veranderingen getoetst moeten worden. Het doel is dus dat de bijzondere eigenschappen van het park niet aangetast, maar juist versterkt worden.

Hier is een samenvatting van het gesprek te vinden.

Deze samenvatting is door Rejoko gecorrigeerd (23 juni 2021). Hij ging met het volgende akkoord:
“In het intentiedocument staat dat tegelijk met het toevoegen van woningen ook de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls moet krijgen. De projectontwikkelaar heeft ingestemd met het voorstel van het bewonerscollectief om gezamenlijk voorgestelde veranderingen te toetsen aan de hand van de meerwaarde die ze hebben voor  het park en de leefomgeving en zo bijdragen aan de beoogde kwaliteitsimpuls.” 
In een bijgaande mail schreef Rejoko dat het toetsingskader niet voldoende is uitgewerkt om als leidraad voor toetsing te gebruiken. 

De gemeente heeft besloten om het planproces voor de A. Romerostraat 330-338 aan te passen van UPP2 (bouwenvelop) naar UPP1 (Stedenbouwkundig Programma van Eisen). 
Aanleiding hiervoor zijn o.a. de informatieavond en de gesprekken die gevoerd zijn met Voordorp aan Zet en andere bewoners. De gemeente wil hiermee tegemoet komen aan de zorgen die in de gesprekken geuit zijn.
Bij ingewikkeldere plannen en gebiedsontwikkelingen gebruikt de gemeente Utrecht het zogenaamde Utrechts planproces (UPP) Dit is een soort stappenplan om van een idee tot realisatie te komen. Er zijn 5 typen UPP.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen UPP1 en UPP2:

UPP2 - Bouwvlekontwikkeling
Voor een ingewikkelde ontwikkeling van 1 gebouw of gebouwencombinatie, op 1 bouwvlek, met 1 eigenaar. Er is geen of beperkt openbaar gebied en weinig maatschappelijke gevoeligheid. De bouwenvelop wordt vastgesteld door B&W.

UPP1 - Gebiedsontwikkeling
Voor een ingewikkelde ontwikkeling in een buurt, hele buurt, hele wijk of stadsdeel. Er is een SPvE (Stedenbouwkundig Programma van Eisen) nodig dat vastgesteld dient te worden door de gemeenteraad.

Zie hier de gemeentelijke informatiepagina over het opnieuw ontwikkelen van de A. Romerostraat 330-338
Zie hier de gemeentelijk pagina over het Utrechts planproces

De gemeente voert individuele gesprekken met belanghebbenden. De gemeente is toehoorder. Een uitnodiging van Voordorp aan Zet om op 14 april kennis te maken met een aantal belanghebben in de Voortuin heeft Rejoko voorlopig afgewezen.

Informatieavond van de gemeente over de plannen A.Romerostraat 330-338.
De belangstelling was overweldigend: 119 deelnemers. En de verwachtingen waren hoog gespannen. Iedereen had van tevoren een lijst met vragen kunnen indienen. Voordorp aan Zet had dit gedaan en veel andere aanwezigen ook. Des te groter was de teleurstelling bij de meesten toen bleek dat er niet of nauwelijks op deze vragen in gegaan werd. Zie hier de uitnodiging

Behandeling van 'het bestemmingsplan Voordorp en Voorveldse polder' in de gemeenteraad.
Er werd een motie ingediend door Groen Links, PvdA, CDA, SP, Christen Unie en Partij voor de Dieren. Hierin wordt het college opgedragen om samen met de eigenaars te verkennen of er een buurtfunctie met passende horeca gerealiseerd kan worden en dit in nauwe samenwerking met bewoners en bewonersgroepen, zoals Voordorp aan Zet te doen. Kijk hier naar de motie  

Gesprek van afvaardiging Voordorp aan Zet met de gemeente

Behandeling 'Bestemmingsplan Voordorp en Voorveldse polder' in de commissie 'Stad en Ruimte' van de gemeenteraad.
Toelichting: De behandeling van het bestemmingsplan is vervroegd. Oorspronkelijke planning was ergens in maart.

In dit bestemmingsplan staat dat de A. Romerostraat 332-338 de bestemming horeca heeft met categorie B, dat betekent zware horeca met risico van overlast.
Oorspronkelijk stond in het ontwerp concept bestemmingsplan dat zware horeca niet wenselijk was en dat er behoefte was aan een buurtvoorziening in de dit pand.

Voordorp aan Zet heeft ten behoeve van deze vergadering een brief geschreven aan de gemeenteraad met het verzoek om de de bestemming te wijzigen in wijkfunctie met mogelijkheid voor horeca in categorie D3, lichte horeca. Voor de commissievergadering zijn er gesprekken gevoerd met een vertegenwoordiger van de PvdA, het CDA en Groen Links. Zij hebben dan ook hun stem luid en duidelijk laten horen in de commissie. Zie hier de brief die we naar de gemeenteraad hebben verstuurd met ons verzoek aan de commissie.

Een belangrijk bijkomend argument om de de horeca categorie te wijzigen is te vinden in de nota 'Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2018' vastgesteld door de gemeenteraad. Daarin wordt de categorie B, zware horeca, alleen toegekend aan een paar gelegeheden in het centrum van de stad. Voor alle horeca buiten het centrum wordt een lichtere categorie geadviseerd. Daarvoor is zelfs de speciale categorie in het leven geroepen nl. D3, die de mogelijkheid biedt om tot 23 uur een open te zijn. 

Op 4 februari staat de behandeling van het bestemmingsplan op de agenda van de gemeenteraad. Wij hopen uiteraard op een goede afloop!

27 januari 2021
Bijeenkomst Voordorp aan Zet - grote groep

13 januari 2021
Bijeenkomst Voordorp aan Zet: verslaglegging van gesprek met gemeente. Petitie wordt voorbereid

11 januari 2021
Een afvaardiging van Voordorp aan Zet heeft een gesprek met 2 verantwoordelijke ambtenaren van de gemeente Utrecht.

6 januari 2021
Bijeenkomst Voordorp aan Zet: gesprek met de gemeenteambtenaren wordt voorbereid

23 december
Bijeenkomst Voordorp aan Zet 

16 december 2020
Tweede bijeenkomst Voordorp aan Zet. Werkgroepen strategie, inhoud en publiciteit worden opgericht

9 december 2020
Eerste bijeenkomst Buurtbewoners. Oprichting Voordorp aan Zet

6 december 2020
Werkgroep Leegstaand cafe ontmoet elkaar in de Voortuin en bespreken de te volgen stappen

3 december 2020
Publicatie in het AD: een artikel van Frans van de Berg waarin hij protesteert tegen de plannen.

25 november 2020
Publicatie in DUIC: "Plan voor zeventig woningen aan Aartsbisschop Romerostraat in Utrecht"