Tussen 2018–2020 heeft de Werkgroep Leegstaand Café Voordorp zich ingezet om een buurtvoorziening voor elkaar te krijgen. Daarbij is de geschiedenis van het pand uitgeplozen.

Het café bestond vanaf 1992 en staat vanaf 2011 leeg. Na vele aangiftes door omwonenden is het in 2011 door de burgemeester ontruimd op grond van wapenbezit. 
Aan de achterkant was er tot 2006 een snackbar, met wisseling van exploitanten, in 2011 is daar nog een tijdje een bistro geweest. Het café aan de voorkant  is nooit een ontmoetingsruimte geweest voor Voordorpers. Het werd regelmatig bezocht door de motorbendes 'Confederates' en 'Hell's Angels'. Omwonenden hadden tot diep in de nacht overlast, wat uiteindelijk leidde tot de ontruiming in 2011.

In 2013 is een petitie voor een buurtvoorziening in het leegstaande pand gestart, die in 2019 heropend werd. Deze petitie hield ook een buurtonderzoek in: er was een open vraag naar wensen voor een buurtvoorziening, waar tal van creatieve ideeëen werden opgeschreven. In 2019 kwamen er 141 handtekeningen bij, wat een totaal maakte van bijna 600. 

De Werkgroep Leegstaand Café heeft deze petitie met het buurtonderzoek op 15 december 2019 bij wijkwethouder Linda Voortman en Wijkbureau Noordoost ingediend. Zowel de wethouder als de ambtenaar bleken niet op de hoogte van de ontruiming in 2011 en van de voorgeschiedenis van het pand. Tegelijkertijd begrepen ze heel goed dat er in Voordorp behoefte was aan een ontmoetingsruimte. Zij deden de toezegging om uit te zoeken wat er met het pand aan de hand was.

Via het kadaster spoorde de werkgroep de eigenaar op. En in januari 2020 gaf het Wijkbureau de naam van de vertegenwoordiger van deze erfpachter, die met de gemeente in onderhandeling bleek over de bestemming van het pand. Het contact met die vertegenwoordiger leverde echter niets op: hij wilde niets zeggen.

Ook de gemeente wilde niets zeggen over deze onderhandelingen. In een tweede gesprek met de wijkadviseur José Boon eind januari 2020 werd duidelijk dat de gemeente niet veel kon en wilde doen. Daardoor zat de werkgroep in een impasse.
Linda Voortman had beloofd nog contact op te nemen, dit gebeurde niet. Toen achtte de werkgroep de kans nog iets voor elkaar te krijgen met A. Romerostraat 332-338 steeds kleiner. De werkgroep ging nadenken over andere locaties om een ontmoetingsruimte te realiseren.

En toen kwam de coronacrises en vervolgens lazen we in december 2020 in DUIC dat de gemeente samen met projectontwikkelaar Rejoko een intentiedocument getekend had, waarin sprake is van de bouw van twee woontorens en… weer een café met zware horeca.

<<Terug