Update

Plannen voor energie besparen, vergroenen en ontmoeting

Geplaatst op 24 augustus 2023, 12:16 uur
Illustration

Actieve buurtbewoners gingen tijdens de Werkplaats van 14 augustus aan de slag met vergroenen, buurtbijeenkomsten en energie besparen. We ontdekten dat niet alleen in Wittevrouwen, maar ook in de Zeeheldenbuurt veel positieve energie zit.

Buurtbelbakkie en Vraagbaak deze zomer

Een groepje rond het Buurtbelbakkie heeft deze zomeravond de tijd genomen om terug te blikken op de afgelopen periode, niet alleen op de vakantietijd, maar ook op bijna een jaar Buurtbel Wittevrouwen. Dit groepje stond even stil bij de rol van de Buurtbel in deze zomertijd, waar je aan de bel kunt trekkken als er iets is. Bij de vragen in vakantietijd, tekorten in de zorg, grenzen aan mantelzorg en burenhulp, wat we hierin kunnen en willen betekenen. We spreken af om hier nog eens over door te praten, ook in breder verband.

Lees meer over het Buurtbelbakkie en de Vraagbaak.

Voorbereiding Hallo Wittevrouwen

Een groepje bespreekt de invulling van de 'Hallo Wittevrouwen' van 20 september in De Paardenkathedraal. Hoe gaan we een jaar Buurtbel vieren? Volgens het vertrouwde recept met een terugblik, ruimte voor pitches, themagroepen, oogst en borrel. Met Sil, die weer graag komt spelen. Met iets lekkers om de verjaardag van de Buurtbel te vieren, een terug en vooruitblik op de Buurtbel. Een voorbereidingsgroep werkt dit verder uit.

Wil je iets pitchen? Heb jij een idee, initiatief, plan of wil je iets bijdragen? Zoek je maatjes? Alle pitches en ideeën zijn van harte welkom! 

Neem contact op met de Buurtbel:

  • voor energie besparen, woning isoleren, zonnepanelen
  • voor een schone wijk: plandelen, kledingswap, kledingketting, repair cafe
  • voor meer natuur, groen, blauw, biodiversiteit, voedsel
  • voor ontmoeting, contact, dialoog, zingeving
  • voor samen (op)voeden, minder verspilling
  • ...

Lees meer over het programma en aanmelden voor Hallo Wittevrouwen.

Groene Wandeling Wittevrouwen en samen vergroenen

De Groengroep sprak over de groene wandeling die binnenkort start en elke 2e zondag van de maand wordt georganiseerd. Ze gaan iedere keer een andere wandeling lopen om een ander stukje groen in de buurt te verkennen. Zo blijft het leuk om vaker mee te lopen. 

Op de Hallo Wittevrouwen van 20 september komt de Groengroep met groene voorbeelden én grijze (versteende) stukken om samen te vergroenen. 

  • Vergroenen Veeartsenijstraat/achterkant Bollenhofsestraat
  • Vergroenen terrein Nieuwe Kerk
  • Herinrichting Warmoesterrein

Doe je mee? Of wil je aansluiten bij de Groengroep? Dat kan. Groene handen zijn welkom! Neem contact op met de Buurtbel.

Lees meer over de Groene Wandeling en Samen vergroenen.

Straatfeesten en verduurzaming

De Energiegroep heeft zich gebogen over de straatfeesten die er in september aankomen. Onder het mom van het aangename en het nuttige combineren, lijken de feesten een mooi moment om te kijken welke buurbewoners enthousiast aan de slag willen gaan met verduurzaming, zoals isolatie. Bij het Zeeheldenfeest (16 september) komt er bijvoorbeeld een kraampje waar buurbewoners met elkaar in gesprek kunnen over de energierekening, hun ervaringen en tips en tricks van hun ‘ervaringsdeskundige’ buren kunnen krijgen. Praktische zaken als flyers, een kraampje, energieadviezen en een ‘follow-up’ bijeenkomst zijn deze werkplaats besproken. De datum voor een vervolgbijeenkomst Woningverduurzaming staat gepland op 25 oktober (houd de agenda in de gaten voor tijd en locatie). Doe je ook mee?

Jongerenwerkplaats

Maandag 11 september is er weer een Werkplaats in De Workshopruimte, dit keer mét een Jongerendenktank voor alle buurtbewoners tot 35 jaar. De focus van de Denktank zal dit keer liggen op het organiseren van een kledingswap. Kom je ook langs om samen met andere actieve bewoners na te denken over de wijk?

Lees meer over de Jongerenwerkplaats.

Werkplaats Buurtbel

De Werkplaats Buurtbel is een maandelijkse bijeenkomst voor actieve buurtbewoners die willen meedenken en werken aan initiatieven in de buurt. In verschillende groepen verdiepen we ons in activiteiten rond ontmoeting en contact, groen in de buurt, de energietransitie, de Vraagbaak en meer.

Maandagavond 14 augustus werkten we voor het eerst in de Workshopruimte Poortstraat 81, een creatieve en duuzame loft. We zijn heel blij dat Sebastiaan en Renate deze heerlijke groene oase beschikbaar stellen voor de wijk, om met elkaar de wijk mooier te maken. Een fijne plek om elkaar in de zomer te treffen, nieuwe mensen te begroeten en ontmoeten.

 

Deel dit: