Veel gestelde vragen over 'Cultuur in Utrecht Noordoost'

Wil je weten welke culturele activiteiten er in Noordoost zijn?
Zoek je een workshop of cursus om creatief aan de slag te kunnen?
Wil je een voorstelling bezoeken?
 
Hier vind jij als buurtbewoner van Noordoost antwoorden op de meest gestelde vragen met betrekking tot cultuur. Klik hieronder op de vragen voor meer informatie!

Op onze Wijkkalender vind je een overzicht van verschillende activiteiten die regelmatig wordt bijgewerkt. Je kunt hier activiteiten vinden in het thema kunst, cultuur en creatief of in het thema muziek, dans en zang.

 • Ben je amateurmuzikant en speel je aardig gemakkelijk van blad? Neem dan eens een kijkje bij Wijkorkest de Noordooster. Dit wereldmuziekorkest is altijd op zoek naar nieuwe, enthousiaste muzikanten. Ze repeteren elke donderdagavond in Buurtcentrum de Leeuw.
 • In Theaterhuis de Berenkuil worden dagelijks diverse workshops en cursussen gegeven. Naast verschillende soorten danslessen en muzieklessen wordt er bijvoorbeeld ook een cursus ‘verhalen vertellen’ gegeven.
 • Wil je een eigen leren tas maken? Neem dan eens een kijkje bij de workshops die Atelier van alkine organiseert. Koop één van haar creaties, of ga zelf aan de slag!
 • Ben je op zoek naar een origineel uitje met het gezin of je werkteam? Bij Atelier Pompidou kun je zelf keramiek beschilderen. Je kunt kiezen uit vijf arrangementen, afhankelijk van de grote van de groep en de gelegenheid.
 • Gotcha artandprojects biedt cursussen en workshops op het gebied van schilderen en steenhouwen. Zowel voor kinderen als voor volwassenen zijn er verschillende programma’s.
 • Wil je in gesprek gaan met mensen met verschillende achtergronden over uiteenlopende thema’s? Utrecht in Dialoog organiseert bijeenkomsten in het en rondom het Griftpark voor iedereen die zijn of haar stem wil laten horen. Op dit moment vinden de bijeenkomsten ook deels online plaats. Houd de Wijkkalender in de gaten voor de nieuwste bijeenkomsten.
 • Wil je bewegen en tegelijkertijd creatief bezig zijn? Fiets of wandel dan eens de Straatkunstroute Noordoost. Op deze pagina vind je de route op Google Maps.
 • Heb je een nieuwe muurschildering gespot in Noordoost? Upload je ontdekking op deze pagina.
 • In het ZIMIHC Theater Wittevrouwen kun je uiteenlopende voorstellingen bezoeken.
 • Afhankelijk van de organisaties die huren bij Theaterhuis de Berenkuil, kun je verschillende voorstellingen bekijken. Deze zijn erg uiteenlopend, van theatersportwedstrijden en bandoptredens tot CD-presentaties.
 • Het ZIMIHC Theater Wittevrouwen beschikt over diverse studio’s die je kunt gebruiken als oefenruimte om te repeteren of om workshops te houden. Belangrijk om te weten is dat wanneer de georganiseerde activiteit in het teken staat van de amateurkunst, je in aanmerking komt voor een gereduceerd tarief. Zeer geschikt om te oefenen met je koor of theatergezelschap.
 • Lees ook het interview met Astrid van Zimihc
 • Buurtcentrum de Leeuw beschikt over ruimtes die gehuurd kunnen worden door zowel organisaties als particulieren voor culturele activiteiten.
 • Theaterhuis de Berenkuil beschikt over drie studio’s en een theaterzaal die kunnen worden gehuurd om op te treden, te repeteren of een cursus aan te bieden. Neem contact met de Berenkuil op om de mogelijkheden te bespreken voor jouw initiatief.
 • Heeft je kind moeite met de Nederlandse taal, of groeit het op in een taalarme thuisomgeving? De VoorleesExpress Utrecht biedt hulp. Twintig weken lang komt een voorlezer bij je thuis. Hierdoor wordt het voorleesritueel geïntroduceerd in jouw gezin. De ouders krijgen handvaten om het voorlezen zelf over te nemen en te behouden. De VoorleesExpress is geschikt voor kinderen van twee tot acht jaar.
 • Samen Thuis in de Wijk is een initiatief om het aanbod van activiteiten voor senioren samen te brengen in Noordoost. Er zijn ook verschillende creatieven activiteiten waar je aan mee kunt doen. Zo kun je aansluiten bij een breigroep, zijn er countrylinedance lessen en kun je gezamenlijk naar pianomuziek luisteren. Houd onze Wijkkalender in de gaten voor de meest recente activiteiten.