Bericht

Hoe Joop zijn huis grondig heeft verduurzaamd

Geplaatst op 17 april 2024, 11:10 uur
Illustration

Van duurzame student tot duurzaamheidsexpert 

Als bewoner van de Zeeheldenbuurt aan de M.H. Trompstraat, werk ik al sinds mijn studententijd aan het bevorderen van duurzaamheid. Dat begon met de strijd tegen kernenergie in de 80-er jaren van de vorige eeuw, omdat het een risicovolle en niet-duurzame energiebron is. Nu zet ik me in voor de strijd tegen klimaatverandering en CO2. Beroepsmatig doe ik dat al tientallen jaren op allerlei manieren. En de laatste jaren steeds meer door dichter bij het eigen huis te verbeteren en in de buurt mensen mee te nemen.

Mijn betrokkenheid bij duurzaamheid komt voort uit al 25 jaar zorg om onherstelbare schade door klimaatverandering, iets dat we zelf doen met ons energiegebruik en omgang met grondstoffen. Een hele concrete aanleiding van het veranderende klimaat is, lang geleden, de kernenergie. Nu is het veel breder en is er een volledige aantasting van de natuurlijke omgeving. Terwijl de negatieve effecten van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden - zoals afnemende voedselproductie en toenemende vluchtelingenstromen - blijf ik mijn steentje bijdragen, gelovend dat elke bijdrage, hoe klein ook, helpt om gezamenlijk het tij te keren.

Praktisch gezien ben ik begonnen met het isoleren van mijn eigen huis en heb ik mede een wijkcoöperatie opgericht om duurzame initiatieven in de buurt te bevorderen, waarvan ik nu voorzitter ben. Met zonnepanelen op mijn eigen dak en het betrekken van mijn buren bij het proces, heb ik een positieve verandering in gang gezet.


Stappen naar een duurzaam huis 

Ik begon met het isoleren van mijn eigen huis, wat wel wat gedoe was maar uiteindelijk goed te doen bleek. Vervolgens heb ik samen met anderen een wijkcoöperatie opgericht, waarvan ik nu voorzitter ben. Dit heeft veel positieve energie en reacties in de buurt opgeleverd. Ik heb zonnepanelen op mijn eigen huis geïnstalleerd en mijn buren ook meegenomen in dit duurzame initiatief. Daarnaast heb ik een zonneboiler geïnstalleerd voor het verwarmen van het tapwater en de douche.

Ik heb gebruik gemaakt van een Energie-advies aan huis, gemaakt door Kees Stap. Dat werd aangeboden door de gemeente via de website Jouwhuisslimmer. Dit advies gaf een diepgaand en totaal advies over hoe ik mijn woning op systematische wijze kan verduurzamen. Op advies heb ik mijn 120 jaar oude huis van binnen geïsoleerd, ook al heeft het geen spouwmuur. Daarnaast heb ik vloerverwarming op een houten vloer gelegd, wat in het begin even puzzelen was maar nu prima werkt.

Ik heb ook vooruitgedacht door lage-temperatuurradiatoren op de bovenverdiepingen te installeren, waardoor mijn huis nu klaar is voor de overstap naar een warmtepomp in de toekomst. Hoewel ik nog steeds aardgas en een gewone cv-ketel heb, heb ik de temperatuur op 50 graden Celsius gezet, wat goed werkt en mijn huis warmte-pomp-ready maakt.

Zelfs in de koude periode van februari heb ik een klein werkkamertje van binnen geïsoleerd, wat eigenlijk best goed ging.


Adviezen voor buren 

Als ik mijn buren zou adviseren, zou ik ze aanmoedigen om te kijken naar goede voorbeelden in onze buurt en om langs te gaan bij het lokale energiecafé om zich te laten inspireren. De meeste dingen gaan goed en het is echt niet langer een kwestie van techniek. Iedereen kan het doen. De volgende stap is het overwegen van alternatieven voor aardgas, zoals een warmtenet of elektrische verwarming. Dit is een belangrijke beslissing die we samen moeten nemen, dus laten we hier als wijkbewoners voor gaan zitten en de mogelijkheden bespreken.

Hoewel onze buurt welvarend en harmonieus is, besef ik dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Ik streef naar een duurzamere gemeenschap en hoop dat mijn inzet bijdraagt aan een duurzamere buurt en een gevoel van saamhorigheid. Ondanks mijn optimisme zie ik wel de noodzaak tot (duurzame) verandering om ook toekomstige generaties een goede leefomgeving te kunnen bieden.

Gluren bij de duurzame buren

Ben jij benieuwd naar het huis van Joop? Wil je meer horen over hoe hij zijn huis heeft verduurzaamd? Doe dan op zondag 9 juni mee met Gluren bij de Duurzame Buren! Joop en vele anderen zullen hun huis openstellen om Utrechters een unieke kans te geven een kijkje te nemen naar de duurzame maatregelen die zij hebben getroffen in huis. Lijkt dit je leuk? Meld je dan aan via de volgende link: httpshttps://wijkwijzernoordoost.nl/web/unitgroot/register/register.vm?activity=75441

Heb jij duurzame maatregelen getroffen in huis en wil je graag anderen inspireren? Stel dan je huis open! Mail hiervoor naar: burennetwerknoordoost@gmail.com 

Deel dit: