Bericht

Lokaal kopen en eten in Noordoost is duurzaam, gezond én lekker!

Geplaatst op 25 juni 2024, 00:00 uur
Illustration

Op woensdagavond 12 juni kwamen bewoners uit Noordoost in Stadsboerderij Griftsteede samen om te ontdekken op welke manieren je in Noordoost lekker lokaal kunt kopen en eten. Alexander Daniel trapte af, vertelde iets over zijn persoonlijke motivatie, stelde de drie initiatiefnemers en de drie voedselpioniers voor. Dieko Boekel, Caroline Altena en Emine Zorlak vertelden hoe zij met lokaal voedsel en korte ketens bezig zijn. Kasper Steenbergen nam bezoekers mee in een gesprek over wat hierin voor iedereen belangrijk is. We sloten gezamenlijk af met een drankje en lekkere lokale hapjes!

Korte voedselketens

Alexander Daniel vertelde hoe dit gezamenlijk initiatief vanuit de initiatiefnemers is ontstaan, over zijn interesse in lokaal voedsel, korte voedselketens in de landbouw en de rol van bewoners hierin.  Daniel: "Met wat er op jouw bordje ligt kun je bijdragen aan het gehele voedselsysteem en het landschap in onze leefomgeving." Vervolgens kregen drie lokale voedselpioniers het podium om hun verhaal te vertellen. 

Drie Voedselpioniers over kernwaarden en verbinding

Dieko Boekel vertelde over VOKO Utrecht, een voedselcollectief dat vers, milieuvriendelijk en lokaal voedsel beschikbaar maakt via hun afhaalpunt in Café Averechts iedere woensdagavond. Een succesvol lokaal voedselinitiatief met voedseltassen dat volledig met vrijwilligers werkt, met 140 leden in de wijk al  jaren draait. Dieko deelt aan de hand van verschillende groentes de kernwaarden van de VOKO.

Caroline Altena is actief bij Herenboerderij Nieuw Bureveld in de Bilt. In 2022 opende dit kleinschalige, gemengde boerenbedrijf dat door burgers en twee boeren gerund wordt. voor Caroline is het gemeenschapsgevoel hierbij net zo belangrijk als het duurzame voedsel-aspect. Caroline: “De boerderij voelt als mijn eigen tuin, maar dan een tuin die je deelt en onderhoudt samen met anderen. Lokaal voedsel werkt echt verbindend."

Emina Zorlak van Rechtstreex Utrecht vertelde lang gewerkt te hebben bij verschillende kookprogramma’s, en dat ze vorig jaar meer wilde doen om mensen écht de keuken in te krijgen, nu werkt als community manager bij Rechtstreex, een online, lokale boodschappenservice voor vers eten in heel Utrecht. In Noordoost kun je inmiddels op  3 afhaalpunten terecht: de Tuindorpkerk, Buurthuis Het Wevehuis en De Nieuwe Kerk Wittevrouwen. Bij elk afhaalpunt is een wijkchef  uit de buurt actief waardoor het ook persoonlijk wordt.

Bij alle sprekers spatte het enthousiasme eraf, en ook de bezoekers waren duidelijk geïnteresseerd in hun verhalen. De ene vraag na de andere werd beantwoord en er ontstonden al mooie gesprekken tijdens deze presentaties.

In gesprek over wat je beweegt...

Na alle informatie was het tijd om in beweging te komen met Kasper Steenbergen. Aan de hand van een aantal stellingen over lokaal voedsel gingen wijkgenoten met elkaar in gesprek. Over waar lekker lokaal over gaat: om minder transport/vervoer, luchtvervuiling, om lokale boeren/tuinders te steunen, om gezond en lekker te eten, duurzamer te leven met het oog op het klimaat...  En wat is daarin voor iedereen het aller belangrijkste. Duurzaamheid, kleine lokale boeren ondersteunen, lekker eten of allemaal?  Wat is er nodig om om lokaal kopen/eten mogelijk, gemakkeliiker en goedkoper maken? Wat heeft de wijk hiervoor nodig en wat kunnen de organisatoren hierin betekenen?

Wordt vervolgd!

We sloten de avond af met… lokaal voedsel (natuurlijk!). Lokaal Wittevrouwen en Rechtstreex hadden heerlijke borrelhapjes verzorgd om gezellig bij na te praten en nieuwe plannen te maken. Onder meer voor een lokale voedselmarkt bij de viering van 25 jaar Griftpark op 15 september. 

25 jaar Griftpark met een lokale voedselmarkt

Als volgende concrete activiteit kunnen we in ieder geval zondag 15 september benoemen: de viering van het 25-jarig jubileum van het Griftpark! Op dit feestelijke evenement zal een markt worden opgezet met als doel zoveel mogelijk lokale voedselaanbieders een plek te geven. Ben of ken jij een lokale (voedsel)aanbieder en wil je hier een plek? Laat het weten via onsgriftpark@gmail.com 

Wil je op de hoogte te blijven, meedenken over hoe we lokaal voedsel in Noordoost bereikbaar, gemakkelijk en betaalbaar kunnen maken? Neem contact op!

Deel dit: