Verhaal

Naar een energievisie

Geplaatst op 25 januari 2024, 00:00 uur
Illustration

De energietransitie is een veranderingsproces, dat kan leiden tot een betere woon- en leefomgeving, als het kan plaatsvinden als gezamenlijke keuze en bijdraagt aan versterking van de sociale samenhang in de wijk. De wijkcoöperatie Griftstroom wil daarom met wijkgenoten een visie ontwikkelen op de gewenste duurzame energievoorziening voor de wijken rond het Griftpark als gezamenlijke basis voor deze ingrijpende veranderingen. 

De energietransitie heeft als doel dat alle woningen en gebouwen in 2050 klimaatneutraal zijn, geen CO2-emissies meer veroorzaken. Daarvoor moet er meer/beter bespaard en geïsoleerd worden, en moet er een andere energiedrager komen voor fossiel aardgas. Dit vraagt een forse ingreep in de leefomgeving, zowel fysiek als sociaal. En forse investeringen investeringen in de infrastructuur en woningen van alle betrokkenen. 

Energievisie als gezamenlijke basis

De Wijkcooperatie Griftstroom gaat samen met bewoners, buurtinitiatieven en ondernemers in beeld brengen hoe de toekomst er idealiter uitziet, op welke wijze bewoners mee kunnen/willen, welke waarden, routes en randvoorwaarden daarin belangrijk zijn. Als gezamenlijke basis in de wijk voor de aanpak van energieprojecten in de buurt. En voor het gesprek over wijkuitvoeringsplannen met de gemeente. Het gaat om een eigen afwegingsproces van bewoners met ervaringsdeskundigen, experts, energie-initiatieven en ondernemingen in de wijk/buurt. Wil je met jouw buurt/straat/wijk meedenken en doen in de ontwikkeling van deze energievisie?  Heb je ideeen, tips, wensen of vragen? Neem contact met ons op!

Buurtprojecten voor samen isoleren

In de gemeenteplannen zijn Wittevrouwen, Huizinga, Staatslieden als eerste aan de beurt in de energietransitie. Bewoners in Wittevrouwen,  Huizingabuurt en Zeehelden zijn in 2023 daarom buurtenergieprojecten gestart gericht op collectief besparen en samen huizen isoleren. Deze activiteiten worden in 2024 met de Wijkcooperatie Griftstroom gecontinueerd, versterkt en uitgebouwd. Onder meer verrijkt met een Energiecafe en projecten in andere buurten rondom het Griftpark. Wil je meedoen, aansluiten met jouw buurt, initiatief, straat? Neem contact met ons op!

Deel dit: