Bericht

Bewonersplan duurzame warmtevoorziening gepresenteerd

Geplaatst op 2 juli 2024, 12:42 uur
Illustration

Wijkcoöperatie Griftstroom presenteerde op 26 juni het plan voor een duurzame energievoorziening voor Noordoost. We overhandigden dit plan, dat samen met wijkbewoners is gemaakt, aan wethouder Lot van Hooijdonk. We kijken terug op een geslaagde derde en tevens laatste bijeenkomst ‘Energievisie Noordoost’.

Het Energieplan werd gepresenteerd in de vorm van een landkaart met de 11 buurten van Noordoost. Bewoners (voor een deel duurzaamheidsexperts) kwamen tot de volgende opties als alternatief voor aardgas in onze wijk:

  1. Een collectief midden-temperatuur-warmtenet.
  2. Een individuele oplossing: een elektrische warmtepomp.
  3. Een kleine collectieve warmteopslag, bronnet.

Deze alternatieve warmte-oplossingen worden verder verkend per buurt in Utrecht Noordoost.

Bewoner-experts vinden 3 bronnen niet of minder geschikt voor onze wijk:

  1. Kernenergie
  2. Waterstof
  3. Een hoge-temperatuur-warmtenet

7 kernwaarden energietransitie
Bewoners van Noordoost bepaalden ook aan welke waarden moet worden voldaan als er keuzes worden gemaakt in de energietransitie. Ze stelden 7 kernwaarden vast: autonomie, solidariteit, duurzaamheid, eigenaarschap, transparantie, betaalbaarheid en leefbaarheid.

Fietspuzzeltocht door de 11 buurten
De voorzitter van Grifstroom, Joop oude Lohuis, vertelde de bewoners over het proces van de afgelopen maanden. Hoe zijn we gekomen tot de hierboven genoemde resultaten? Daarna was het de hoogste tijd om in actie te komen met een fietspuzzeltocht in 2 groepen.

Onder leiding van Sander fietste een groep langs 7 van de 11 buurten en onder leiding van Maarten fietste een andere groep langs 4 van de 11 buurten. De fietsende bewoners bekeken de buurten door de bril van de 3 alternatieve warmte-oplossingen. De vraag: springt 1 van de genoemde oplossingen er specifiek voor een buurt uit en waarom? In elke buurt stopte de groep bij een markant gebouw en deed een opdracht. Die leverde een letter uit het alfabet op.

In Griftstede, het eindpunt van de tocht, werden de verzamelde letters bij elkaar gelegd. Er moest worden samengewerkt om van de letters uit de 11 buurten 2 woorden te vormen. De creativiteit van de jongere bewoners was hard nodig om op de oplossing te komen: ‘Samen Verder’.

Daarna overhandigde Joop oude Lohuis officieel de energievisie - in de vorm van de opgerolde landkaart met strik - aan wethouder Lot van Hooijdonk. Zij reflecteerde op de complexiteit van de energietransitie die zich voltrekt op lokaal en nationaal (politiek) niveau.

Onder leiding van Froukelien repeteerden we tenslotte Afrikaanse liederen die we meerstemmig met beweging en dans opvoerden. Dit gaf ons veel energie, warmte en plezier. En het was natuurlijk niet toevallig dat de Afrikaanse liedteksten over energie, warmte, samen verbinden en bewegen gingen.

Uniek energievisie-traject met bewoners
De afgelopen 5 maanden werkte Wijkcoöperatie Grifstroom samen met bewoners van Noordoost hard aan een energieplan voor onze wijk. Welke oplossingen zijn er om de huizen in onze wijk duurzaam te verwarmen? Wat voor gevolgen heeft een gekozen oplossing voor onze omgeving? Wat zijn de kosten? En wat hebben we er als bewoners over te zeggen?

We kijken terug op een prachtig, uniek en intensief energievisie-traject samen met de wijkbewoners. En we zijn nieuwsgierig hoe dit na de zomervakantie zijn vervolg krijgt. We hebben de wethouder toegezegd dat we actief blijven meedenken en meewerken aan het vervolgtraject.

Fijne zomervakantie toegewenst allemaal.

Deel dit:
1 reactie

Wo van Reemst

zo 7 juli 2024 21:26
Wat een teleurstelling. Dit advies is niet wat ik kan ondersteunen. Hiermee wordt de hele gasinfrastructuur over boord gegooid. Terwijl echt groet waterstof toch een goed alternatief kan zijn voor het aardgas. Dus graag herziening van jullie advies