Bericht

Energieaanpak Noordoost

Geplaatst op 25 mei 2024, 00:00 uur
Illustration

De energietransitie is een veranderingsproces, dat kan leiden tot een betere woon- en leefomgeving, als het kan plaatsvinden als gezamenlijke keuze en bijdraagt aan versterking van de sociale samenhang in de wijk. De wijkcoöperatie Griftstroom heeft daarom met wijkgenoten een visie ontwikkeld op de gewenste duurzame energievoorziening voor de wijken rond het Griftpark als gezamenlijke basis voor deze ingrijpende veranderingen. 

De energietransitie heeft als doel dat alle woningen en gebouwen in 2050 klimaatneutraal zijn, geen CO2-emissies meer veroorzaken. Daarvoor moet er meer/beter bespaard en geïsoleerd worden, en moet er een andere energiedrager komen voor fossiel aardgas. Dit vraagt een forse ingreep in de leefomgeving, zowel fysiek als sociaal. En forse investeringen investeringen in de infrastructuur en woningen van alle betrokkenen.

Energievisie als gezamenlijke basis

De Wijkcooperatie Griftstroom heeft samen met bewoners, buurtinitiatieven en ondernemers in beeld gebracht hoe de toekomst er idealiter uitziet, op welke wijze bewoners mee kunnen/willen, welke waarden, routes en randvoorwaarden daarin belangrijk zijn. Als gezamenlijke basis in de wijk voor de aanpak van energieprojecten in de buurt. Een eigen afwegingsproces van bewoners met ervaringsdeskundigen, experts, energie-initiatieven en ondernemingen in de wijk/buurt als basis voor het gesprek over wijkuitvoeringsplannen. De resultaten zijn zomer 2024 opgeleverd en worden in de wijken verdiept en uitgewerkt. Wil je met jouw buurt/straat/wijk aan de slag met deze resultaten?  Heb je andere ideeën, tips, wensen of vragen? Neem contact met ons op!

Buurtprojecten voor samen isoleren

In de gemeenteplannen zijn Wittevrouwen, Huizinga, Staatslieden als eerste aan de beurt in de energietransitie. Bewoners in Wittevrouwen,  Huizingabuurt en Zeehelden zijn in 2023 daarom buurtenergieprojecten gestart gericht op collectief besparen en samen huizen isoleren. Deze activiteiten zijn in 2024 met de Wijkcooperatie Griftstroom gecontinueerd, versterkt en uitgebouwd. Onder meer verrijkt met een Energiecafe en projecten in andere buurten rondom het Griftpark. In 2024 zijn projecten gestart voor samen huizen isoleren in STALAU en Tuindorp en in Tuindorp Oost. Wil je meedoen, aansluiten met jouw buurt, initiatief, straat? Neem contact met ons op! 

Verduurzamen begint met besparen!

Of je nu in een huurwoning woont, een eigen huis hebt of onderdeel van een VVE? Verduurzamen begint bij energie besparen. Lees daarom de praktische tips voor energie besparen!  Heb je vragen?  Mail bel of app ons! 

Energiecafés, samen weten en kunnen we meer

Wil je kennismaken, meer weten? Je bent ook van harte welkom bij Energiecafé Wittevrouwen en Energiecafé Tuinwijk! Ook als je in een andere wijk van Noordoost woont.

Deel dit: