Bericht

Pluk het laaghangend energiefruit in je woning

Geplaatst op 19 februari 2024, 14:38 uur
Illustration

Stel je band is lek, dan ga je die toch plakken? Dat ervaar ik als totaal vanzelfsprekend. Zo wil ik dat ook doen met mijn woning. Alleen, mijn woning onder hoge druk in een emmer water duwen en dan kijken waar de bubbeltjes vandaan komen, dat lukt me niet. Maar toen Rianne en Ad ons de kans gaven een warmtescan te laten maken, toen hoefde ik geen twee keer over na te denken. Ik wilde dolgraag weten waar de (grootste) lekkages in mijn huis zitten. En een propvolle week ten spijt, niet alleen weten, maar ze ook zo snel mogelijk dichten. Waarom? Nogal wiedes (Het korte antwoord voor nu: we hebben maar 1 aarde).

Zo gezegd, zo gedaan. Maar dit vergt enige nuance. Met de foto’s van Ad, zie je direct het laag hangend energiefruit in jouw woning. Dus heb ik daags daarna een aantal maatregelen genomen, om dat te plukken. En – hoe mooi – daarna kreeg ik de kans om het effect ervan te toetsen, met een heus pre - post design, voor- en nameting dus, want toen ik erover vertelde op de nieuwjaarsbijeenkomst was Hans Sontrop bereid een warmtescan te maken. Hieronder vertel ik over de drie maatregelen en kun je met de foto’s het resultaat daarvan zien. Eerst de resultaten van de eerste warmtescan (wat ik later de voormeting ben gaan noemen).

Probleem lek 1 - Ventilatierooster 

Zie foto en lek 1: Je mag het dom vinden, maar tot mijn stomme verbazing lekte mijn ventilatierooster, terwijl die dicht staat. En niet zo’n beetje. Zie het kleurverschil op foto 1. Toelichting: mijn vraag erbij: Mag dat wel dicht, zo’n ventilatie gat en -rooster zit er toch niet voor niets? Dat klopt, maar deze ruimte (met open keuken en woonkamer) is zo groot, ik zit daar meestal alleen, daarvoor is dat gat achter het ventilatierooster echt een paardenmiddel dat 24/7 open staat. Als ik met meer mensen ben, dan heb ik in dit oude huis genoeg andere ventilatie mogelijkheden. 

Oplossing: een prop isolatiemateriaal (dat mijn vriendin nog in de schuur had liggen) erin.

Probleem lek 2 - De voordeur 

Op mijn voordeur met oude bubbeltjes glasramen heb ik al jaren geleden voorzetramen geplaatst. Maar, ook tot mijn verbazing, liet het hout naast het raam net zoveel kou door. 

Oplossing: ik doe er glasisolatiefolie ervoor. 

Ik bespaar je de foto van de nulmeting want de foto van de nameting ziet er net zo uit, zie foto 3. 

Probleem lek 3 - De achterpui

Probleem lek 3: de achterpui met daaronder de vloerverwarming steekt best ver uit (15 cm), de tuin in, en op foto 4 vanaf buiten zie je hoe warm dat is, en van binnen (geen foto), kan ik zien en voelen hoe koud het onderaan die deuren in de woonkamer is. 

Oplossing: die hele pui aan de buitenkant provisorisch met een isolatiemateriaal inpakken, ‘bekleden’. Provisorisch, omdat ik wilde weten: is dit wel een goeie aanpak, kan dit werken? Zo ja, dan ga ik dat daarna ook mooi doen. Een klein stukje ging ik niet bekleden ‘’voor de foto’’ van Hans. Zou je het verschil kunnen zien? 

Nu het resultaat per genomen maatregel.
1) Interessant: kijk maar op foto 2, het lek is gedicht, maar daarboven zit kennelijk nog een lek dat met mijn isolatieprop nog niet gedicht is (dat wil natuurlijk nog uitzoeken; ik stel me voor dat door het gat het spouwmuur isolatiemateriaal erboven er uit gevallen is).  


2) Zie foto 3: ook hier komt de warmte door het hout van de voordeur. Het isolatiefolie heeft niet zichtbaar gewerkt, of zelfs zichtbaar niet gewerkt, isoleert niet.


3) De foto's 5 en 6 zeggen genoeg: voor de foto heb ik bewust een klein stukje niet geïsoleerd, om te kijken of er een verschil zou zijn; deze provisorische oplossing maakt diepe indruk op mij. Er is een groot temperatuurverschil tussen het grotendeels wel en kleine stukje niet geïsoleerde stukje achterpui. Het deed de afgelopen maand al zijn werk, maar dit ga ik over een tijdje over de hele linie goed en mooi aanpakken.

De eerste warmtescan had nog een effect op mij. Het versterkte mijn toch al aanwezige nieuwsgierigheid nog meer naar antwoorden op de vraag waar mijn woning energie lekt. Ik kan deze plekken steeds beter identificeren, en dus, want daar gaat het me om, er wat aan doen. Onder andere omdat ik mijn woning alleen beneden verwarm, is mijn voordeur (zonder hal of tochtdeur, wel gordijnen) een behoorlijk grote boosdoener, (p)lek waar warmte verdwijnt, of kou binnenkomt. 

Mensen die dat ook interessant vinden om (bijvoorbeeld) je voordeur verder te isoleren (elke voordeur heeft zo zijn of haar eigen eigenaardigheden), ik vind het leuk om daar een keer samen over na te denken, samen onze creativiteit aan te zetten en onze kennis te delen.

Als de appel rijp is, dan is het alleen nog wachten op de plukker, die rijp genoeg is om ‘m te plukken.

Waarom zou je een rijpe appel aan de boom laten hangen, terwijl je m lekker op kan eten?

Mooiere beeldspraak zit er vandaag niet in. 


Dank je Ad Kwak en Hans Sontrop voor jullie belangrijke foto’s, Rianne Bakker en Marianne van Dijk en Energie-U, voor jullie bemiddeling! 


Cees Hoefnagels (wonend aan de M.H. Trompstraat, Zeeheldenbuurt)  

 

Kom naar het energiecafé
Wil je ook met een van deze – of andere – warmtelekken in je huis aan de slag? Kom naar het Energiecafé op 5 maart in de Kosterswoning.

Deel dit: