Verhaal

Liesbeth Jager heeft ‘groene ogen’

Geplaatst op 8 september 2023, 12:16 uur
Illustration

Liesbeth woont al ruim veertig jaar in Wittevrouwen. Bij haar dagelijkse (als dat tenminste lukt) ommetje door Wittevrouwen blijft ze geregeld stilstaan bij de plantjes in geveltuintjes en plantenbakken. Of bij haar straat- en wijkgenoten voor een praatje.

Wie ben je en waar woon je?

Ik kwam in 1968 uit Heerlen naar Utrecht om Biologie te gaan studeren. In 1977 heb ik samen met anderen ecologie-onderwijs ontwikkeld voor tweede- en derdejaars biologiestudenten. Dat was er toen nog niet!

Ik ben hier blijven hangen en woon sinds 1982 in de Bouwstraat in Wittevrouwen. Een echte Utrechtse straat waar mensen lang blijven wonen. Sommige vaders en moeders van toen passen nu op de kleinkinderen. 

Als vrijwilliger geef ik rondleidingen bij de Botanische Tuinen. Ik ben een plantendeskundige met ‘groene ogen’ die andermans plantenblindheid probeert op te lossen met leuke verhalen Ook wandel ik geregeld door de buurt die de laatste jaren veel groener is geworden. Je ziet leuke dingen buiten. Bijvoorbeeld paddenstoelen op de bomen, en in stoepranden en vensterbanken fossielen zoals schelpjes en koraal. Je ziet het pas als je het ziet! Al maken de fietsen op de straat het een beetje rommelig, ik vind het een prima straatje waar ik zo lang mogelijk wil blijven wonen.

Wat vind je leuk om met buren, in de buurt te doen?

De buren zijn ontzettend behulpzaam en betrokken. Hoewel onze Bouwstraat-boppe-appgroep er vooral is voor kwijtgeraakte pakjes, blijven we zo wel in contact met elkaar. Af en toe een gesprekje op straat en luisteren naar elkaars verhalen. Het is heel fijn dat je iedereen kent, en dat de straat verjongt. Mijn bovenbuurman doet af en toe boodschappen en toen mijn arm was gebroken stonden ook de buurvrouwen klaar. Je kunt hier op elkaar rekenen. 

Om het jaar hebben we een buurtfeest, heel gezellig! Een springkussen voor de kinderen en lekker eten. 

Fijn ook om voor het groen in mijn boomspiegel te zorgen. De rozemarijn en rozenstruik zijn er al ruim tien jaar. Houden zo!

 

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.

Deel dit:
1 reactie

Simône Verlaan

ma 11 september 2023 11:51
Mooi verhaal! Wat is het toch leuk om op deze manier mijn buren beter te leren kennen. Ik kijk al weer uit naar het volgende interview!