Bericht

Wijkwethouder Susanne Schilderman op bezoek bij de Buurtbel

Geplaatst op 25 juni 2024, 00:00 uur
Illustration

Drie keer is scheepsrecht. Na twee keer afzeggen van een bezoekje aan de Buurtbel Wittevrouwen, kwam wijkwethouder Susanne Schilderman  woensdagochtend 19 juni nu echt op bezoek bij De Buurtbel. We ontvangen haar om 10 uur bij het Buurtbelbakkie ZIMIHC met Hildegard, Monique & Wilma. En nemen om 11:30 uur afscheid bij het kostershuis in de Bollenhofsestraat. Onze inzet voor dit bezoek is helder: We hebben een huis (tuin en keuken) van de wijk nodig!

Een plek voor het Wijkvaandel Noordoost

De wijkwethouder wordt warm ontvangen met verse koffie & koek van René & Tjitske. En met het wijkvaandel dat creatieve bewoners uit Utrecht Noordoost met kunstenares Marijke Breuers hebben gemaakt ter ere van Utrecht 900 jaar. De wethouder herkent veel plekken: de architectuur van Voordorp, mevrouw Peer en de schapen van de Veemarkt. Het Ooglijdersgasthuis, Hooghiemstra en de beelden in het Griftpark.... De paardenstallen, beelden van de Veeartsenij, Ezelsdijk en het verborgen beeld in Tuindorp zijn wat lastiger. De Buurtbel is al twee jaar op zoek naar een "thuis" in de wijk voor dit vaandel, een huis, tuin en keuken waar bewoners uit de verschillende buurten/wijken elkaar kunnen vinden, ontmoeten en dit wijkvaandel een plek kan krijgen. 

Praatplaat Buurtbel Wittevrouwen

Bij ZIMIHC wordt de praatplaat van de Buurtbel toegelicht met het buurtbelbakkie, de plandelaars, het energiecafe, de buurtbelsoep, spelletjesavond, wandelingen en heel veel bankjes...... Stans vertelt waarom ze op de eerste bijeenkomst in de Paardenkathedraal met Trudy het  plandelgroepje in het Griftpark is gestart, hoe dat werkt, dat ze na afloop een bakkie doen in de kosterswoning en dat er nu ook een plandelgroep op maandagavond voor mensen die overdag werken. Tia vertelt over de spelletjesavond aansluitend op de Buurtbelsoep. Albert en Marianne over de energiegroep en de werkplaats. Over het maandelijkse energiecafe in het kostershuis, gluren bij duurzame buren, samen huizen verduurzamen en themabijeenkomsten speciaal voor/over sociale woningbouw. Anna vertelt over de Buurtbelsoep, de jongerengroep, kledingswap, workshop Buurtbouw en demonstreert het Buurtbelspel dat is gemaakt om buren beter te leren kennen. Er ontstaat een gesprek over contact met je buren, de bankjes in de veeartsenij, vegen op straat, werken in het groen, plandelen, boodschappen voor je buren doen..... De wijkwethouder wordt gewezen op het huis van de wijk, buurt, gestippeld, centraal op de praatplaat. Het huis, de tuin en keuken die bewoners zo missen ook al zijn ze heel blij met de warme plek en gastvrije ontvangst bij ZIMIHC Wittevrouwen..... Tijd om te vertrekken naar het kostershuis bij de nieuwe kerk .....

Buurtbouwsels en muziek in het Kostershuis

Bij het kostershuis in de Bollenhofse straat wordt de wijkwethouder ontvangen door Jopi & Sil.  In de voorkamer licht Jopi een kleine tentoonstelling toe met schatkisten van de workshop Buurtbouw: ideale buurten van bewoners die hieraan meededen. In de achterkamer speelt Sil op zijn gitaar voor de wethouder. De wethouder is diep onder de indruk van de bouwsels, teksten, muziek en de ruimte.

Jopi laat de spelletjes en het huis zien. Sinds deze lente/zomer kan de Buurtbel gebruik maken van het kostershuis voor werkoverleg, energiecafe, workshops, vergaderingen.... De voorkamer van het kostershuis is huiselijk, intiem. De achterkamer wordt gebruikt voor overleg, samen werken en boven is er nog een overleg/werkruimte. Op maandagmiddag is hier een open inloop, ook met de wijkwijzer. De plandelaars  komen hier op dinsdag na het plandelen een bakkie doen. De groene vrouwen hebben een plan gemaakt voor het vergroenen van het buitenterras vertelt Jopi. Ook de Wijkcoöperatie Griftstroom vergadert hier een keer per maand. 

Samen koken, eten... in de Nieuwe Kerk

Tot slot neemt de wethouder nog een kijkje in de Tuinzaal en keuken van de Nieuwe Kerk waar de buurtbel iedere maand gebruik van maakt voor de Buurtbelsoep, spelletjesavond, muziek, een kledingswap.....  De enige plek in de wijk om samen te koken en eten hier in wijk! Corina en Wilma vertellen hoe hier wordt samengewerkt. Dat hier in juli en augustus samen met Starlodgebewoners gekookt en gegeten wordt. Dat in het voorportaal van de Nieuwe Kerk een afhaalpunt van Rechtstreex voor lokaal voedsel van start gaat. En dat er op vrijdagochtend ook een playgroep voor ouders en jonge kinderen is. Na een kijkje in het voorportaal, lopen we langs de monumentale hekken terug naar het buitenterras achter het kostershuis om afscheid te nemen. 

Napraten over een huis, tuin en keuken van de wijk

Bij het afscheid benadrukken Jopi & Wilma nogmaals dat de Buurtbel blij is met wat ze heeft (bereikt) maar dat de kerk niet voor iedereen een fijne plek is,  het kostershuis in de winter niet bruikbaar, moet worden verduurzaamd. Kortom: Dat de Buurtbel echt een eigen (t)huis, tuin en keuken van/voor de wijk nodig heeft! Wat gaat de wethouder hiermee doen?

Susanne Schilderman: "Ik ben onder de indruk van wat ik hier gezien heb. Jullie kunnen heel trots zijn op wat jullie allemaal doen met en voor zoveel verschillende mensen en op wat jullie aan ruimte voor ontmoeting in deze wijk hebben gerealiseerd. Ik kom op meer plekken in de stad maar zie dat continuïteit vaak heel lastig is. Wat betreft jullie vraag om een huis geef ik jullie weinig hoop voor dit deel van de stad, maar we gaan hier zeker naar kijken."

Deel dit: