Verhaal

Podcastserie Frans over “De Ziel van het Griftpark"

Geplaatst op 31 mei 2024, 00:00 uur
Illustration

Frans Soeterbroek uit Wittevrouwen maakt een podcastserie over de ziel van het Griftpark. Het is eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen oefening nadat hij een cursus podcastmaken had gevolgd. Het werd een serie van ruim 150 interviews met verhalen over de gasfabriek, het junglebos uit de jaren 80, de sanering en acties van de buurt voor het park. Over opgroeien en verliefd worden in het park, andere mensen ontmoeten, de vele vormen van het 'rondje Griftpark' en hoe we omgaan met de daklozen in het park. Een serie over de ziel van het Griftpark. Met aandacht voor de uitkijkheuvel, de natuurkern, bloementuin, het hondenveld, tijgerbosje, slavernijmonument, de beeldengroep, de verborgen wereld achter griftsteede, de boerderij, skatebaan en graffiti. En dat sluit prachtig aan bij het jubileum van 25 jaar Griftpark!

Standplaats Griftpark ging met Frans Soeterbroek in gesprek over "De ziel van het Griftpark".

Deel 1: Het Gifschandaal

De eerste podcast gaat in op ‘het gifschandaal’, een geschiedenis die oudere wijkbewoners zich nog goed heugen.

Deel 2: De gemeenschappelijke achtertuin

De tweede aflevering gaat over de gemeenschappelijke achtertuin, een hommage aan de burgerinitiatieven voor en in het park. Over de rol van bewoners als eigenaar of consument van het park en de samenwerking tussen bewoners & gemeente. Ook de verandering van de bevolkingssamenstelling rond het park komt hierin aan bod. 

Deel 3: Vertrouwde vreemden

In aflevering 3 gaat Frans op zoek naar het Griftpark als mini-samenleving. Over 'vertrouwende vreemden' die het sociale cement van het parkleven vormen, de kracht van subculturen en kwetsbaren die een goed heenkomen in het park zoeken. Hoe maken bezoekers contact, waar ontstaan bijzondere vriendschappen en hoe zorgen ze ervoor dat ze elkaar niet in de weg zitten? 

Je kunt de podcasts hier luisteren of op spotify zoeken op ‘de ziel van het griftpark’.

Lees hier meer over de geschiedenis van het park.


Deel dit: