Bericht

Onthulling gedenksteen Jans van der Tier

Geplaatst op 30 augustus 2024, 00:00 uur
Illustration

Op 15 september 10 uur, voorafgaand aan de opening van het feest, wordt een gedenksteen voor Jans van der Tier onthuld.  Bij 25 jaar Griftpark past immers een eerbetoon aan Jans van der Tier die ervoor zorgde dat het Griftpark er kwam. Het park dat een bijzondere plek had in het hart van Jans en nog steeds in vele harten.

Onthulling gedenksteen Jans van der Tier 

Voor de viering van Griftpark 25 jaar gingen we op zoek naar Jans van Tier voor een eerbetoon. Want zonder de inzet van Jans en de werkgroep Griftpark waar ze de basis voor legde was dit park er niet gekomen. Jans zelf kan dit feest niet meer meemaken. Op 8 februari 2024 is ze op 90jarige leeftijd overleden. Op zondag 15 september wordt nu een gedenksteen voor Jans van der Tier onthuld door wethouder Susanne Schilderman. De familie van Jans van Tier zullen hier hun herinneringen delen. De onthulling vindt plaats om 10 uur, voorafgaand aan de feestelijke opening.

Handtekeningenactie: "Geen perk maar park"

Rond 1971 klopte Jans van der Tier aan de deur bij vele wijkgenoten. Jans riep wijkgenoten op om zich te roeren en handtekeningen voor het park op te halen. Aanleiding was dat het Vaalterrein volstrekt onveilig was: geen verlichting, wildgroei en onbegaanbaar. Met de handtekeningenactie "Geen perk maar park" riepen bewoners op om van het terrein van de gasfabriek en gemeentevaalt een park te maken (en geen perkje). Hiermee werd de basis gelegd voor de open werkgroep Griftpark. Later organiseerde Jans ook een bustour met bewoners langs verschillende parken om tot een goed ontwerp van het park te komen. En dat is gelukt! In 1979 werd begonnen met de aanleg van het park. 

Een bijzonder plek in het hart

Het Griftpark had een bijzondere plek in het hart van Jans. Jans was super trots dat zij één van de initiatiefnemers is geweest en heel blij met het Griftpark. Haar laatste wens was, een afbeelding van het Griftpark op haar overlijdensbericht en haar as verstrooien in het Griftpark. Die wensen zijn vervuld. Het Griftpark heeft dankzij Jans een bijzondere plek in vele harten.

Podcast met Edith Cohen over Jans van der Tier, de open werkgroep, 25 jaar Griftpark, 5O jaar bewonersstrijd en het beheer van het Griftpark.

Deel dit:
1 reactie

Miranda Harskamp-van der Tier

za 14 september 2024 14:21
Ik, als jongste dochter van Jans, heb dit artikel met ontroering gelezen.
Mijn moeder Jans leefde inderdaad in die tijd voor het Griftpark. Zij wilde dat dit park er hoe dan ook zou komen, zodat iedereen van- en in het park kon gaan genieten. Dit is zeer zeker gelukt!
Ik was en ben nog steeds trots o... lees meer