Verhaal

De Voorziening, het oude Ketelhuis zet deuren open

Geplaatst op 15 maart 2024, 00:00 uur
Illustration

De Voorziening aan de Stieltjesstraat zette op 10 maart haar deuren open voor de wijk om haar 10-jarig bestaan te vieren. Een mooie kans om eens een kijkje te nemen in dit monumentale pand vol creatieve bedrijven. Bij oudere bewoners nog steeds bekend als Ketelhuis, de naam van het jongerencentrum dat hier ooit zat. 

Tijdens de open dag zijn er rondleidingen en wordt de 100 jaar oude geschiedenis van het pand verteld. Het gebouw was oorspronkelijk onderdeel van het gemeentelijke Vaaltterrein en in gebruik als administratiekantoor van de gemeentereiniging. Daarna door de sociale dienst, als gaarkeuken in de Tweede Wereldoorlog en als jongerencentrum tot dat gesloten werd. Toen het pand ten prooi viel aan brandstichting, verkrotting en kraak verkocht de gemeente het pand voor een symbolisch bedrag aan de huidige eigenaar, de Stichting die het gebouw opknapte en beheert. De Voorziening biedt nu, 100 jaar later onderdak aan creatieve bedrijven en heeft daarnaast een woonfunctie, midden in het Griftpark! 

In het pand maken we kennis  met Jet Helsloot, een van de creatievelingen die hier werkt en een fotoreportage van de architectuur van het gebouw heeft gemaakt. En met Paul Dijkstra, initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting die het pand inmiddels alweer 30 jaar beheert! Samen hebben ze een fototentoonstelling ingericht. Het gebouw is een ontwerp van stadsarchitect J.I. Planjer uit 1923 in de stijl van de Amsterdamse School met elementen van nieuwe zakelijkheid. Jet belicht de mooiste details in de architectuur in haar foto's. Paul toont zijn favoriete details, vertelt hoe hij het gebouw redde van de sloop en transformeerde naar wat het nu is aan de hand van de oude foto's. Op de eerste verdieping laat Avital de Rooze zien hoe hij podcasts en foto's maakt. 

Foto's: Jet Helsloot


Deel dit: