Bericht

Buurtbewoners vieren 1 jaar Buurtbel en nieuwe initiatieven

Geplaatst op 3 oktober 2023, 15:09 uur
Illustration

De sfeer tijdens de zesde Wijkbijeenkomst Hallo Wittevrouwen! Hallo buren! was al meteen prettig bij de inloop, die werd begeleid door live gitaarmuziek van Sil Verheijen. Er was een doorlopende diapresentatie met beelden van de bedrijvigheid van het afgelopen jaar.
Ongeveer 50 buurtbewoners, jong en oud, kwamen op 20 september in de Paardenkathedraal bij elkaar om bij te praten, elkaar te leren kennen en nieuwe initiatieven te presenteren, te beluisteren en erbij aan te sluiten.

1 jaar Buurtbel Wittevrouwen: een terugblik
Als start werd stilgestaan bij 1 jaar Buurtbel Wittevrouwen. Wat zijn er al veel initiatieven opgestart: plandelen, buurtbelbakkie & vraagbaak, Groene vrouwen, varen op de Grift, spelletjesavonden, initiatieven voor vergroening van de wijk, werkgroep verduurzaming.
Gespreksleider Simône keek terug op het verleden van de wijk: een mooie volkswijk waarin men voor elkaar klaar stond en er veel verbinding was. De Buurtbel heeft er het afgelopen aan gebouwd die sfeer weer terug te brengen door haar activiteiten.

Initiatiefnemer Wilma de Buck dankte allen die betrokken zijn geweest bij de oprichting van de Buurtbel. Ze gaf informatie over de subsidies die de Buurtbel ontvangt en de diverse locaties waarvan gebruik wordt gemaakt. Ze benadrukte dat er in de wijk behoefte is aan ontmoeting en contact en dat de Buurtbel daaraan tegemoet wil komen met haar activiteiten.

Hierna nodigde Simône de aanwezigen uit te vertellen over hun ervaringen met de Buurtbel.

  • Wilma van de Nieuwe Kerk vertelde enthousiast wat een bezoekje aan Hallo Wittevrouwen eerder dit jaar heeft opgeleverd: een vergroeningsplan voor het gebied rondom de Nieuwe Kerk.
  • Hans vertelde over de Wijkwijzer Noord-Oost en de plek van de Buurtbel daarin. Op de website van het platform kan iedereen zijn nieuwtjes of activiteiten plaatsen.
  • Joop was aanwezig namens de Wijkcoöperatie Griftstroom, een nieuwe overkoepelende organisatie die wil ontzorgen en initiatieven, o.a. voor vergroening en verduurzaming, in de wijk ondersteunen. Buurtbel is lid/partner in deze nieuwe corporatie.
  • Tia vertelt over het Communicatieteam binnen de Buurtbel en de flyer met informatie over de activiteiten van de Buurtbel die afgelopen maand deur-tot-deur verspreid is.
  • Ineke is lid van Wederzijds en vertelde daarover. Het is een levendige vereniging met 180 leden in de hele wijk Noordoost. Centraal staat het versterken van gemeenschappen. Leden kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten en hulp krijgen of geven.
  • Simône vertelt over de Groene Vrouwen (waar mannen ook welkom zijn). De wijk kan beslist vergroening gebruiken. Er is behoefte aan een groene-handen-pool van mensen die willen helpen met activiteiten.

Nieuwe initiatieven
Actieve buurtbewoners presenteerden hun initiatieven.

  • Bankjesproject – Jan vertelt over zijn fascinatie voor de bankjes voor de huizen in de wijk Wittevrouwen. Hij wil graag de verhalen achter de bankjes onderzoeken. Zorgen ze voor verbinding?
  • Nieuwe Kerk nieuwe Buurtbellocatie?  – De woning naast de Nieuwe Kerk is sinds de zomer leeg. Er zijn al ideeën over hoe deze ruimte een centraal ontmoetingspunt kan worden, ook voor de Buurtbel.
  • Vraagbaak en burenhulp - Heb je een vraag, tip of idee? Ben je nieuwsgierig naar wat er te doen is of zoek je contact? Wil je ergens over van gedachten wisselen of zoek je hulp? Wilma en Anna willen graag sparren over hoe deze vraagbaak vorm te geven.
  • Jongeren actiever betrekken bij de wijk – Rosco en studenten zouden graag meer verbinding zien onder de jongeren in de wijk. Hoe pakken we dat aan? Onder andere door jongeren vanuit de opleidingen in de wijk enthousiast te maken.
  • Energieproject/verduurzamen - Joop en Albert vertellen over het initiatief dat al loopt in de Zeeheldenbuurt. Tijdens een wijkfeest was er een informatiestand van ervaringsdeskundigen die veel belangstelling trok. Er moet nog veel gebeuren rondom verduurzaming. Hoe brengen we kennis bij elkaar?

Samen aan de slag
Aan tafels werd geanimeerd gebrainstormd over de gepresenteerde nieuwe initiatieven.

  • Rosco deed verslag van de brainstorm van de Jongerengroep: er staat een kledingswap gepland voor 4 november. Te organiseren: kookbijeenkomsten waar jongeren (maar ook oudere jongeren) delen wat er leeft en wat hen bezighoudt.
  • Jan liet weten dat er zich twee bewoners hebben gemeld om mee te denken over het bankjesproject. De groep kan verder.
  • In de groep Energie en verduurzaming zaten verschillende soorten bewoners: huurders en eigenaren van woningen. Maar allemaal met de vraag naar adviezen voor en voorbeelden van isolatie, zonnepanelen, stadsverwarming, de rol van bewonerscommissies.
  • De deelnemers aan de tafel van Vraagbaak/burenhulp hebben nagedacht over de beste aanpak om alle vragen en initiatieven die binnenkomen bij de Buurtbel te verwerken. We hebben een brainstormsessie gehouden om verschillende ideeën te bespreken voor de vormgeving van de Vraagbaak. Dit vormde de eerste fase van ons lopende onderzoek, dat we de komende tijd zullen voortzetten. Iedereen die graag wil deelnemen of ideeën heeft, is van harte welkom om deze met ons te delen.

Afsluiting
Presentator Simône sloot Hallo Wittevrouwen af met dank aan alle betrokken aanwezigen voor hun enthousiaste en toegewijde input. Enkele buurtbewoners lieten weten hoe prettig ze deze samenkomst vonden, het woord verademing viel zelfs!

Een spetterend einde was er met de Ballade van Wittevrouwen, voorgedragen en gezongen door Albert.

Hierna werd er nog geborreld en gebabbeld en was er lekkers ter ere van 1 jaar Buurtbel.

Tot ziens bij de volgende Hallo Wittevrouwen!

Deel dit: