Verhaal

Viola, meer ruimte voor groen

Geplaatst op 7 november 2022, 13:18 uur
Illustration

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag de actieve buren voor, met deze keer: Viola Rondeboom! 

Wie ben je en waar woon je?

“Ik woon met mijn man en twee kinderen in de Zandhofsestraat, vlakbij het pleintje op de Bollenhofsestraat. In  coronatijd zijn we na jaren in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt met teruggekomen naar Utrecht. We hebben het geluk gehad een huurhuis in de Zandhofsestraat te kunnen vinden dat we later ook konden kopen. Het is hier heerlijk wonen. De kinderen kunnen naar school lopen, op het pleintje spelen en mijn schoonmoeder woont een paar straten verder, mijn man is hier geboren.”

Wat vind je leuk om met buren, in de buurt te doen?

“We wonen in een heel levendig stukje van de Zandhofsestraat met een actieve feestcommissie die die ieder jaar een straatfeest organiseert en een appgroep waarin van alles gedeeld wordt. In december maken we kerststukjes en als er gevoetbald wordt hangt de straat vol oranje vlaggetjes. Veel mensen wonen hier al heel lang.” 

Wat is hier je favoriete plek om buren te ontmoeten?

“Ik vind een autovrije leefstraat in de zomer geweldig. Wil graag meer ruimte voor groen door tegels en parkeerplaatsen lichten. In het buitenland was Nederland vaak het grote voorbeeld als het gaat om autovrije steden, gezonde (leef)straten & actieve mobiliteit. Nu ik hier weer woon wil ik hier mijn steentje aan bijdragen. Kijken hoe we hier met elkaar verder in kunnen komen, ook met het oog op het klimaat.”

Wat doe je met, voor de buurt? 

“Ik probeer meer ruimte voor groen te creëren door parkeerplaatsen een andere bestemming te geven. Daarmee sla je meerdere vliegen in één klap: minder stenen en meer groen verbetert de biodiversiteit, vermindert het hitte-eilandeffect, is mooier om te zien, terwijl minder ruimte voor (privé) auto’s ook groenere manieren van vervoer stimuleert. In Wittevrouwen is er ruimte om 14 parkeerplaatsen een andere bestemming te geven.  Ik heb hierover met de wijkwethouder, het wijkbureau gesproken en ben hierover de deuren langs gegaan. Er zijn meer mensen die het een goed idee vinden, maar niet iedereen wil een parkeerplaats offeren voor groen. Een van de buren wil liever een fietsentrommel om haar e-bike veiliger te kunnen stallen. We onderzoeken nu hoe we dit het beste een vervolg kunnen geven.” 

Hoe ben je betrokken bij de Buurtbel? 

“Via de Buurtbel ben ik op zoek naar bewoners die met vergroening van parkeerplaatsen en buurten aan de slag willen, de buurt groener & gezonder willen maken, hierover mee willen denken. Ik hoop op 24 november in de Paardenkathedraal bewoners te ontmoeten die het gelukt is om parkeerplaatsen om te toveren in groen. En in contact te komen met mensen en initiatieven die hiermee aan de slag willen, samen op willen trekken in het vergroenen van onze wijk. Heb je interesse? Lees meer over mij en kom naar de de bijeenkomst in De Paardenkathedraal

Waar zou je meer van willen weten, iets in willen betekenen?

“Ik ben heel erg benieuwd naar hoe het elders is gelukt om parkeerplaatsen om te toveren in groen. Hoe anderen de straat hebben meegekregen. Ik werk en denk ook graag mee hoe we in jouw straat een parkeerplaats kunnen veranderen in een stukje groen.”

Ben of ken jij een actieve buur? Vind je het leuk om zelf een portret van een actieve buur te maken? Mail naar buurtbel@burennetwerknoordoost.nl

Illustration
 
Deel dit: