Activiteit

Open Joodse Huizen | Huizen van verzet | Utrecht

donderdag 2 mei 2024 , 13:00 - 14:00 uur

Op verschillende adressen worden slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bijwonen is gratis. In Utrecht Noordoost zijn op twee locaties de indringende verhalen te horen.

In de Tuindorpkerk wordt het verhaal verteld van verzetsman Henk Das: 
Politicoloog en journalist Wilfred Scholten schreef een boek over de verzetsman Henk Das. Samen met Henks dochter Jantien vertelt hij over diens werk als provinciaal leider van de Landelijke Organisatie voor de Hulp aan Onderduikers. Henk overleefde de oorlog, maar de oorlog verdween nooit meer uit hem. 

Op de Zaagmolenkade 28 is het verhaal te horen van de gebroken dromen van Ester van der Hoeden en Isaac Cohensius.

Gebroken dromen
Ester van der Hoeden en haar verloofde Isaac Cohensius hebben als droom samen in Palestina een dokters- en verpleegpost te gaan runnen. Zij verloor al vroeg haar vader en hij zijn moeder.

Ester doet de opleiding verpleging en behaalt ook de diploma’s kinderverpleging en kraamzorg. Isaac studeert geneeskunde in Utrecht en is actief in de Zionistische beweging en als vrijwilliger bij de brandweer.

Al snel na de inval van de Duitse bezetter wordt Ester ontslagen, maar begint vervolgens een eigen praktijk als zieken- en kraamverpleegster. Als in de zomer van 1942 hun deportatie aanstaande is, trouwen ze in Utrecht en melden zich in Westerbork. Isaac krijgt verlof om nog af te studeren als arts.

Op 31 augustus 1942 gaan ze op transport. Isaac wordt voor Auschwitz uit de trein gehaald om als arts in concentratiekampen te gaan werken. Ester wordt vergast op 3 september 1942.

Klik op de link voor meer informatie en het volledige programma.

https://jck.nl/open-joodse-huizen

Locatie
Tuindorpkerk
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Thema
Dodenherdenking
Deel dit: