Activiteit

Burgerberaad: medicijn voor de democratie?

dinsdag 16 april 2024 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

In Utrecht is onlangs het eerste burgerberaad afgerond. Dat ging over de vraag hoe we de komende jaren oud en nieuw vieren in de stad. Het advies van het beraad is duidelijk: stoppen met vuurwerk en tegengaan van alcoholoverlast, geweld tegen hulpverleners en vandalisme. En op zoek gaan naar alternatieven, met ook activiteiten in de wijken.

In een burgerberaad komt een gelote, liefst representatieve groep inwoners bijeen om zich te buigen over een maatschappelijk vraagstuk. Via een zorgvuldige dialoog en besluitvorming komt zo’n beraad tot aanbevelingen. De leden van het beraad komen enkele keren bijeen, kunnen deskundig advies inwinnen en worden begeleid door een onafhankelijke organisatie.

Louise Boelens was vanaf het begin betrokken bij zowel de eerste plannen als de uitvoering in de praktijk. Zij was lid van de expeditie burgerberaad (met inwoners, gemeenteraadsleden en ambtenaren) en werkte daarna als ‘buitenboordmotor’ mee aan het idee. Ondertussen werd ze ook professioneel actief op het gebied van burgerberaden. Zo was ze bijvoorbeeld toezichthouder bij het Inwonersberaad Vijfheerenlanden.

Op deze avond vertellen Louise en een van de deelnemers aan het Utrechtse beraad over hun ervaringen. Wat is een burgerberaad en wat is het niet? Waarom zijn burgerberaden nodig? Wat leren we van de eerste ervaringen. Zijn burgerberaden een zinvolle aanvulling op de democratie?

De lezing wordt gehouden op dinsdag 16 april in het paviljoen van Tuinenpark Ons Buiten. Aanvang 20 uur, inloop (met koffie en thee) vanaf 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om nog wat te drinken en na te praten. 

Kosten: 5 euro p.p. (incl. koffie / thee / drankje; graag ter plekke cash betalen). 

Aanmelden: stuur een bericht naar acveedorp@gmail.com en vermeld met hoeveel deelnemers u komt. Gezien het beperkt aantal plaatsen is tevoren aanmelden gewenst

Locatie
Paviljoen Tuinenpark Ons Buiten
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: