Activiteit

Avond over collectief wonen

woensdag 12 februari 2020 , 20:05 - 22:00 uur

Een gemeenschappelijke binnentuin, logeerkamer of klusruimte, maar ook aandacht en zorg voor elkaar: steeds meer mensen kiezen voor een vorm van collectief wonen. Vier van zulke projecten presenteren zich op 12 februari tijdens de nieuwe wijklezing van de Activiteitencommissie Veemarkt Voordorp.
 
Het Groene Dak is de oudste, met 66 woningen die al in de eerste jaren van Voordorp gebouwd werden. Het is het eerste ecologische woonproject van Utrecht, met een grote gezamenlijke tuin plus tuinhuis. Twee bewoners van het eerste uur vertellen over het idee en de praktijk.
Het allernieuwste project staat nog in de startblokken: Kas&Co, meer-generatie-wonen in Veemarkt. Een project voor mensen die binnen hun eigen familie of vriendenkring met meerdere generaties willen co-wonen in Veemarkt. Iedereen zijn eigen woning, maar ook een beetje samen. De eerste bewoners vertellen over hun ambities.
MarktMeesters is een bijzonder gebouw aan de Sartreweg. Het is gebouwd in opdracht van een collectief dat bestaat uit Utrechters van vijftig tot zeventig jaar. Zij hopen er zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen door voorzieningen en zorg te delen. Er zijn twee daktuinen, een huiskamer, een hobbyruimte en een fitnesszaaltje. Twee initiatiefnemers vertellen over de eerste jaren.
De Deeltuin bestaat uit vijftig eengezinswoningen rond een gemeenschappelijke binnentuin en het project stimuleert deeleconomie, het samen delen van spullen en voorzieningen. De bewoners die hebben meegedacht over de uitwerking van het project bepalen uiteindelijk zelf wat en hoe ze delen. Een van de bewoners vertelt over de totstandkoming, eerste ervaringen en verwachtingen voor de toekomst.
Na afloop is er ruim gelegenheid om met de vertegenwoordigers van de verschillende woonprojecten verder van gedachten te wisselen.

De wijklezing vindt plaats op woensdag 12 februari in het paviljoen van Tuinenpark Ons Buiten, Pal Maleterstraat 64 Utrecht. Aanvang 20 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname, incl. koffie / thee en een drankje na afloop, kost 5 euro. Vanwege beperkte plaatsruimte moeten deelnemers zich tevoren aanmelden via acveedorp@gmail.com 

 

Locatie
Paviljoen, Pal Maleterstraat 64
Kosten toelichting
incl. koffie / thee en drankje na afloop
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Thema
Wonen Huisvesting
Illustration
 
Deel dit: