Verhaal

De Deeltuin – hoe organiseer je een gedeelde tuin?

Geplaatst op 7 april 2024, 21:38 uur
Illustration


Vijf jaar bestaat het woonblok ‘de Deeltuin’ op de Veemarkt inmiddels. De gedeelde binnentuin speelt een grote rol in het leven van de bewoners. De tuin werd in juni 2019 officieel geopend, dus het eerste lustrum is aanstaande!
 
De tuin
Ineke van Sijl zit in de tuincommissie. “Er zijn verschillende plantvakken die op verschillende tijden in het jaar bloeien.” In het midden zijn twee glooiende grasvelden en er staat een grote kas. De woningen hebben allemaal ook een eigen tuintje, maar zonder hoge heggen of schuttingen. “Het is de bedoeling dat het open blijft, dat hebben we met elkaar afgesproken.” Het onderhoud doen de bewoners zelf. Er is een tuincommissie en een grasmaai-ploeg, er zijn bewoners die bezighouden met het kweken van groente in de kas... “Alles is biologisch, en de afspraak is dat de oogst voor iedereen is. Dus als de peultjes rijp zijn stuur ik een appje ‘wie wil er een maaltje peultjes?’”
 
Bewoners 
De meeste bewoners wonen er nu vijf jaar, en er is geen verloop. “Alleen het eerste jaar, toen zijn er twee gezinnen vertrokken. Die hadden zich gewoon vergist, het gebrek aan privacy vonden ze toch niet prettig. De huidige bewoners vinden het fijn om hier te wonen, er is een grote sociale betrokkenheid. Als er iets is met een gezin weet iedereen het snel en dan wordt er hulp geboden, ‘kan ik koken?’ of helpen met kinderen, superleuk. Er zijn inmiddels 98 kinderen, van 3 weken tot 18 jaar, en nummer 99 is op komst!” 
Ineke en haar man Piet zijn de oudste bewoners, en doordat ze met pensioen zijn hebben ze meer tijd om in commissies te zitten. Piet is van de technische commissie. Er wordt van alles georganiseerd: jaarlijks is er een zomerfeest, er zijn huisconcertjes, sportclubjes en met kerst wordt er samen gezongen in het kerstkoor.
 
Organisatie: bestuur en commissies
Ineke geeft aan dat het belangrijk is goede afspraken te maken. “Het gaat niet vanzelf, je moet wel je best blijven doen om die saamhorigheid te blijven koesteren en te ontwikkelen. Er moet een goed bestuur zijn en actieve commissies. Dat moet je niet laten verslonzen.” De Deeltuin heeft dus een bestuur, een tuincommissie, een technische commissie en een activiteitencommissie. “De jaarlijkse vergadering is in juni, buiten in de tuin. Er staat een microfoon en als je iets wil zeggen moet je naar de microfoon lopen. Dat werkt heel goed.”
Soms is het zoeken: er waren tuinwerkdagen op zaterdag, maar dan hebben ook veel kinderen clubjes. En zondag komt ook niet voor iedereen uit. Het kleine onkruid wieden wordt daarom nu uitbesteed aan hoveniers. “Daar hebben we een werkgroep voor aangesteld om te onderzoeken hoe bewoners daarin staan. Dat doen we voor elke grote beslissing: alle voors en tegens zijn al besproken, en er is bijvoorbeeld een informatieavond geweest. De discussies heb je dan al gehad. Tijdens de bewonersvergadering wordt er alleen een korte toelichting gegeven en dan wordt er gestemd.”
 
Tuinwerkdag
Deze zaterdag is er een tuinwerkdag. Piet en Ineke hebben een lijst met klussen gemaakt die gedaan moeten worden. Klussen in de tuin, maar ook in de gemeenschappelijke ruimtes, de trap naar de garage moet bijvoorbeeld schoongemaakt. “En dan is het: ‘adopteer een klus’, ik ben benieuwd, tot nu toe is het altijd gelukt!” Voor de kinderen is de activiteit ‘langs de deuren gaan om groente op te halen’ zodat er grote pannen soep gekookt kunnen worden voor alle harde werkers. Het springkussen voor kinderen maakt de dag compleet.

Foto's: Jacqueline Voorn 
 

Illustration
de tuinwerkdag
Deel dit: