Bericht

Op muzikale wereldreis door onze wijk: Gluren bij de buren in Tuindorp-Oost

Geplaatst op 18 maart 2024, 12:13 uur
Illustration

Zal er wel iemand komen? Ton maakt zich een beetje zorgen. In zijn huiskamer staan stoelen klaar en is de eettafel opzijgeschoven. Kannen koffie en thee zijn gezet. A-capellakwartet Klinkklaar, dat Ton ruim een jaar geleden oprichtte, doet mee met Gluren bij de buren. Het is het tweede openbare optreden van het koor, spannend dus.

Gluren bij de buren is een amateurkunstfestival dat onder andere in Utrecht wordt gehouden. Op zondag 4 februari veranderden verschillende huiskamers in buurttheaters. Ook in onze wijk - Tuindorp-Oost - kon je optredens van lokale kunstenaars bezoeken. 

Een kwartet in de kamer
We beginnen in het Kouwerplantsoen. Daar heeft Ton zich voor niks zorgen gemaakt, om half twee zijn alle stoelen bezet en kan het koor beginnen. Het kwartet, bestaande uit Sanne, Sandra, Willem en Ton, zingt close harmony, barbershop, jazz, doo-wop, cabaret en pop. Ze vertellen om beurten een kort verhaal over de nummers die ze zingen. Dat is leuk, want zo kom je meer te weten over de achtergrond van de muziek. We horen een Zweeds klinkend nummer dat uit onzinwoorden bestaat, een tralalaliedje, ‘My funny Valentine’ en meer. Met ‘Swing swing swing’ sluit Klinkklaar hun optreden af. 

Meer dan muziek
Swingend gaan we door naar het volgende optreden in de Rümkelaan. Daar zijn de gordijnen gesloten en schijnen de spotlights op Grupo Não Me Toques. Een band van bewoner Maarten met onder andere een aantal familieleden. Het koffiezetapparaat pruttelt nog na op de achtergrond als Não Me Toques begint te spelen. De goed gevulde kamer krijgt een muzikaal recept voor samba en dat vrolijkt ons op tijdens de grijze middag. We reizen met de muziek mee van Brazilië naar de Balkan en weer terug. Ook hier horen we de verhalen bij de muziek. Zo is de band bijvoorbeeld vernoemd naar het nummer Não Me Toques. Dat betekent raak me niet aan. Volgens Maarten zit de muziek tussen de tonen, wanneer je de snaren van je instrument niet aanraakt. Misschien wel zoals tijdens dit huiskamerconcert. Want tussen de muziek gebeurt er van alles, waardoor je niet alleen toeschouwer bent, maar onderdeel uitmaakt van het optreden. 

Een halve zaal vol muzikanten
Voor het derde optreden gaan we naar ons buurthuis: het Wevehuis. Hier speelt orkest de Noordooster. Een heel andere bezetting dan kwartet Klinkklaar en Não Me Toques. Dit orkest vult de halve ruimte. De andere helft zit vol publiek. Orkest de Noordooster bestaat uit spelers van alle leeftijden die wonen in Utrecht Noordoost. Het orkest bestaat 26 jaar en speelt muziek uit alle windstreken. Van vrolijke klezmer tot zwoele Zuid-Amerikaanse klanken en van mysterieuze Chinese muziek tot swingende Oost-Europese ritmes. Ze wisselen deze middag rustige en swingende nummers af. Niet alles is voorbereid, ze kiezen af en toe spontaan een nummer om te spelen. 

Als onder luid applaus het laatste akkoord van het orkest klinkt, zijn we uitgegluurd in onze buurt. We hebben helaas niet alle optredens in onze wijk kunnen zien. In het Wevehuis trad ook het Utrechtse koor SCORE op, een groep van 16 bevriende zangers. In de Jordanlaan zong zangeres Louise Alexandra jazzmuziek en Indigo Bigband speelde in Mama’s Maaltijd.

Deze zomer staat Struinen in de tuinen op het programma. Hopelijk doen onze wijkgenoten weer mee.

 

Meespelen met orkest De Noordooster?
Lijkt het je leuk om wereldmuziek te maken samen met anderen? Orkest de Noordooster zoekt nieuwe muzikanten. Je kunt vrijblijvend komen luisteren of meespelen tijdens een repetitie op donderdagavond in buurtcentrum De Leeuw. Kijk voor meer informatie op noordooster.com.

Deel dit: