Bericht

Modern alternatief voor nabuurschap

Geplaatst op 18 december 2023, 10:23 uur
Illustration

“Al zeg je elkaar maar gedag, dat is al leuk”
Corrie en Yvonne zijn contactpersonen van Wederzijds voor Tuindorp en Tuindorp-Oost.

Op een zonnige dag in oktober zitten op het terras bij Buurten twaalf mensen met elkaar te kletsen. De een drinkt witte wijn, de ander rood, weer een ander een kop thee. Af en toe schuift er nog iemand aan en wordt de kring groter gemaakt. De meeste mensen kennen elkaar, soms stelt iemand zich voor. Elke tweede woensdag van de maand komen hier een aantal buurtbewoners bij elkaar voor een borrel. En elke vierde donderdag drinken ze hier koffie met elkaar. Vrijblijvend; je komt als je zin hebt en rekent je eigen drankjes af als je vertrekt.

Het is een initiatief van buurtcoöperatie Wederzijds, een vereniging van bewoners van Utrecht Noordoost. “Ik werd er door mijn huisarts op geattendeerd”, vertelt een van de vrouwen aan tafel. Haar man is overleden en dan ligt eenzaamheid op de loer. “Goeie huisarts vind je niet?”

Buurtgenoten leren kennen
Wederzijds heeft veertig leden in Tuindorp en Tuindorp-Oost. Corrie van Egmond en Yvonne Hesterman zijn de contactpersonen voor deze buurten. Als iemand lid wordt van Wederzijds en in onze buurt woont, belt Corrie diegene op. “Ik vertel over het samen koffie drinken en borrelen bij Buurten. En vraag of ze ook een keer aanschuiven. Dat maakt het makkelijker om te komen.” 
“Na het eerste contact komen ze regelmatig”, zegt Yvonne. “Al zijn er ook mensen lid die nergens aan mee doen.” Samen koffiedrinken en borrelen zijn de vaste activiteiten. “Bij Buurten weten ze inmiddels dat we komen en houden de grote tafel voor ons vrij”, lacht Corrie. Alle andere initiatieven komen uit de mensen zelf, er is niet iemand die een programma bedenkt. Corrie: “Ik heb een caravan bij de Wilgenplas en stelde afgelopen zomer voor om daar te gaan lunchen. We zaten er met twaalf mensen, een paar gingen zwemmen, het was heel gezellig. Iemand die veel fietst stelde voor om dat samen te doen en zo ontstaat uit het ene initiatief het andere. We hebben elkaar allemaal leren kennen via Wederzijds.”

Elkaar een handje helpen
Iedereen die lid is moet zelf zijn contacten onderhouden en wat bijdragen. Wederzijds is geen thuiszorgorganisatie. Yvonne: “De ene kan bijvoorbeeld een zoom voor iemand naaien, een ander doet een keer boodschappen.” Het contact ontstaat bij de koffie of bij de borrel, zo leer je buurtgenoten kennen. “Dat is het goeie, het is echt in je eigen buurt”, zegt Corrie daarover. “Laatst kwam ik iemand uit de groep tegen in De Gaard. Ze had nieuwe gordijnen nodig en vroeg of ik even mee wilde lopen naar de Hema. Anders moest ze alleen haar gordijnen uitkiezen.” Yvonne vult haar aan: “Een van de leden vertelde tijdens de koffie dat ze naar een zorgafspraak moest, maar daar zelf niet heen kon rijden. Vijf mensen boden aan haar te brengen. Zijzelf kookt eens in de maand voor ongeveer zes mensen uit de groep. Het is echt wederzijds.” 
“Of in de appgroep vroeg iemand hulp met haar bed verschonen, omdat ze haar handen niet goed kan gebruiken. Dan reageert iemand ‘Ik kom zo wel even langs’. Dat mag op de app, maar geen flauwekul”, vertelt Corrie. Zij en Yvonne houden dat in de gaten en dat werkt. In de appgroep kondigt Corrie ook het koffie drinken en borrelen aan.

Yvonne en Corrie zijn een goed team
Yvonne en Corrie leerden elkaar ook kennen via Wederzijds. Yvonne is contactpersoon sinds 2017, eerst samen met iemand anders. Die stopte daar vorig jaar mee en de vraag was wie het stokje wilde overnemen. “Ik keek Corrie aan en wist ‘zij wil het doen’. Ze is enorm creatief en initiatiefrijk, je hebt mensen nodig die iets durven.” Yvonne houdt zich bezig met de organisatie, de ledenlijsten en berichten op de website zetten. “We vullen elkaar goed aan”, zegt Corrie. Dat Corrie creatief is zie je als je bij haar binnenloopt. In de hal hangen haar schilderijen, in de woonkamer hangt haar kleurrijke kunst ook aan de muur en er staan beelden van haar hand. “Ik ben al 55 jaar kunstenaar. Vroeger had ik een groot atelier en ik leerde telkens wat bij. Ik ging een maand naar de academie om bijvoorbeeld brons te leren gieten. Ik hou heel erg van het ambacht. Nu hou ik het klein en exposeer niet meer.”

Yvonne werkte voorheen als fysiotherapeut. “In de latere jaren van mijn carrière werd ik onderzoeker van zaken die niet goed gaan, bijvoorbeeld als een arts een diagnose mist en een patiënt overlijdt. Dat was leuk én moeilijk werk.” Nu werkt ze als vrijwilliger een dagdeel op een basisschool en sinds kort zet ze zich in voor asielzoekers. “Ik ga met ze naar de bibliotheek in Overvecht om te laten zien wat ze daaraan kunnen hebben. Die connectie tot stand brengen vind ik heel erg leuk, dat geeft me echt vervulling. En ik wandel en fiets. Vanmorgen hebben we met zijn vieren gelopen met de wandelclub van Wederzijds. Heel makkelijk als je allemaal uit de buurt komt."

Doen wat bij je past
De jongste uit de Wederzijdsgroep in Tuindorp (-Oost) is eind vijftig, de oudste ver in de tachtig. Het is fijn om dan contacten te hebben in je eigen buurt. Yvonne: “Als je werkt ben je onder de mensen, maar als je werkzame leven erop zit heb je geen collega’s meer. Je zoekt andere manieren om mensen te ontmoeten.” “Al zeg je elkaar maar gedag, dat is al leuk”, vindt Corrie. Voor 18 euro per jaar word je lid van Wederzijds. Je kunt dan ook aansluiten bij activiteiten voor heel Noordoost, zoals samen wandelen, naar de film of de maandelijkse borrel bij Mama’s Maaltijd. Een keer per jaar is er een uitje. En elke buurt heeft dus zijn eigen initiatieven. Yvonne: “Je kunt kijken wat bij je past. Misschien kun je goed breien en begin je een breiclub, of je gaat jeu de boules spelen of start een leesclub op.” 
“Je kunt het naar eigen inzicht doen, daarom is het zo leuk”, vindt Corrie. “Ik vergelijk het met vroeger in een dorp, het nabuurschap. Dit is een modern alternatief en iedereen is welkom.”

In deze dagen voor kerst gaan Corrie en Yvonne langs bij alle veertig Wederzijdsleden uit onze buurt. ”Iemand uit de groep had een leuk idee voor een kerstattentie.” Die attentie maken Yvonne en Corrie samen en brengen ze rond. “We bellen bij iedereen aan.”

 

Meer weten over Wederzijds of meedoen?
Heb je behoefte aan meer contact in de buurt? Wil je samen wat ondernemen, kun je soms wel hulp gebruiken of wil je iets voor een ander doen? Kijk dan voor meer informatie over Wederzijds en het lidmaatschap op wederzijds.net.

Deel dit: