Blogpost

Een leefbaar milieu voor onze kinderen

Geplaatst op 18 maart 2023, 00:00 uur
Illustration

Het is een grijze zaterdagochtend in februari als ik aanbel op de Naberlaan bij Kaspar en Mary-Ann. De huizen in de buurt staan er sinds 1965 en zij wonen er, als tweede eigenaren van het huis, ruim 21 jaar. En terwijl we genieten van een kop versgezette espresso, komt Kaspar geleidelijk aan op stoom met zijn verhaal.

Aanleiding om te verduurzamen
Kaspar is econoom van beroep. Het is een wijdverbreide misvatting dat het economen altijd om geld gaat. Volgens Kaspar gaat het economen  - en dit geldt zéker voor hem - vooral om waarde. Waarde voor de natuur, het achterlaten van een leefbaar milieu voor de kinderen en verduurzaming. Naast dat het mooi is om te zien dat onze buurtgenoot door intrinsieke waarden gedreven aan het verduurzamen is, hoor ik tussen de regels door ook een duidelijke vertaalslag naar een concrete ambitie: stoppen met fossiel brandstof gebruik. Dit betekent dus nul op de gasmeter (van het gas af) en nul op de brandstofmeter (auto). Dit laatste is gerealiseerd: Kaspar rijdt een elektrische auto.  

Alles elektrisch doen heeft natuurlijk alleen zin als er ook groene stroom wordt opgewekt. Hiermee zijn Kaspar en Mary-Ann 18 jaar geleden al begonnen: ze startten toen met twee zonnepanelen op het dak van het schuurtje. Inmiddels liggen er nu ook 11 op het dak van het huis: goed voor ongeveer 2500 - 2700 kW per jaar. Ruim voldoende opbrengst dus om in hun eigen verbruik te voorzien.

De verduurzamingsstappen van Kaspar
Er volgden verdere maatregelen, de zogenaamde ‘no-regret’ maatregelen. Hiermee worden de maatregelen bedoeld die meteen je energievraag verlagen en die je waarschijnlijk snel terugverdient: je zult er dus geen spijt van krijgen. Denk bijvoorbeeld aan allerlei vormen van isolatie. Bij Kaspar is glaswol-achtig spul onder de vloer geplakt om te isoleren, zijn de spouwmuren geïsoleerd en is overal dubbel glas geplaatst. 
Al die stappen zijn best moeilijk volgens Kaspar: “Je blijft bezig met vragen als ‘doe ik wel het goede en doe ik het wel goed?’” 
De doorzonwoning met de grote ramen is in de praktijk niet ideaal om in alle seizoenen een aangenaam binnenklimaat te realiseren. Zomers wordt het al snel te heet. Kaspar kan niet zo goed tegen de hitte en temperaturen boven de 25 graden vindt hij niet prettig. Zo kwam het, dat op de koudste dag in februari 2021 een airco werd geplaatst. Deze bestaat uit één buiten-unit en in alle kamers een binnen-unit. De airco in de koelstand wordt alleen gebruikt als temperatuur binnen oploopt tot boven de 25o Celsius (ongeveer 10 dagen per jaar). Dan wordt alleen de woonkamer gekoeld en de gaat airco in de slaapkamer een uurtje voor het slapen even aan. De groene energie hiervoor wordt gelukkig op eigen dak opgewekt door die zelfde zon die het zo warm maakt in huis!

Switch van warmtebron
Inmiddels wordt de airco in de winter ook gebruikt als primaire warmtebron in plaats van de cv-ketel op gas. De airco die Kaspar heeft geïnstalleerd is namelijk een soort warmtewisselaar of een omgekeerde koelkast. Deze kan dus koelen én verwarmen. 
In de woonkamer staat de thermostaat nu op 17graden. Voorheen was dat 18,5 graden. Als dat op hele koude dagen niet voldoende is, gaan er twee kleine elektrische kacheltjes aan om bij te warmen. “We snappen niet goed genoeg hoe alles werkt”, zegt Kaspar. Opgetogen vervolgt hij: “Maar we zijn wel bijna van het gas af!” 
Alleen voor het koken en douchen wordt nog gas gebruikt. Om elektrisch te kunnen koken moet er een 3-fasenaansluiting komen. Kaspar is hier al een jaar mee bezig. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd, doordat Stedin en de installateur elke keer weer elkaar verwijzen. Kaspar is vol vertrouwen dat het ooit goed komen. 

Tot slot
Het is Kaspar alleszins meegevallen hoe je met een aantal eenvoudige stappen een bestaande woning richting energieneutraal krijgt. Dat komt vooral doordat ze genoeg energie kunnen opwekken met eigen zonnepanelen. En omdat ze zijn geswitcht van warmtebron en écht zuinig zijn gaan stoken: alleen de woonkamer wordt nog verwarmd op 17o. 
Kaspar heeft nog genoeg toekomstplannen. Zijn nul-doelstelling is immers nog niet gehaald. De 2500 kW die zijn elektrische auto jaarlijks verbruikt wil hij zelf gaan opwekken met nog meer zonnepanelen of een windturbine op het dak.

 

Bron: Dit artikel is geplaatst in Wijkkrant Tuindorp-Oost nummer 1, jaargang 29 (maart 2023)

Deel dit: