Bericht

Duurzamer030.nl: een duurzamer Utrecht begint hier

Geplaatst op 30 oktober 2023, 11:54 uur
Illustration

Het Milieucentrum Utrecht (MCU) lanceert Duurzamer030.nl, een website die elke Utrechter helpt met een belangrijke en o zo actuele keuze: wat kan ik doen om duurzaam te leven?

De site biedt een overzicht van honderden Utrechtse organisaties en bedrijven die op één of andere manier met duurzaamheid en de toekomst van natuur en milieu in onze stad bezig zijn. Duurzamer030.nl is een voortzetting en uitbreiding van Milieuwijzer.nl dat sinds 2018 heeft gewerkt aan het opzetten van een database met duurzame organisaties en bedrijven in en rond Utrecht.

De naamswijziging van Milieuwijzer.nl naar Duurzamer030.nl is volgens MCU-bestuurslid Ronald van Drie - Arendse logisch. “De oude naam dekte de lading en de gedachte achter de oude website niet meer. Het gaat om méér dan milieu alleen. Het gaat om de keuzes die je maakt in het leven.”

Kleren, koffiebonen en ijs

“Daarom past de nieuwe naam beter. De site geeft antwoord op de vraag wat je als individu kan doen om duurzamere keuzes te maken. Waar koop ik mijn kleren of mijn koffiebonen? Bij welke duurzame zaak ga ik een ijsje halen of wat eten?” Duurzamer030.nl wordt gemaakt door de vrijwilligers van het MCU. Die speuren de stad en het internet af om Utrechtse bedrijven en organisaties te vinden die voldoen aan de strikte criteria van wat zij verstaan onder duurzaam.

Voor MCU zijn bedrijven, organisaties of initiatieven duurzaam die hergebruik, delen of ruilen van producten faciliteren. Denk aan kringloopwinkels, vintageshops, repair-shops en reparateurs, online ruil/koop/verkoop- platforms, kleding- en speelgoedbeurzen, aanbieders van gebruikte bouwmaterialen of autodeelinitiatieven. Dus koffietentjes, tegels, babykleertjes, een trendy jurkje dat is gemaakt van bio-katoen en ook fair trade is? Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het op Duurzamer030.nl: een vergaarbak aan keuzes voor de duurzame Utrechter.

Weekenduitjes

Maar Duurzamer030.nl biedt meer. Van Drie-Arendse: "Voor mijzelf kijk ik er wekelijks op om inspiratie op te doen van leuke uitjes in het weekend. Ik hoop dat de nieuwe naam voor de website meer Utrechters helpt met vergroenen. Want als stad hebben we nog vele stappen te zetten om echt groen en duurzaam te worden.”

MCU-vrijwilligers

René is sinds drie jaar actief als vrijwilliger voor de Milieuwijzer, nu Duurzamer030. “Door te werken aan deze website kan ik op mijn eigen manier een bijdrage leveren aan duurzamer leven en consumeren. Ik hoop dat onder Utrechters het bewustzijn groeit dat naast de gemeentelijke overheden er ook veel lokale initiatieven actief zijn voor een schoner en groener Utrecht. Hiervoor is Duurzamer030 bedoeld.”

Ook collega Loes, vier jaar actief bij het MCU, hoopt dat veel Utrechters de weg naar de site weten te vinden. “Bij Duurzamer030.nl is alle informatie gebundeld over winkels en organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Dus of je nu je keuken wilt verbouwen of je tuin opnieuw wilt inrichten, Duurzamer030.nl is een goede wegwijzer voor Utrechters die bewust duurzamer willen leven en consumeren. Zegt het voort!”

Deel dit: