Verhaal

Jan Korff de Gidts zet zich in voor milieu en Burenbankjes

Geplaatst op 20 september 2023, 12:33 uur
Illustration

Jan Korff de Gidts woont al bijna 50 jaar in Wittevrouwen, in de Poortstraat. Hij is actief voor milieu en klimaat (onder meer Amelisweerd) en nam in september 2023 het initiatief voor een werkgroep Burenbankjes Wittevrouwen.

Wat is je achtergrond?
Ik studeerde Analytische Milieuchemie en Onderwijskunde, later ook nog Bedrijfskunde. Ik heb op allerlei plaatsen in Utrecht gewoond in mijn studententijd. In 1974 verliet ik de woongroep in de Nicolaas Beetsstraat en verhuisde ik naar mijn huidige huis in de Poortstraat. We hadden toen nog een woonvergunning nodig. 

Als chemicus ging ik in 1975 los voor de actie Strohalm samen met de werkgroep Amelisweerd ter waardering van het bos.

Welke ontwikkeling ervoer je in Wittevrouwen?
Wittevrouwen was de eerste wijk buiten de singels, waar zelfs een plan was in de jaren ‘70 voor een nieuwe doorgaande weg die er gelukkig niet is gekomen. Heel Utrecht moest verbouwd worden. In Wittevrouwen was er veel slecht onderhoud en merkten we de effecten van de gasfabriek (in het huidige G(r)if(t)park). Veel mensen waren bezig hun huis te verbeteren. Ik ben daarom toen al lid geworden van de Bouwsteiger, toen is een enorme verbetering van ‘t wijk Wittevrouwen op gang gebracht.

Het aantal auto’s is later wel flink toegenomen waardoor het nu nog lastiger is geworden om op straat te spelen.

Wat vind en vond je leuk om met buren, in de buurt te doen?
Ik proef wat er is veranderd in onze buurt. Groenteboer Toonen in de Poortstraat fungeerde als Praothuus. Daar kon je van alles kopen, ook bijvoorbeeld een halve bloemkool of geraspte aardappels.

Als je de sleutel hebt van je buren, bijvoorbeeld om voor de plantjes te zorgen, is er goed contact. Mijn echtgenote weet daar alles van.

We deelden altijd van alles in de straat, zo reed ik in de auto van de buren. Er was en is gemeenschapszin. Ik ben ook altijd aanwezig bij de Poortpoetsers die met elkaar voor een schone Poortstraat zorgen.

Hoe ben je betrokken bij de Buurtbel Wittevrouwen?
Een leuke uitwisseling tijdens de eerste wijkcoöperatie-avond net voor de vakantie bracht me op het idee te zoeken naar mensen die verbinding creëren in de buurt en zich actief op buren richten. Op veel plaatsen in onze wijk Wittevrouwen staan bankjes voor de deur. Waarom eigenlijk? Wat betekent dit voor contact met je buren en onderlinge verbinding?

Zo'n bankje voor een deur is voor mij een schilderij. Zo’n bankje 'draagt verhalen'.

Dit inspireerde me om een werkgroep Burenbankjes te starten om inzicht in de wijkcultuur te krijgen. De Burenbankjes worden onderdeel van de Werkplaats Buurtbel Wittevrouwen.

 

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.

Deel dit: