Verhaal

Ontmoet je medesporter: Fons en het rijke Roomse leven

Geplaatst op 25 augustus 2023, 11:48 uur
Illustration

Auteur: Ineke Verheul

Hij had het al aangekondigd toen we een interviewafspraak maakten: het zou over het rijke Roomse leven gaan. Ik had daar meer bourgondische associaties bij, maar dat bleek hij niet te bedoelen. Dat leuke kleine jongetje op de foto is opgegroeid in een typisch katholiek gezin. Acht kinderen, alle activiteiten die plaatsvonden waren kerk-gerelateerd: de jongerensoos, het volksdansen, de bieb, waar zijn vader werkte en waar Fons heel wat boeken heeft verslonden. Ze woonden bij de Oudenoord en het was gebruikelijk om uitsluitend naar katholieke winkels te gaan. Er waren twee priesters (Heerooms) in de familie; een ervan trouwde Fons en zijn vrouw in de kerk. Soms kwam een bisschop langs, die zijn vader kende van het weeshuis waar hij was opgegroeid. Die andere heeroom stuurde brieven uit het Vaticaan, met prachtige postzegels voor Fons’ verzameling.

Fons was misdienaar, maar in het seminarie had hij geen zin. Gelukkig maar voor ons, want anders was de Derde Helft er vast niet geweest. De aanleiding om dat op te zetten was een persbericht van het Ouderenfonds: ze zochten sportaccommodaties die overdag weinig werden gebruikt om die als ontmoetingsplek voor ouderen  te gebruiken. Als voorzitter van Hercules wist Fons daar wel raad mee en zo ging het balletje rollen. Rob de Leede was betaalde begeleider in het begin, verschillende organisaties werkten samen:Sport Utrecht, Dock, het Ouderenfonds en Beter Thuis en in drie maanden was de Derde Helft een feit. In het begin waren lunch en koffie gratis, maar naarmate De Derde Helft groeide was dat niet meer te doen. Evengoed - ik heb het alv aker gezegd - is 60 Euro per jaar natuurlijk een schijntje voor dit mooie initiatief.

Zelf sport Fons ook nog. Nu is dat tennis, tot zijn 32e Hield hij als voetballer Moedig Stand bij HMS. Daar kent hij John van Rooijen nog van, die bij de Derde Helft dynamictennis speelt en de voetballijnen trekt voor Hercules. Ik was een beetje verbaasd dat Fons al zo jong gestopt was met voetbal, maar dat kwam omdat hij naar Zaltbommel verhuisde. Toen hij zijn huidige vrouw leerde kennen kwamen ze weer terug naar Utrecht. Zij vond het maar niets, zo’n dorp.

Echte kwaaltjes heeft hij niet, gelukkig. Hij is 70, maar wordt meestal 10 jaar jonger geschat. Tennis speelt hij met een brace, omdat hij toch wel wat last heeft van zijn knie.

Fons is al best lang met pensioen, de bofferd. Hij werkte bij de omroep, bij wat toen nog Teleac heette en wat later opging in de NTR. Daar testte hij voornamelijk programma’s en cursuspakketten. Wat o.a. leuk was aan die baan was dat hij vaak naar boekhandels moest, toen hij overgestapt was naar marketing. Minder leuk was dat de afdeling onderzoek, waar hij later weer naar terugging, steeds kleiner werd en steeds minder serieus werd genomen. Bij de derde bezuinigingsronde was het de beurt aan Fons om eruit te gaan. Hij was toen 62, maar hij had genoeg te doen.

Het voorzitterschap bij Hercules kost natuurlijk veel tijd. Daarnaast tuiniert hij, op een stuk grond van 300 vierkante meter. Genoeg onkruid uit te rukken dus! Dat tuinieren niet altijd zonder risico is bewijzen de schrammen op zijn arm. Ik had er al naar zitten kijken.

Verder speelt Fons bridge, in de Bilt en ook bij Hercules. Omdat zijn vrouw nog werkt is hij bovendien huisman. Ze hebben twee zoons die allebei nog studeren. Fons is relatief laat vader geworden en zijn jongste zoon pochte in de klas: ik heb de oudste vader!

Zelf heeft Fons sociologie gestudeerd in Utrecht. Hij heeft lang thuis gewoond en zat niet bij een studentenvereniging: hij had zijn eigen vriendengroepje. Bij de SP was hij al vroeg politiek actief. Ook was hij actief als vrijwilliger bij een huiswerkklas. De ingrediënten voor een initiatief als de Derde Helft zaten er dus al vroeg in. Betrokkenheid bij anderen heeft Fons van thuis meegekregen en hij heeft het op zijn beurt weer aan zijn zoons meegegeven.

Fons geniet enorm van de Derde Helft: vrijdagochtend daar is zijn tweede home. En wij sporters varen daar wel bij!

Deel dit: