Bericht

Vijf tips tegen hittestress

Geplaatst op 21 augustus 2023, 16:50 uur
Illustration

In Zuid-Europa zijn er een aantal extreme hittegoven geweest dit jaar. Gelukkig zijn deze dit jaar niet doorgedrongen tot Nederland. Want hoe hou je je huis koel als het weer zo heet wordt als in de zomer van 2022?

1. Voorkom zon op de buitenkant van je huis!

Als de zon via de ramen naar binnen schijnt kan je huis snel warm worden. In de winter is dat fijn, maar tijdens de warme zomerdagen niet. Een laken ophangen aan de buitenkant voor het raam helpt net als een parasol. Met wat meer voorbereiding kan een klimplant of zonnescherm ook. Kun je aan de buiten kant niet bij je raam hou dan de gordijnen dicht; dat helpt ook.

Ook de muren worden warm door het directe zonlicht. In Nederland isoleren we huizen op de kou. Buiten -20 binnen plus 20. Dus 40 graden temperatuur verschil. Maar in de zon wordt een muur te heet om lang aan te raken. 60 graden of warmer, een zwart dak kan naar 90 graden gaan. Dat temperatuurverschil is groter. De standaard isolatie is dan te weinig om je huis koel te houden. Immers in een geïsoleerd huis moet ook in de winter de kachel aan.

Een zuidgevel laten begroeien met een klimplant haalt de straling van de gevel en scheelt dan veel warmte in huis. Een boom in de straat vangt de directe instraling op de gevel en in de straat (deels) op. Bovendien verdampen ze water waardoor de lucht buiten koeler blijft.

2. Leg een geveltuintje aan

Stoeptegels houden veel warmte vast en stralen dit na een warme dag de hele avond nog uit. Een geveltuin zorgt voor verkoeling doordat de planten het zonlicht omzetten in groei. En omdat ze water verdampen. Het staat nog leuk ook!

3. Groen dak

Een groen dak zorgt dat de zon niet direct op het dak komt. Het dak wordt minder warm en gaat langer mee (vooral plat dak). Doordat het dak dan slechts 30 graden wordt en niet opwarmt tot 90 graden door direct zonlicht, betekent dat er veel minder warmte het huis inkomt. Ook een groen dak zorgt voor verdamping wat extra verkoeling geeft. Je dak wit schilderen helpt ook.

4. Ramen en deuren dicht!

Als het buiten warmer is dan binnen kun je de ramen en deuren beter dicht houden. Wel zorgen voor ventilatie: roosters of ventilatiesystemen moeten blijven werken. Of zet een klein klepraampje open aan de koele kant van het huis. ‘s Nachts is het juist fijn om wel te ventileren. Door de koele lucht het huis in te laten kun je het warmer worden van je huis vertragen. Een open raam boven aan de trap werkt erg goed. Warme lucht stijgt naar boven en kan boven aan de trap dan het huis uit.

5. Ventilator aan

Een ventilator houdt de lucht in beweging en hierdoor koelt je lijf beter af. Hij vervangt het briesje omdat je de ramen dicht houd.

Wordt het in huis toch te warm dan kan een plekje in de schaduw in een park koeler zijn dan in huis. De bomen, struiken en gras zorgen voor verdamping. Neem een paar flessen water mee, dan kun je zelf ook nog helpen met de verdamping.

Ideeën over je huis verkoelen uitwisselen

Wil jij je huis ook koel houden (volgende zomer) en een paar ideeën uitwisselen? Je bent welkom bij de bij de Werkplaats Buurtbel elke 2e maandag van de maand om 19:30, Workshopruimte Poortstraat 81. Fijn als je je even aanmeldt buurtbel@wijkwijzer.nl 

Of kom op 20 september naar "Hallo Wittevrouwen" en doe inspiratie en ideeën op van andere buurtbewoners in Wittevrouwen. Hoor welke initiatieven er al lopen. Voor programma zie: Hallo Wittevrouwen

Lees ook: 10 tips om uw huis koel te houden! (pdf)

Deel dit: