Bericht

De Hennepstraat is nog groener en gezelliger geworden!

Geplaatst op 12 augustus 2023, 00:00 uur
Illustration

Iedere zomer wordt de Hennepstraat tijdelijk omgetoverd tot een leefstraat met hangmatten, een pingpongtafel, zwembad en voor ieder wat wils. Dit jaar met StraatYoga op het gras, een silent disco en een gratis excursie naar de moestuin bij stadstuin Plutodreef. De voorbereiding vraagt wat, maar het gaat ieder jaar gemakkelijker. Er zijn dit jaar nog helemaal geen klachten gekomen. Het wordt steeds leuker in de straat voor iedereen.

Via de straatapp, mail en vooral op straat

Ellen, een van de initiatiefnemers: "We regelen alles via de straatapp, hebben nu ook een mailadres zodat de mails bij meer mensen binnenkomen. Maar het meeste gebeurt natuurlijk gewoon op straat. Ook mensen uit andere straten zijn van harte welkom en haken hier aan! Er is dit jaar ook een borrel geweest met mensen uit de Griftstraat. Door de leefstraat leren we elkaar veel beter kennen, en ook op een andere manier. Je doet natuurlijk alleen mee met wat je leuk vindt en alleen als je zin hebt." 

Samen vergroenen is veel waard

Adriaan, een andere initiatiefnemer, buur: "De leefstraat is niet alleen ons maar ook de gemeente veel waard. Ook door de vergroeningsslag die we afgelopen jaren gemaakt hebben. Er zijn nu niet alleen meer kratten met bloemen, maar veel meer bloembakken, ook bomen en kruiden, meer insecten, vlinders en vogels. Auto's worden elders geparkeerd en inmiddels zijn twee parkeerplaatsen permanent omgetoverd in fietsparkeerplaats en groen. Dit jaar is er voor het eerst ook een grasmat, dat is een groot succes waar ook de yoga club heel blij mee is. En we dragen zo bij aan een beter leefklimaat en meer biodiversiteit."  Ellen: "De Hennepstraat is door de leefstraat echt veel groener en gezelliger geworden." 

(Hennep)Straat Yoga, een oase van rust

Op donderdag 18:30 uur kunnen liefhebbers voor 8,50 aansluiten bij de Hennepstraat Yoga. We worden hartelijk ontvangen met een drankje en kersen uit Amelisweerd. Yoga juf Jacky Mulder komt uit de Oofststraat en verzorgt al 50 jaar Yoga lessen, tegenwoordig vooral voor 50 plussers aan huis. De mannen uit de straat komen ook even kijken, vertrekken weer met de kinderen, voor de boodschappen en het avondmaal. Als deelnemers focussen we ons op onze ademhaling, de zachte bewegingen en instructies van de juf en komen zo tot rust. Onverstoordbaar voor de stadsgeluiden van pakketbezorgers en pizzabezorger. Na afloop wordt de betaling geregeld via een tikkie en deelt Licky de foto's. We zijn ook van harte welkom bij de Grasstraat Yoga met Anwar

Tijdelijke leefstraten 

In een leefstraat wordt de straat tijdelijk op een andere manier gebruikt. De straat is dan autovrij. Hierdoor is er meer ruimte om buren te ontmoeten en kinderen kunnen lekker buiten spelen. Tot eind augustus zijn de Grasstraat en Hennepstraat 'leefstraten'. In totaal zijn er 11 leefstraten in Utrecht.

Deel dit: