Verhaal

Ton, over boeken(leggers) & 50 jaar Wittevrouwen

Geplaatst op 9 augustus 2023, 14:49 uur
Illustration

Ton woont al 51 jaar met veel plezier in Wittevrouwen, houdt van reizen, lezen, tentoonstellingen en vooral van alles wat met boeken te maken heeft. Deze zomer heeft Ton een tentoonstelling bij Bibliotheek Neude van haar verzameling boekenleggers. Nog tot 23 augustus te bezichtigen!

Ton heeft de wijk zien veranderen, doet vrijwilligerswerk in de wijk, leerde de Buurtbel kennen, liep mee met de groene wandeling en is blij dat ze een beroep kan doen op fijne buren als het nodig is. 

Van bladwijzer tot verzamelobject

Ton heeft  het grootste deel van haar werkzame leven in Bibliotheek Utrecht gewerkt, een mooie habitat voor haar liefde voor boeken. Hier begon ook het verzamelen van boekenleggers. “Mijn eerste boekenlegger kreeg ik van een collega, meegebracht uit Amerika. Ik werd direct gegrepen door het formaat en de mogelijkheden die een boekenlegger biedt om hier teksten op te zetten. Een heel eenvoudige, doeltreffende manier om iets onder de aandacht van mensen te brengen! Zo ben ik die gaan verzamelen en is deze tentoonstelling ontstaan."

De tentoonstelling Van bladwijzer tot verzamelobject is nog t/m 23 augustus in Bibliotheek Neude te zien! Daarna kan hij naar een andere plek in de wijk of stad. Heb je interesse en een plek? Neemt gerust contact op!

Plezierig wonen in Wittevrouwen 

Ton woont al sinds 1972 met heel veel plezier in Wittevrouwen, in de Bollenhofsestraat. Na haar pensionering is ze in onze wijk vrijwilligerswerk gaan doen bij Theater Utrecht en Stichting DOX. De Buurtbel kent ze nog niet zo heel lang. In mei kreeg ze een folder in de bus voor een bijeenkomst in de Paardenkathedraal, en dat werd haar eerste kennismaking. Daar sloot Ton aan bij een thematafel over het samen verduurzamen van je woning. Sindsdien sluit ze vaker aan bij activiteiten. "De Buurtbel blijkt veelzijdiger dan ik dacht."

Met goede buur Simône, heeft Ton een eerste Groene Wandeling door Wittevrouwen gemaakt die nu maandelijks wordt georganiseerd.

In 50 jaar is er veel veranderd

Ton vertelt dat Wittevrouwen in 1976 door het gemeentebestuur werd aangewezen als eerste "rehabilitatiegebied": dat er een plan moest komen om het verpauperde Wittevrouwen op te knappen. “Niemand kon toen voorzien dat de wijk nu een heel geliefde wijk is om te wonen,” vertelt Ton. “En ik woon hier nu ook al 51 jaar met veel plezier!” 

In coronatijd vierde Ton haar 50-jarige  jubileum  in Wittevrouwen met een poster voor haar raam en een tafeltje voor de deur met bloemen, boekjes en foto's van vroeger en nu. Een soort "stoeptentoonstelling" om te laten zien hoe Wittevrouwen eruit zag toen ze hier kwam wonen en wat er sindsdien allemaal is veranderd.

Van paardenstallen tot een hele fijne wijk

Doordat de Veeartsenij naar de Uithof werd verplaatst, werd ook de muur rond het Veeartsenijterrein gesloopt en kon je vanuit de Gildstraat ineens doorsteken naar de Veeartsenijstraat. Dankzij acties van bewoners zijn gelukkig niet alle panden op de Veeartsenij gesloopt, maar een aantal stallen woningen geworden. Ton vindt het een heel fijne wijk, ook omdat er een goede mix is van bewoners die al wat ouder zijn en jonge mensen met kinderen die je groot ziet worden. Ton: "En ik heb hier ook hele fijne buren waar ik een beroep op kan doen als het nodig is, want mijn familie woont best ver weg." 

 

Heb je interesse, wil je meer weten over de tentoonstelling Van Bladwijzer tot verzamelobject? Bezoek de tentoonstelling in Bibliotheek Utrecht, uiterlijk woensdag 23 augustus! Meer weten over de veranderingen in 50 jaar Wittevrouwen? Neem contact op met Ton via de Buurtbel! 

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.

Deel dit: