Bericht

Je huis verduurzamen, hoe doe je dat?

Geplaatst op 22 juli 2023, 09:48 uur
Illustration

Net voor de zomervakantie was er een bijeenkomst in Griftsteede met Keest Stap over energiebesparing en woningverduurzaming.
 
Van de aanwezige buurtgenoten woonden de meeste al geruime tijd in Wittevrouwen (tot 50 jaar!), varierend van de Obrechtstraat, Gildstraat, Bollenhofsestraat, Zandhofsestraat tot de Steenstraat. Allemaal waren ze gekomen voor informatie, tips en om inspiratie op te doen. Maar natuurlijk ook met de nodige vragen. Hoe verduurzaam je een huis zonder spouwmuren? Welke partijen zijn betrouwbaar? Wat moet ik doen als mijn CV aan vervanging toe is? En wat zijn de plannen van de gemeente om de buurt aardgasvrij te maken? Kunnen we hierin samen optrekken?

Een woning als een schoenendoos
Energieadviseur en buurtbewoner Kees Stap was gevraagd om tijdens deze bijeenkomst zijn ervaringen te delen. Als je energiezuinig huis wil, begint dat met goede isolatie. Hij maakte hierbij de vergelijking van een woning met een ‘schoenendoos’. Om een energiezuinige en comfortabele woning te hebben, zullen alle onderdelen van de schoenendoos (de vloer, muren, dak, glas) in samenhang worden bezien. Anders kan er bijvoorbeeld schimmel ontstaan op de plekken die je niet aanpakt.
 
Met elkaar zijn we in gesprek gegaan over de diverse oplossingen en vragen. Het aanpakken van het glas (naar HR++), de vloer en het dak is doorgaans ‘niet zo heel ingewikkeld’. Het meest complex zijn de gevels, omdat er veelal geen spouwmuren zijn in vooroorlogse woningen zoals in Wittevrouwen. Dan kan geïsoleerd worden door middel van een voorzetwand met isolatie (aan de binnenkant van de muur) waarbij de aansluitingen op de vensterbank en de ramen een aandachtpunt zijn. Dit levert dit een beetje ruimteverlies (paar cm) op maar ook een hoop comfort en een lagere energierekening. 
 
Weten hoe & wat
Logische momenten om aan de slag te gaan zijn als zowel de bewoner en het huis daaraantoe is. Bijvoorbeeld bij een verhuizing of verbouwing, als het dak of de ketel aan vervanging toe is, onderhoudsmomenten, een nieuwe vloer etc. Maar als je dan opeens voor zo’n moment staat, is het fijn om een plan te hebben. Zo weet je wat je te doen staat en kun je een goede vraag stellen naar uitvoerende bedrijven. 
 
Sinds de bijeenkomst is een aantal buurtbewoners aan de slag gegaan en heeft inmiddels een plan laten opstellen. Ben je benieuwd naar de uitkomsten en de keuzes die gemaakt worden? Die bespreken we in de Energiegroep. Samen gaan we de vervolgstappen uitzoeken en hopelijk snel over naar uitvoering! 
 
Doe je ook mee?
Wil je ook actief aan de slag met energiebesparen? Vul de enquête in en kom bij de Energiegroep! In de Energiegroep zetten buurtbewoners zich in voor energie besparen, huizen verduurzamen, samen isoleren en meer. Van enquête, buurtbijeenkomsten, buurtfeesten, een duurzame huizenroute tot collectieve maatregelen. 
 
Meer weten?
Het uitgebreide verslag vind je hieronder, met daarin ook links naar professionele ondersteuning en subsidies.
 
Actualiteit en bijeenkomsten over Duurzame Wittevrouwen vind je natuurlijk ook op de website.
 
Als je op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen en bijeenkomsten in de wijk kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief?

Deel dit: