Update

Energiegroep Duurzame vrouwen van start

Geplaatst op 16 mei 2023, 11:36 uur
Illustration

Kan de Buurtbel iets betekenen om samen aan de slag te gaan met energie besparen? De aanleiding voor deze vraag zijn de hoge energieprijzen en de noodzaak om aardgas uit te faseren. Zo ontstond het idee voor de Energiegroep Duurzamevrouwen.

De Duurzamevrouwen van de Buurtbel willen de inwoners van Wittevrouwen enthousiasmeren en helpen om – het liefst gezamenlijk  - aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan het isoleren van je vloer, gevel of dak, of aan het opwekken van duurzame energie (zonnepanelen, evt. warmtepomp). Maar ook door andere gewoontes en gedrag kun je een hoop energie besparen.

De succesvolle Energieke lunchbijeenkomst over Energiebesparen smaakte naar meer. Daarom zijn sinds 1 mei  Rianne en Marianne  - met een rugzakje technische kennis – als procesbegeleiders voor Duurzame Wittevrouwen aangetrokken. Zij kunnen je de weg wijzen waar je moet zijn als je je huis wil verduurzamen. Zij zetten zich dit jaar in voor de Buurtbel om samen met jullie in beweging te komen en de verduurzaming van Wittevrouwen te stimuleren.

Duurzame vrouwen hanteren 2 uitgangspunten:

  • Ten eerste dat iedereen mee kan doen, of je nou een koophuis hebt of huurt via de woningbouwvereniging. 
  • Ten tweede willen we graag concreet aan de slag met dingen die leven in de wijk, dus vragen die vanuit jullie zelf komen. Die vragen willen we met jullie in de Buurtbel-bijeenkomsten (Hallo Buren, Bakkie Buurtbel & de Werkplaats Buurtbel) ophalen.

Op de Hallo Buren van 20 april en de Werkplaats van 8 mei is hiermee een start gemaakt.

Vraag van een buurtbewoner over isoleren
Een van die concrete vragen die we al beet hebben, is die van Rein Tuinstra. Rein woont naar grote tevredenheid op de Zandhofsestaat. Hij had zich aangemeld voor de Werkplaats omdat hij zijn woning graag wil verduurzamen, en dat graag samen met buurtgenoten wil uitzoeken hoe dit het slimste aan te pakken. Omdat je dan elkaar helpen in de keuzes én omdat je dan een stok achter de deur hebt voor als je even niet meer weet hoe je verder moet. 

Rein wil zijn gevel wil isoleren en het glas vervangen (want deze heeft zijn beste tijd wel gehad). Maar de gevel heeft – zoals heel veel woningen in Wittevrouwen – geen spouwmuur. Hoe ga je dan van binnenuit isoleren, en hoe zit dat dan met je aansluiting op de kozijnen? 

Ook een vraag over verduurzamen?
In de volgende bijeenkomsten (Bakkie Buurtbel op woensdag 7 juni en Werkplaats Buurtbel op maandag 12 juni) en via de online enquête Buurtbel Woningverduurzaming willen we juist dit soort echte vragen ophalen en daar in kleine groepjes mee aan de slag gaan. 

Dus ben jij die inwoner die – net als Rein – samen op reis wil naar een duurzame woning? Of heb je je huis al verduurzaamd en wil je graag je buren van jouw ervaringen (do’s en don’t) laten meegenieten? Of wil je wel eens weten wat wijsheid is als je CV het begeeft?
Kom dan naar de bijeenkomst, vul de enquête in, kom naar het Buurtbelbakkie of neem contact op met Marianne, Hans, Rianne of Wilma via buurtbel@wijkwijzernoordoost.nl of bel de buurtbel (06 2196 9238).

Het maakt daarbij niet uit of je een koop- of huurwoning hebt!

Deel dit: