Verhaal

Simône droomt van een groene stad

Geplaatst op 5 juni 2023, 11:23 uur
Illustration

"Met de ‘Groene Vrouwen’ ontplooien we initiatieven om de buurt nog groener te maken en helpen we anderen met ideeën, ondersteuning en als dat nodig is leveren we ook ‘handjes’.”

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag de actieve buren voor, met deze keer: Simône Verlaan

Wie ben je en waar woon je?
“Ik woon met Marcel en hond Bas in de Bollenhofsestraat, in het gebouw aan het pleintje. Marcel woont hier vanaf het begin (1990), ik ben er later bij komen wonen. We hadden jaren het plan om nog een keer te gaan verhuizen, ik droomde van een huis in een dorp in een groene omgeving. Die verhuizing is er nooit van gekomen, en nu ben ik helemaal gelukkig op mijn huidige stek. Wittevrouwen is ook net een dorp, ontzettend gezellig. En aan die groene omgeving wordt gewerkt, ons plein is inmiddels een parkje, en we hebben nog veel meer plannen en wensen.”

Wat vind je leuk om met buren, in de buurt te doen?
“Ik ben dol op de praatjes op straat, tijdens mijn wandelingen met Bas spreek ik allerlei mensen, van jong tot oud, soms in het Engels, en ik geniet van de mengelmoes aan leeftijden, culturen en achtergronden. Daarnaast ben ik nu actief in een aantal groengroepen, en ontmoet ik hier ook weer nieuwe mensen. En als er een buurtborrel, weggeefmarkt of plantjesdag is ben ik ook altijd graag van de partij. En tot slot, naast gezelligheid is het ook fijn om af en toe iets te kunnen doen voor een ander, of dat nou is hulp in een praktische vorm of een luisterend oor, ook dat hoort erbij en maakt onze buurt fijn en hecht.” 

Wat is hier je favoriete plek om buren te ontmoeten?
“In ons gebouw wonen ontzettend leuke mensen die ik al vaak op de trap tegen kom, maar ook het pleintje is altijd een leuke ontmoetingsplek. Ook Koffie 75 vind ik een geweldige aanwinst. En op de grasveldjes bij restaurant Goesting ontmoet ik ook vaak de leukste mensen.” 

Wat doe je met, voor de buurt? 
“Met een aantal bewoners hebben we met hulp van de gemeente de vergroening van ons pleintje gerealiseerd, waardoor het een veel fijnere plek is geworden, en natuurlijk ook goed voor de biodiversiteit, de afwatering en de temperatuur. Daarnaast ben ik altijd aan het ‘plandelen’, tijdens mijn ochtendwandeling met hond Bas raap ik zoveel mogelijk vuil op en soms helaas ook hondenpoep van andere honden. Ik vind het jammer dat het nodig is, maar tegelijkertijd geeft het me een goed gevoel, niet mopperen op anderen, maar zelf wat doen.” 

Hoe ben je betrokken bij de Buurtbel? 
“Ik wilde graag iets meer doen met bewoners aan de vergroening, en ben toen bij de Buurtbel terecht gekomen. Daar heb ik inmiddels een aantal heel leuke mensen leren kennen, waarmee we, als onderdeel van de Buurtbel, de ‘Groene Vrouwen’ hebben opgericht. Met deze groep ontplooien we zelf initiatieven om de buurt nog groener te maken, en helpen we daarnaast anderen met ideeën, ondersteuning en als dat nodig is leveren we ook ‘handjes’.”

Waar zou je meer van willen weten, iets in willen betekenen?
“Ik droom van een groene stad. In de loop van de tijd ontstond het idee dat alles waar mensen in de buurt wonen moest worden bestraat, betegeld en geasfalteerd. Inmiddels is dat beeld aan het verdwijnen. Door de klimaatverandering zijn we ons bewust van het belang van ontharding en vergroening. Er zijn geweldige initiatieven als plantenbakken en geveltuintjes, maar er is nog meer nodig. We zouden het moeten omdraaien, alles wat geen functie heeft zou weer groen moeten worden. En vanuit die blik zie ik ook bij ons in de wijk enorm veel mogelijkheden, zoals het vergroenen van pleintjes, groenstroken op brede stoepen etc., maar ook bijvoorbeeld waterdoorlatende parkeerplekken. Er gebeurt al veel, maar er is nog veel meer nodig. Samen met mijn medebewoners zet ik daar graag mijn schouders onder. En ieder succesje is er een!”  

 

Buurtbel Wittevrouwen brengt de wijk bij elkaar. We stellen graag onze buren voor. Wil je meer verhalen van buurtbewoners lezen? Bekijk dan de portretjes van onze buurtbewoners.


 

 

Deel dit: