Update

Een volle zaal met gitaarspel en bevlogenheid

Geplaatst op 27 april 2023, 00:00 uur
Illustration

"Ik was blij verrast door zo een volle zaal met bekende en onbekende, oude en jonge wijkgenoten. Door de warme persoonlijke ontvangst, het gitaarspel van een jonge wijkbewoner en de fijne sfeer. Zoveel bevlogenheid en zoveel mooie initiatieven. Een avond om bij te zijn! Zullen we dit iedere maand doen?" Een kort bericht van iemand die 20 april voor het eerst aansluit bij een Hallo Wittevrouwen in de Paardenkathedraal. 

Hallo Wittevrouwen

Er zijn meer bewoners die hier voor de eerste keer zijn. Voor anderen is het alweer de derde Hallo Wittevrouwen. Om bij te praten, elkaar te leren kennen, ontmoeten en inspireren en mooie initiatieven van bewoners de ruimte te geven. "Wat fijn zoveel positieve energie bij iedereen. Heerlijk om dit zo met elkaar te doen, dat iedereen zijn steentje bijdraagt, dat nieuwe mensen aansluiten en meedoen."

Elkaar ontmoeten en bijdragen aan een fijne wijk

We starten met een korte introductie over doel en aanpak van de avond: ONTMOETING! En staan stil bij wat de Buurtbel Wittevrouwen is en doet. Een jong bewonersinitiatief dat draait om bewoners. Buren die samen koffie drinken, plandelen en krachten bundelen. In contact met buren bijdragen aan een fijne wijk. Vanuit ZIMIHC Wittevrouwen en De Paardenkathedraal ontdekken en doen wat nodig is. Een eigen ontmoetingsplek als uitvalsbasis zou heel fijn zijn!

We horen dat het Wijkfeest erg gemist wordt. Dat er actie wordt gevoerd tegen het drukke autoverkeer aan de Kleine Singel. Dat veel mensen enorm blij zijn met hun jaarlijkse straatfeest. Dat er op vrijdagochtend een play ground is bij de Nieuwe Kerk en dat een Repair Café zeer welkom is in de wijk! En dat gezamenlijkheid en verbinding tussen jong en oud welkom is.

Actieve bewoners die krachten bundelen

Van de mogelijkheid om initatieven, ideeën te pitchen, te delen en oproepjes te doen wordt goed gebruik gemaakt.

  • Simone vertelt waar de Groene Vrouwen zoal mee bezig zijn, naast straten vergroenen nu ook met sedumdaken. En dat ze nog een verrassing in petto heeft. Ook groene mannen zijn natuurlijk welkom! 
  • Alice is actief voor de ‘Plantenbakcommissie’, een initiatief dat al meer dan 30 jaar bestaat en 200 ‘plantenbakken’ in Wittevrouwen beheert! De bewoners organiseren alles en de gemeente betaalt de bloembollen. Een initiatief dat lang niet overal bekend is.
  • Stans deelt hoe de plandelgroep in het Griftpark is gestart en dat steeds meer mensen zich hierbij aansluiten. En ze heeft een tip: "Vooral op de Biltstraat kun je je hart ophalen!"
  • Franzisca neemt ons mee in de traditie van de ‘Poortpoetsers’. Een groep buren die 4 keer per jaar op een zaterdagochtend gezamenlijk de Poortstraat schoonmaken. Onderscheiden door oud-burgemeester Jan van Zanen!
  • Tia roept op om samen iets te gaan doen, zoals wandelen, samen koken, eten, spelletjes doen …
  • Suzanne gaat de verbinding aan via kunstzinnige zomerse dialoogbijeenkomsten in ZIMIHC. Is benieuwd naar wat er leeft.
  • Monique wil met buren in gesprek over hun visie op de wijk. Wie wil meedenken?
  • Wilma wil energiebesparing makkelijker en leuker maken en krijgt hiervoor hulp van Marianne en Rianne. Wie wil samen isoleren, energie opwekken en/of met zonnepanelen aan de slag? 
  • Rene heeft als Rotterdammer een passie voor varen en hij heeft een stalen vlet. Hij wil ook met de buurt gaan roeien, om samen in beweging te komen. Wie roeit er mee langs de Grift?

Aan tafel verder komen
Na deze inspiratiebom gaan we rond de tafel om ideeën uit te wisselen, te verdiepen en verder te brengen. Zo ontstaan ook weer nieuwe initiatieven en plannen.

Aan de Ontmoetingstafel gaat het over samen eten, fietstochtjes maken, spelletjesavonden, dialoogbijeenkomsten en een buurtboekje. Suzan en Ellen werken de plannen voor een serie Creatieve dialogen in ZIMIHC uit. René verzamelt de eerste aanmeldingen voor Samen roeien. Gezine peilt de interesse voor een Spelletjesavonden op maandagavond bij de Bakkerij? Op maandagavond 5 juni is de eerste spelletjesavond bij 'd Oude Bakkerij.

Aan de Plandeltafel sluiten nieuwe mensen aan die ook graag meedoen, maar op dinsdagmiddag aan het werk zijn. Een blinde vlek in het denkraam van de initiatiefnemers, beide gepensioneerd. Wat nu? Er wordt een tweede moment geprikt om samen afval te rapen! Het wordt zolang het 's avonds licht is de vierde maandagavond met de Paardenkathedraal als vertrekpunt.

De Energietafel wordt opgesplitst in een tafel voor voor huur- en voor koopwoningen. Er komen allerlei vragen naar boven. Zijn er mogelijkheden, speciale potjes voor historische corporatiewoningen, voor zonnepanelen bij sociale woningbouw, als de wijk van het gas af moet? En er worden tips en ervaringen uitgewisseld. Wist je dat je subsidie kunt krijgen voor een energieadvies aan huis (koopwoningen)? Dat er buren zijn die hun huis van binnenuit hebben geïsoleerd, van het aardgas af zijn en deze ervaring graag delen? Wordt vervolgd op 8 mei in de werkplaats.

Aan de Vergroeningstafel worden veel ideeën en ook lopende zaken uitgewisseld. Met de Nieuwe Kerk en Groenmoetjedoen wordt een nieuw plan geboren voor vergroening rond de Nieuwe Kerk. Een mooi initiatief om samen met de Groene Vrouwen op te pakken. En om deze tuin ook open te stellen als groene ontmoetingsplek voor de buurt. Krijgen we ook een BuurtbelBakkie in het groen? Op 11 juni, de groen moet je doendag gaat de groenevrouwenwandelig van start vanuit de Bikkershof! Op de Hallo Wittevrouwen van 19 mei kun je aansluiten bij een proeverij van deze groene wandeling.

Tot slot deelt Simone zaadjes uit om de vergroening verder te helpen, samen met buren bloemen en kruiden te zaaien, de biodiversiteit te vergroten.

Albert sluit de avond af met een indrukwekkende Wittevrouwenballade. We praten en genieten na met een borrel en gitaarmuziek van Sil. 

De volgende Hallo Wittevrouwen is op vrijdag 19 mei: ontmoeten en vergroenen in de zon

Meedenken en meedoen in het vervolg? Sluit maandagavond 8 mei 19:30 uur aan bij Werkplaats Buurtbel ZIMIHC, Bouwstraat 55

Wil je meer weten? Mail, app of bel buurtbel@wijkwijzernoordoost.nl of 06 2196 9238. 

Benieuwd hoe het verder gaat? Schrijf je in voor de Hallo Wittevrouwen van 19 mei in het teken van Ontmoeten en Vergroenen! We hopen op een lekker zonnetje, voor een warme ontmoeting in de buitenlucht.

Deel dit: