Bericht

De ambitie van Kings Cross-gitarist Wim de Jager

Geplaatst op 30 maart 2023, 16:17 uur
Illustration

Als je langs het huis loopt waar Wim woont met zijn ouders en broers hoor je regelmatig scheurende gitaarriffs vanaf de zolderkamer. Gitarist Wim bereidt zich voor op de optredens van zijn band Kings Cross. Deze vijfkoppige Utrechtse poprockband timmert namelijk flink aan de weg. Ze doen mee aan twee bandcompetities en brengen op 24 maart hun eerst single uit: ‘Regrets’. Een maand later volgt het mini-album ‘Edge of the world’. 

“Ik wist al meteen dat ik gitaar wilde spelen”, zegt Wim. Hij was 8 jaar toen hij op muziekles zat bij het UCK en daar alle instrumenten mocht proberen. “Ik vond gitaar gewoon het vetste instrument.” Hij volgde daarna ongeveer 10 jaar gitaarles bij Agnes Leopold in onze wijk. “Ik heb les gehad op een akoestische gitaar en daarmee een goede basis gelegd. Ik heb de techniek goed aangeleerd en netjes leren spelen.” Wim de Jager is inmiddels 20 jaar en studeert Technische bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. Hij groeide op in Tuindorp Oost en ging er naar school; eerst naar De Beiaard, daarna naar het Gerrit Rietveld College.

Kings Cross en Kunstbende
Op de middelbare school raakte Wim in de tweede klas bevriend met zanger Sem. “Hij speelt ook gitaar en op een gegeven moment hadden we het alleen nog maar over gitaren en gitaar spelen”, lacht Wim. “Sem zei: ‘je moet een keer komen spelen met een vriend van me die drummer is.” Het klikte. Met z’n drieën deden ze met een paar covers mee aan een open avond van het Rietveld College. Die nummers speelden ze een tijdje daarna ook op de Rabo Open Stage, podium voor lokaal aanstormend talent, in Tivoli. Daar leerden ze bassist Raphael kennen. “Hij trad op met een band van zijn muziekschool”, vertelt Wim. “We vroegen hem of hij een keer bij ons kwam meespelen.” Klasgenoot Mik sloot vervolgens aan als toetsenist en daarmee was de band compleet. Ze bedachten de naam Kings Cross “omdat dat cool klonk”.

“We brengen serieuze lyrics op een chille manier”

Kings Cross deed in 2016 mee met de Utrechtse voorronde van Kunstbende. Dat is een landelijke wedstrijd voor jong creatief talent van 13 tot en met 19 jaar. Ze wonnen niet. “Daarna schreven we twee nieuwe nummers”, vertelt Wim. Met ‘Guide to home’ en ‘Edge of the world’ deden ze een jaar later weer mee en deze keer wonnen ze de voorronde wél. De jonge band ging door naar de landelijke finale in de Westergasfabriek in Amsterdam. “Het was erg spannend, we waren nog maar 15. Maar we hadden het goed voorbereid, onze soundcheck was goed en we lieten zien dat we het heel erg leuk vonden om daar te spelen.” Vervolgens wachtten ze de hele dag op de prijsuitreiking en het werd ‘de band uit Utrecht’. “We wonnen de finale!” De jongens kregen mooie prijzen: ze mochten spelen op Lowlands, kregen studiotijd, werden gevraagd voor optredens en kregen een coach. “De studiotijd was het interessantst en het meeste waard, maar Lowlands was het leukst.”

Eigen muziek en een goede magie
De jongens van Kings Cross componeren alle nummers zelf. “We maken muziek waarnaar we zelf het liefst luisteren, beïnvloed door verschillende genres”, zegt Wim daarover. De muziek bestrijkt een flink deel van het popspectrum en de band is niet vies van uitstapjes naar funk, reggae of hardrock, lezen we op hun website. “De beste nummers ontstaan door in de repetitieruimte met z’n allen wat te proberen. Iemand speelt een loopje, een ander verzint er wat bij, er ontstaat een couplet, een refrein en ineens staat er een nummer.” De teksten gaan over ervaringen die je als jongere hebt, bijvoorbeeld over liefdesverdriet of over spijt van iets wat je niet hebt gedaan. “We brengen serieuze lyrics op een chille manier.” De jongens zijn enthousiast, energiek en hebben veel lol in het spelen. “We zijn hele goede vrienden van elkaar en dat zorgt voor een goede magie in de band. Dat zien anderen ook.”

“Ons doel is binnen vijf jaar optreden op Lowlands”

Begin 2020 gooide corona roet in het eten en de bandrepetities en -optredens lagen ongeveer twee jaar stil. Tot de band vorig jaar werd gevraagd om op Koningsnacht te spelen. “Dat was de aanleiding om het serieus te gaan aanpakken met Kings Cross”, aldus Wim. “We kregen het plan om een EP (mini-album red.) uit te brengen. Voor de zomer hebben we veel geschreven en we selecteerden 4 nummers om op te nemen.” De eerste single, ‘Regrets’, komt 24 maart uit en is dan te beluisteren op Spotify.

Band met ambitie
Momenteel strijdt Kings Cross mee in twee Utrechtse bandcompetities: ‘Podiumbeest Awards’ en ‘Clash of the Titans’. Ze wisten met hun energieke optreden te overtuigen in de voorrondes en zijn door naar de halve finales van beide wedstrijden. Volgens de jury van ‘Clash of the Titans’ hebben hun nummers zelfs hitpotentie. Meedoen aan een competitie is volgens Wim een win-win-situatie. “Je hebt een optreden én de kans op een prijs, bijvoorbeeld studiotijd of een show bij 3 voor 12.” Dat is een platform voor popmuziek. “Het is wel extra spannend, want er hangt meer van af. Je wordt veel meer uitgedaagd om een goede show neer te zetten, je zoekt de grenzen op. Ik liep het publiek in tijdens de voorronde van ‘Podiumbeest’ in café Hofman, dat zou ik anders niet zo snel doen. Achteraf was dat heel vet.”
“We willen meer en steeds betere muziek uitbrengen en onze optredens elke keer verbeteren”, sluit Wim af. Kings Cross heeft dan ook een ambitieus doel voor ogen: “We willen binnen vijf jaar optreden op Lowlands.”

Wil je meer weten over Kings Cross? Kijk dan op kingscrossmusic.nl, of volg de band op Facebook en Instagram.
Kings Cross zien en horen? Op Koningsnacht - woensdag 26 april - treedt de band op in de Ridderschapstraat in Utrecht.

 

Foto: Noah Schielen

Deel dit: