Bericht

In gesprek met Ineke Verheul over haar film

Geplaatst op 9 december 2021, 20:42 uur

Door Jita Hoogerduijn

“Iedereen wil ouder worden, maar niemand wil oud zijn”, met deze woorden begint de film die Ineke Verheul maakte en die we binnenkort kunnen zien in het ZIMIHC theater.

Ineke schreef al heel wat stukjes voor de nieuwsbrief van de Beweegvriendelijke Wijk, maar schrijven is niet het enige middel dat zij heeft om iets wereldkundig te maken. Ze heeft geleerd hoe ze een film moet maken en maakte dus ook een film. Nu mag ik iets schrijven over wat haar bewoog om juist deze film te maken.  In de film gaat zij op zoek naar de vraag “Ouder worden, wordt alles nu minder of wordt het juist meer?”

Voor Ineke is ouder worden geen gemakkelijk proces. Aanvankelijk had zij daar grote moeite mee. Ouder worden gaat immers gepaard met verlies van veel zaken zoals gezondheid en energie, maar vooral ook verlies van aantrekkelijk zijn. Hoe belangrijk is het niet om je begeerd te weten. En juist dat begeerlijk zijn gaat verloren. En wat komt ervoor in de plaats? Is het wel zo dat ouder worden gepaard gaat met wijzer worden? Is het wel zo dat je op zoek kan gaan naar nieuwe waarden in het leven, dat je jezelf opnieuw kan uitvinden?  

In de film stelt ze vragen hierover aan 6 ouderen, aan 2 jongeren en aan 2 avatars (virtuele wezens waarbij degene die “erachter” zit de persoonlijkheid bepaalt) . De film geeft vooral aanleiding om te praten over wat het voor jou betekent om ouder te worden en hoe ieder daarmee omgaat. Van te voren had ze gedacht dat het maken van de film misschien therapeutisch kon werken, dat ze het ouder worden minder negatief zou ervaren. Helaas dat was niet zo, misschien heeft het gemaakt dat ze iets meer relativerend tegenover het ouder worden staat. Voor Ineke is het schrikbeeld van ouder worden wel wat veranderd. Maar moeilijk blijft het wel.

De film is bedoeld om na te denken over het ouder worden, om je bewust te worden van je eigen ideeën en normen daarover. Om stil te staan bij wat het proces van ouder worden voor je betekent. Dat is voor haar het belangrijkste van de film.

De film maken was voor Ineke spannend en ze is trots op haar werk, dat mag ze ook zijn! In de film voert ze hele open gesprekken met de mensen die zij interviewde. Allerlei aspecten komen aan de orde zoals eenzaamheid, aantrekkingskracht, seksualiteit. Er worden onderwerpen besproken waar je normaal niet zo over snel over praat.

De film is te zien op 5 januari as. Het is de moeite waard om er naar te gaan kijken en vooral ook om er daarna over te praten. Met elkaar en met de mensen die je dierbaar zijn. Ga dat zien!!!

Film: Ouder worden, min of meer

Wanneer: 5 januari 2022, tussen 10-12

Waar: ZIMIHC theater, Bouwstraat 55 Witte Vrouwen.  

Illustration
 
Deel dit: