Verhaal

Een goede buur: Kerstin Steinhart

Geplaatst op 2 september 2021, 11:31 uur

Ze staat in Utrecht Noordoost bekend als het vrolijke gezicht van het Buurtcomité STALAU, waar ze met veel enthousiasme actief is. Soms staat ze bekend als grommende waakhond, die de natuur in haar buurt beschermt alsof het haar pups zijn. Maar bang zijn dat ze je met een hooivork achterna komt, dat is niet nodig. Want als je het hebt over een goede buur, dan heb je het over Kerstin Steinhart.

De Utrechtse heeft een rijke culturele achtergrond. “Ik ben in het buitenland opgegroeid. In Curacao ben ik geboren en daarna heb ik nog in Senegal en Iran gewoond. Mijn vader was werkzaam voor Shell, daarom verhuisden we relatief vaak.” Nu is ze neergestreken in Lauwerecht, waar ze haar handen uit de mouwen steekt – handen met hele groene vingers. 

Moestuin

“Bij de Veenhof hebben we een openbare siertuin met een kleine moestuin gemaakt. Hier kunnen mensen groente en fruit oogsten, mits ze actief meehelpen bij het onderhoud”, vertelt Kerstin. Van de zomer heeft ze rode bessen, zwarte bessen en kruisbessen geoogst. “Geen hond die ze komt plukken. Het lijkt wel alsof mensen niet weten wat er is.” Bij Kerstin is dat anders. “Mijn moeder is vroeger in een huis met een moestuin opgegroeid. Van haar heb ik het meegekregen.”

Robuust groen

Ook de groenstrook aan de Talmalaan neemt ze onder de vleugels. “We hebben we het voor elkaar gekregen dat het gras maar twee keer per jaar gemaaid wordt.” Voor je het vraagt: ja, dat is wenselijk. Kerstin legt het haarfijn uit. “Ik ben sinds dit voorjaar intensief bezig met ‘robuust’ groen in de wijk. Robuust groen bestaat uit struiken en planten die duurzaam zijn, dat wil zeggen hittebestendig, verkoeling voor mens en dier, struiken en bomen die ouder en groter worden. Daarnaast bestaan ze uit een aantrekkelijke mix om insecten, bijen en vlinders aan te trekken en ze hebben minder onderhoud nodig.”

Minder maaien dus, maar hoe stem je zoiets af met de gemeentelijke groendienst? “Het ontwerp voor de groenstrook is samen met een paar buurtbewoners gemaakt, de gemeente Utrecht past het voorstel aan zodat het voor hen samen met buurtbewoners en de van der Hoevenkliniek te onderhouden is. Op 10 augustus zijn wij, een groep mensen uit de buurt, samengekomen met mensen van de gemeente. We hebben op locatie met elkaar gesproken over deze groenstrook.” 

Het idee is dat er planten komen, die daar goed staan en niet te veel aandacht vragen. “Sommige struiken en planten zijn bewerkelijk en hebben veel onderhoud nodig”, licht Kerstin toe. “We streven aan de Talmalaan naar robuust groen hittebestendig is en mooi is, weinig onderhoud nodig heeft zodat deze groenstrook er in alle seizoenen goed bijstaat.” De lindeboom die voor het 900 jaar van Utrecht wordt geplant op diverse locaties is een geweldig voorbeeld. Deze boom willen wij ook in onze buurt, bij het pocketpark als vervanging van twee dode bomen.

Nestkasten

Een ander bijzonder project is dat van de gierzwaluwnestkasten. Dat zijn nestkasten die in de vorm van een zwaluw aan een blinde muur bevestigd zijn op de hoek van de Idenburgstraat en Oudlaan. “Het oorspronkelijke idee komt uit Azerbeidzjan. Daar hebben ze ook gierzwaluwnestkasten in de vorm van drie silhouetten van zwaluwen gemaakt. Vervolgens hebben de ingenieurs van gemeente Zwolle één silhouet van een gierzwaluw gemaakt ter nagedachtenis van een vogelaar in hun stad. Door het formaat van onze nestkasten is onze silhouet weer iets anders, de van der Hoeven Kliniek heeft dit ontwerp gemaakt met als voorbeeld de tekening uit Zwolle. 

De gierzwaluwnestkasten zijn gemaakt in samenwerking met de Van der Hoeven Kliniek in Lauwerecht, bij de Gasthuismolenbrug. De Van der Hoeven Kliniek is een centrum voor klinische forensische psychiatrie. Hier zitten onder meer mensen met een tbs-maatregel. “Ze zijn allemaal actief”, vertelt Kerstin. “Dat geeft ze structuur, om iedere dag bezig te zijn. Ze hebben binnen de kliniek dus onder andere een bakkerij, timmerfabriek, groenafdeling en ze doen aan metaalbewerking.” Zo hebben de bewoners van de Van der Hoeven Kliniek meegewerkt aan het bouwen van de nestkasten.

Er zitten nog geen gierzwaluwen in de nestkasten,” geeft Kerstin toe, “die komen tussen april en begin juni tot eind juli. In die periode gebruiken we lokgeluiden. Maar ik ben hier wel supertrots op.”

In 2021 staat de eigen wijk centraal. We werken vanuit huis, we gaan thuis uiteten en ook de vrije tijd vieren de meesten op hun eigen adres. Onze wereld wordt kleiner, zou je denken. Maar is dat wel zo? Wij onderzoeken wat je in jouw eigen wijk allemaal kunt doen en wie je kunt ontmoeten. Want, zo leert het spreekwoord, beter een goede buur dan een verre vriend.

Meer verhalen vind je hier

Illustration
 
Deel dit: