Verhaal

In gesprek met Julius van Batenburg

Geplaatst op 19 mei 2020, 20:29 uur

Ik ben Julius van Batenburg (48). Als mensen vragen in welke buurt ik woon, dan zeg ik: Noordoost! Ik woon op de Hengeveldstraat bij het Griftpark in de buurt. In de zes jaar dat ik hier woon is het mij nog niet gelukt om uit te vinden bij welke buurt mijn straat nou eigenlijk hoort... Vandaar dat ik altijd zeg: ik woon in Noordoost.

Toen ik in 2014 naar Nederland kwam vanuit Barcelona ben ik verliefd geworden op het sociaal domein in Utrecht. Ik ben op dit moment vrijwilliger bij de Tussenvoorziening en werk voor Nationale Vereniging de Zonnebloem als ‘bestuurslid activiteiten’. Dat ligt nu nog wat plat maar ben ik druk bezig met contact te onderhouden met onze leden en sponsoren. Je merkt dat veel mensen eenzaam zijn. Het is belangrijk om te laten zien aan de leden van De Zonnebloem dat wij hen niet vergeten zijn. Dat doen we o.a. door telefonisch contact te onderhouden en acties te organiseren om te laten weten dat zij er niet alleen voor staan.  
 
Ik studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit Utrecht de afgelopen jaren en ben een maand geleden afgestudeerd! Ik 2014 kwam ik als vrijwilliger te werken bij Buurtcentrum de Leeuw. Ik wilde graag een netwerk opbouwen in de wijk en ik kwam in de Leeuw iemand tegen die zei: “Is de Buurtcamping niet wat voor jou om aan mee te bouwen?”. Ik was gelijk verkocht! Het zien dat mensen zo hun best doen om een buurt leefbaar te maken. Zo bijzonder. Iets wat verbindend is en wat bijna alleen maar op vrijwilligers draait. Dat maakt mij heel blij.

In 2015 startte ik in Park de Gagel bij het Team Productie/Veiligheid van de Buurtcamping en in 2018 ben ik ook bij het Griftpark de productie gaan draaien. Het Griftpark is een veelgebruikt park in de wijk. Het is voor de buurtbewoners toch een soort grote gezamenlijke tuin. Voor alle doelgroepen is er wat te doen. Van een Jeugdhonk van stichting JoU tot de nieuw gerealiseerde sporttoestellen voor gemeenschappelijk gebruik. Als alles doorgaat hoop ik dit jaar weer de productie te kunnen doen in het Griftpark.

De wijk Noordoost bestaat uit eilandjes van ouderen, jonge gezinnen, jongeren, kinderen en mensen met een kwetsbare achtergrond. Er zijn veel activiteiten die verbindend zijn, maar de uitdaging is om iets op te zetten om de verbinding tussen deze eilandjes duurzaam te maken. Hier hoop ik aan bij te dragen in alles wat ik doe in de wijk. Ik hoop dat er nóg meer buurtgerichte activiteiten ontstaan die mensen bij elkaar brengen. Dat is mijn wens voor de wijk. 

Interview Fleur van IJperen

Meer verhalen vind je hier

Illustration
Julius van Batenburg
Deel dit:
1 reactie

Fleur van Ijperen

di 19 mei 2020 15:30
Nogmaals dank Julius!!!