Verhaal

Stand-up comedy: "In de schoolbus ontdekte ik dat ik grappig wilde zijn!"

Geplaatst op 30 mei 2024, 13:39 uur
Illustration

Expats
Utrecht herbergt bijna 40% bewoners met een herkomst buiten Nederland. Een van die bewoners is Rachel uit de Vogelenbuurt. Meer dan twintig jaar geleden verhuisde zij vanuit Engeland naar Nederland voor werk. Na een studie Frans en Duits kreeg zij een baan aangeboden als helpdesk medewerker zodat ze haar talen flink kon oefenen. Ze stroomde door naar een managementfunctie bij Eurail Group (Interrail) en werkte daar totdat de coronapandemie toesloeg en niemand meer kon reizen. Tijd voor een carrière-move: tijdens corona volgde ze een opleiding tot coach. Van een bloeiende coachingpraktijk kwam het echter nooit: comedy slokte al snel al haar tijd op! Na de Brexit zijn Rachel en haar gezin ‘echte’ Nederlanders geworden: ze hebben nu een permanente verblijfsvergunning!

Stand-up comedy
Inmiddels is Rachel trotse eigenaar van Mad Cow Comedy, die elke twee weken op zondag een international showcase organiseert met stand-upcomedians uit de hele wereld. Voor een volle zaal expats in de Utrechter is de energieke Rachel de Master of Ceremony die de middag aan elkaar kletst en het publiek opzweept. Van marketingmanager tot stand-upcomedian: een opmerkelijk professioneel pad, dat begon in 2016 toen er voor haar oudste dochter een middelbare school gezocht moest worden. De ouders konden daar een proefles MotiVaktie volgen, het vak dat UNIC uniek maakt. Leerlingen ontdekken daar hun talent en passie, en deze avond was het de beurt aan de ouders. Groepsgewijs gingen ze aan de slag: de ouders maakten een bucketlist. Rachel schreef op: 'Ik wil stand-up comedy doen!’ en moest dat vervolgens delen met de andere ouders, die dat zo cool en tof vonden dat ze ter plekke een projectplan voor haar schreven. ‘Ik merkte daar hoe overtuigd ik eigenlijk was!’. Ze nam het projectplan mee naar huis en dezelfde avond boekte Rachel een comedycursus en B&B in London. In een zaaltje boven een Londense pub werd ze in het diepe gegooid: ‘het was heel spannend, de eerste vijf minuten was ik shaky en daarna was ik totally hooked!’

Schoolbus
Er zat al vroeg een comédienne in haar. De kleine Rachel greep in de schoolbus de microfoon en entertainde haar klasgenoten met moppen. ‘Daar ontdekte ik dat ik grappig wilde zijn!’. Ze groeide op met Engelse comedy: Fawlty Towers, Victoria Woods, Monty Python, en ging naar live-shows. Op de middelbare school deed ze aan impro, theater en performance, maar toen ze ging studeren raakte dat op de achtergrond. Wel keek ze steeds meer comedy op televisie, en vloog ze vaak met haar gezin terug naar Engeland om stand-up comedy te kijken. ‘Hier in Nederland is het meer cabaret, André van Duin enzo, en stand-up comedy was altijd al meer mijn ding’.

Mad Cow Comedy
Na haar eerste anonieme optredens in London, ‘niemand kende me daar’, volgden cursussen in Amsterdam bij Easylaughs en bij Comedyhuis in Utrecht. In heel Nederland deed Rachel open mics. ‘Er was een grote vraag in Utrecht naar Engelstalige open mics dus ik kon meteen aan de slag, echt heel cool’. En toen kwam corona: alle live-optredens vielen stil. Gelukkig ontdekte ze op internet Colin van Sounds Proper Comedy uit Nottingham. Via zoom regelde hij optredens voor enthousiaste semi-profs. Ze stuurde een berichtje en kon aanhaken. Zo maakte ze de broodnodige meters met optreden en hielp Colin met zijn bedrijf. Dat zette zich live door na corona maar er kwam ook veel administratieve rompslomp bij kijken. ‘Ik wilde mijn eigen ding doen, iets dat 100% van mezelf is’. Na een avondje brainstormen met haar man ontstond haar eigen bedrijf: 'Ik wilde iets grappigs met een dier, laughing horse of zo, en we kwamen uiteindelijk op Mad Cow. Wij mogen geen bloed doneren omdat we uit Engeland komen, vanwege de gekke koeienziekte'.

Inmiddels draait bijna alles om comedy: Mad Cow Comedy heeft een levendig expat publiek met meet-ups vooraf, een vrolijke, leuke mix van diverse nationaliteiten. Ze werkt als booker en marketeer voor Comedyhuis bij DUMS op het Domplein, en heeft een groot netwerk in Engeland. Zelf speelt ze elk jaar op Edinburgh Fringe, het grootste kunstfestival ter wereld. Zelfs haar coaching opleiding komt van pas: ze coacht beginnende stand-upcomedians!

UNIC leraar Bram die Rachel het zetje gaf dat nodig was om zich eindelijk over te geven aan haar passie, stand-up comedy, ‘is echt een beetje mijn held!’. Al gaf hij nooit les aan haar dochter, want die ging naar een andere middelbare school…

Op 8 juni 2024 is de een-na-laatste international showcase van dit seizoen in de Utrechter, een Utrecht special met Utrechts bier en een raffle met Utrechtse prijzen. De seizoensfinale is op 22 juni.

Illustration
Rachel in actie tijdens de International Showcase.
Deel dit: