Bericht

Het duurzame monumentale pand van Peter

Geplaatst op 15 mei 2024, 18:22 uur
Illustration

Peter woont met zijn gezin in een mooi en duurzaam pand uit 1877, met energie A-label, op de Wittevrouwensingel. Zijn drang om te verduurzamen is altijd aanwezig geweest, door zoals hij het zelf noemt een ‘soort aangeboren afkeer van verspilling’. Het idee van zo min mogelijk afval en energieverspilling spreekt hem sterk aan en dat probeert hij dan ook in zijn dagelijks leven waar te maken. Maar het gaat verder dan dat; hij maakt zich zorgen over de staat van het milieu en de toekomst. Hij probeert op zijn eigen manier een steentje bij te dragen aan de duurzaamheid van Utrecht. In zijn ervaring als energieadviseur voor particulieren kwam hij vaak terughoudendheid tegen van mensen die niet zeker wisten hoe ver ze moesten gaan met het ‘overhoop halen’ van hun huis. Peter adviseert mensen om op de ‘natuurlijke momenten’ zoals woningonderhoud of verbouwing zo veel mogelijk te verduurzamen. Naast duurzaamheid is een bijkomende bonus een beter binnenklimaat en meer comfort! 

Het verduurzamen van een gemeentelijk monument 

Als je Peter vraagt wat ze in huis hebben gedaan wat betreft duurzame maatregelen is het antwoord duidelijk: ‘zo veel mogelijk’! De inspanningen om hun huis te verduurzamen begonnen ongeveer 10 jaar geleden, toen ze het huis kochten in 2014, met een grondige renovatie. Toen ze het kochten was het pand volledig uitgewoond en er zaten veel lekkages.  De noodzakelijke grondige renovatie was een uitgelezen kans om het huis optimaal te verduurzamen.

Het pand van Peter is een gemeentelijk monument, wat betekent dat er aan de buitenkant niets mag veranderen. Om die reden is in plaats van het vervangen van de bestaande schuiframen de keuze gemaakt om isolatieglas achter de bestaande ramen te plaatsen. Dit hielp niet alleen met temperatuurregulatie, maar droeg ook gelijk bij aan het terugdringen van de geluidsoverlast van de drukke straat voor de deur. Daarnaast hebben ze alle gevels en daken geïsoleerd, een energiezuinig ventilatiesysteem geïnstalleerd met warmteterugwinning, evenals warmteterugwinningtechnologie in de douches. Ook is het pand voorzien van 9 zonnepanelen, waar er in de nabije toekomst nog 6 bij zullen komen. 

Peter heeft het hele verwarmingssysteem zelf ontworpen, en het zo gemaakt dat het ook kan functioneren met een warmtepomp, die stap bleek destijds echter nog te duur. Hoewel ze oorspronkelijk kozen om de stadsverwarmingsaansluiting te behouden, zijn ze inmiddels wel van plan om over te schakelen naar een warmtepomp vanwege de duurzaamheidsvoordelen en de kosten. 

De goede isolatie van het huis en alle andere duurzaamheidsmaatregelen die zijn getroffen hebben niet alleen voordelen wat betreft duurzaamheid. De maatregelen hebben er ook voor gezorgd dat Peter en zijn familie hun energieverbruik, en dus de kosten, hebben weten te halveren. Ook de kleine stappen, zoals de temperatuur een paar graden kouder zetten, een dikkere trui aantrekken, een warmtekussen kopen, hebben allemaal bijgedragen aan het flink verminderde energieverbruik. Het verbruik van het hele pand, drie huishoudens (ze verhuren twee studio's), staat nu ongeveer gelijk aan een gemiddelde tussenwoning.  

 De Poortkamer 

Trots voelen is voor Peter niet altijd even makkelijk, hij vindt namelijk dat hij verduurzamingsprojecten veel eerder af had kunnen hebben. Toch is er in huis een specifieke ruimte waar Peter af en toe wel heel trots op is, namelijk ‘De Poortkamer’. Het is een plek die niet alleen functioneel is voor Peters familie zelf, maar ook vanaf 30 juni beschikbaar wordt gesteld voor anderen voor vergaderingen, werkbijeenkomsten, etc. Naast de mooie looks van de ruimte (zie foto) is het ook nog eens erg duurzaam! Peter heeft in deze ruimte balansventilatie geïnstalleerd, lage-temperatuur-verwarming en vloerisolatie aangebracht. . Daarbij is de ruimte ook voorzien van HR++ puien. Deze aspecten van de ruimte hebben ervoor gezorgd dat deze ruimte energievriendelijk is.


De volgende stappen

Er zijn zeker nog stappen die Peter wil zetten om zijn huis nog verder te verduurzamen. Hoog op deze lijst staat het installeren van een warmtepomp. Ook is er nog een klein deel van de vloer dat hij graag wil isoleren. Dat specifieke stukje vloer is erg ondiep wat het moeilijk maakt om de kruipruimte in te komen en het goed te isoleren. Ondanks dat obstakel gaat hij de vloer wel isoleren met oog op de vloerverwarming en koeling die er binnenkort zal komen. Lastige klussen zijn er ook: mooie originele elementen behouden die niet duurzaam zijn: zo zijn een aantal originele deuren van 150 jaar oud, die een bron zijn van tocht en warmteverlies in de winter, maar die Peter wel graag behoudt. Tot op heden plakt hij de deuren altijd meteen af, maar dit kan anders en moeten worden opgeknapt en aangepast. Om deze historische elementen uit het huis te behouden worden ze voorzien van tochtwering en HR-achterzetramen. Zo blijft het huis haar originele elementen behouden, maar dan met een duurzame draai eraan!

Vraag professioneel energieadvies!

Als Peter zijn buren iets zou willen meegeven is dat je huis verduurzamen niet alleen bijdraagt aan een duurzame levensstijl, maar ook je eigen comfort positief beïnvloedt. De tweede gouden tip van Peter is dat professioneel energieadvies bij het verduurzamen van je huis van onschatbare waarde kan zijn. Hoewel hij veel van de verbeteringen aan zijn huis zelf heeft bedacht en uitgevoerd, denkt hij achteraf dat het fijner was geweest om hulp te hebben gehad. Er zijn veel verschillende bronnen waar je advies kunt krijgen, zoals bij de gemeente of bij organisaties zoals het Energiepaleis. Met gesubsidieerd advies kunnen ze je helpen bij het vinden van de beste oplossingen voor elke situatie. Volgens Peter echt de moeite waard om te overwegen. 

Ook helpt Peter graag zijn buren als het gaat om verduurzamen. Hij zou graag op een gegeven moment een duurzaam centrum willen zijn, waar mensen terecht kunnen voor eerste hulp bij duurzaamheid. Op dit moment helpt Peter mensen met het leggen van zonnepanelen op hun huizen. Bij hem maakt het niet uit hoe veel dat er zijn, ook al wil iemand maar 1 paneel, doet hij dat met veel liefde en plezier. Zoals hij zegt ‘elk zonnepaneel telt’! 

Het dubbele gevoel van wonen aan de Wittevrouwensingel

Wonen hier is voor Peter soms een dubbel gevoel. Aan de ene kant is hij heel blij met het mooie pand waarin zij wonen en de tuin die voor de familie een oase van rust biedt. Maar aan de andere kant begint de drukte van de grote stad hem steeds meer parten te spelen. Het wonen aan een grote drukke straat betekent wel geconfronteerd worden met veel lawaai en uitlaatgassen. Ondanks de drukte van de Wittevrouwensingel geniet hij nog steeds van het uitzicht en de mooie zonsondergangen. Zijn ideale buurt zou eigenlijk precies hetzelfde zijn als waar hij nu woont, maar dan zonder al die auto's die voorbij razen. 

Gluren bij de duurzame buren

Ben jij benieuwd naar het huis van Peter? Wil je meer horen over hoe hij zijn huis heeft verduurzaamd? Doe dan op zondag 9 juni mee met Gluren bij de Duurzame Buren! Peter en vele anderen zullen hun huis openstellen om Utrechters een unieke kans te geven een kijkje te nemen naar de duurzame maatregelen die zij hebben getroffen in huis. Lijkt dit je leuk? 

Meld je dan hier aan!

Heb jij duurzame maatregelen getroffen in huis en wil je graag anderen inspireren? Stel dan je huis open! Mail hiervoor naar: buurtbel@wijkwijzernoordoost.nl

Illustration
Huis vanuit de achtertuin