organisatie

Taal Doet Meer - VoorleesExpress Utrecht

Non-profit

De VoorleesExpress Utrecht is een project van Stichting Taal Doet Meer. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme thuisomgeving.


De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel bij het gezin. We stellen ouders daarmee in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren – op hun eigen manier. De ouders krijgen handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en boeken een blijvende plek te geven in het dagelijks leven.


Wat doet een voorlezer? (2 uur per week)
Als voorlezer lees je wekelijks voor aan kinderen met een taalachterstand. Je leest twintig keer voor bij het gezin thuis, op een vaste avond en tijd. Als voorlezer laat je de ouders en kinderen kennismaken met interactief voorlezen, taalspelletjes, boeken en verhalen. Samen met het gezin kijk je hoe voorlezen en taal goed past in hun thuissituatie. Je wordt daarbij begeleid door een coördinator.


Wat doet een coördinator? (4 uur per week)
Als coördinator begeleid je een groepje voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen kijk je hoe voorlezen en taal een plek kan krijgen in de thuissituatie. Je organiseert drie bijeenkomsten met jouw voorlezers en je bezoekt elk gezin drie keer. Je krijgt een passende training voordat je aan de slag gaat en je wordt begeleid door de projectleiding. 


We zoeken altijd nieuwe voorlezers en coördinatoren, vooral in de wijk Overvecht. Ook zoeken we op dit moment een coördinator in Noordoost! Heb je interesse in vrijwilligerswerk in jouw wijk of in een wijk bij jou in de buurt? Neem dan contact met ons op via voorleesexpress@taaldoetmeer.nl.

Illustration
 
Deel dit: