Bericht

Collectieve inkoop Zonnepanelen VVE's Gruttersdijk: Hou het simpel!

Geplaatst op 10 mei 2025, 00:00 uur
Illustration

Initiatiefnemer Eveline du Perron is trots op wat ze op de Gruttersdijk bereikt hebben met een bonte verzameling van VVE's, verschillende appartementen en woningen. Tijdens een open dag vertellen Eveline en Fons hoe het zo gekomen is. Het uitgebreide verhaal is eerder uitgebreid opgetekend door Ante Sellis.

Het begon met een groen dak

Op de grote open binnenplaats, het ontmoetingspunt tussen de verschillende eigenaren is het allemaal begonnen. De binnenplaats die de gebouwen met elkaar verbindt, is eigenlijk een groot terras boven de parkeergarage.  Een groepje bewoners besloot om dit dak van de bergingen te veranderen in een groen dak. Tijdens de borrel om het groene dak feestelijk in te wijden ontstond een nieuw idee:  zonnepanelen! 

Collectieve inkoop/aanleg Zonnepannelen 

Eveline en Fons trokken het zonnepanelen project, gingen in gesprek met andere VVE's en onderzochten verschillende opties. In een zogenaamd postcoderoosproject worden gezamenlijk zonnepanelen aangelegd en verdeeld tussen de VvE-leden. Andere optie was het dak verdelen in VVE-verband en dan individuele zonnepanelen aanleggen. Er is voor de laatste optie gekozen omdat die simpel is en geen extra juridisch gedoe geeft. Met een adviseur werd een verdeelsleutel gemaakt voor het dakoppervlak en iedereen kreeg een persoonlijk aanbod op maat. 

Vrije keuze, voordelig en toekomstgericht

Door het collectief inkopen van de zonnepanelen kon een gunstige prijs worden afgesproken. Iedereen betaalde dezelfde prijs per paneel ook al was de aanleg in sommige gebouwen complexer. Tegelijkertijd werden wat andere zaken geregeld voor de toekomst: een hoofdschakelaar per appartement en een extra groep voor de overstap naar inductie. Deelname was niet verplicht.

Collectief stroom opwekken zonder subsidie

Inmiddels wekken  26 eigenaren hier  nu hun eigen stroom op  met 105 panelen verdeeld over 6 woningen en 4 appartementgebouwen.  De VVE Gruttersdijk gebruikt geen subsidies. De subsidies zijn veel werk, vooral gericht op samen huizen isoleren, en leveren voor zonnepanelen weinig op.

Tips voor VVE's

Meer weten? Lees hier het uitgebreide verhaal!

Doe mee met Gluren bij Groene Buren!