Verhaal

VOKO, voedselcollectief Utrecht maakt voedselketens korter

Geplaatst op 5 december 2024, 00:00 uur
Illustration

Utrecht Noordoost kent een rijke traditie aan bewonerscollectieven die een betere wereld dichterbij brengen. Sinds 2014 laat het  Voedselkollektief Utrecht (Voko) zien dat een duurzaam voedselsysteem met korte ketens en een eerlijke prijs voor boeren mogelijk is.

VOKO is een collectief dat voedseltassen verzorgt voor 140 leden en al jaren volledig op vrijwilligers draait. De prijs gaat direct naar de boeren. Een gemeenschap met hechte banden tussen producent en afnemer.

In het kader van een betere wereld in de buurt nam Peter Klein een kijkje in de keuken bij VOKO. Liep hij een dagje mee om te zien hoe VOKO werkt en waarom mensen hieraan meedoen. Over korte lijnen naar leveranciers uit de buurt van Utrecht, oesterzwammen op koffiedik, groenten uit de moestuin van landgoed Zuilenstein en biologische producten. En afhaalpunt Cafe Averechts, een collectief cafe dat al jaren op vrijwilligers draait en baropbrengsten weggeeft aan goede doelen.

Wil je meer weten over VOKO? Meld je aan voor de online informatieavond.

In het project Lekker Lokaal Noordoost werken bewoners samen aan lekker, gezond en duurzaam lokaal eten. Wil jij je hier ook voor inzetten? Heb je een vraag? Mail naar contact@griftstroom.nl.


Illustration