Bericht

Tibor’s duurzame huis en zijn passie voor glas-in-lood

Geplaatst op 24 november 2024, 15:39 uur
Illustration

Sinds zijn geboorte in 1969 woont Tibor in de Staalstraat, in een tussenwoning uit circa 1900. Gedurende de jaren heeft hij het huis van zijn moeder overgenomen en het langzaam omgevormd tot een veel duurzamere woning dan toen ze er kwamen wonen. Tibor heeft zijn woning stapsgewijs verduurzaamd met onder andere HR++-beglazing, volledige isolatie en zonnepanelen om zijn comfort te verhogen, energiekosten te verlagen en het klimaat te sparen. Zijn bedrijf, Utrechts Glas in Lood, combineert zijn passie voor ambacht met duurzaamheid door glas-in-loodramen te restaureren en energie-efficiënter te maken, en hij deelt graag zijn kennis met de buurt om hen te helpen bij het verduurzamen van hun eigen huizen.

Alle duurzame maatregelen zelf uitgevoerd

Tibor heeft veel duurzame stappen genomen om zijn woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. Voor alle maatregelen had het huis energielabel G, momenteel heeft het een energielabel B/C dankzij de genomen maatregelen. Alles in huis is goed geïsoleerd, waaronder de ramen, de muren en de vloeren. Tibor heeft een HR++- beglazing geplaatst in alle ramen om de warmte binnen te houden en het energieverbruik te verminderen. Daarnaast heeft hij zonnepanelen geïnstalleerd om gebruik te maken van een duurzame energiebron. De originele en daarmee authentieke voordeur van het huis blijft echter lastig qua isolatie. Tibor houdt nu met tochtprofielen de kou zo veel mogelijk buiten, maar eigenlijk kan alleen een nieuwe deur echt soelaas bieden en hij overweegt om in de toekomst toch de originele deur door een replica te vervangen.

De motivatie van Tibor om zijn huis te verduurzamen kwam voort uit twee belangrijke drijfveren: de huidige stijgende energieprijzen en, niet te vergeten, het verhogen van zijn eigen comfort. Als iemand met een bouwachtergrond heeft Tibor het meeste werk zelf uitgevoerd. Het verduurzamen van zijn huis begon in 1999, na het overlijden van zijn moeder. Vanaf dat moment begon hij stapsgewijs met het verbeteren van het huis. De eerste ingreep die hij deed, was het isoleren van de vloer. Hij bracht zelf piepschuimlagen aan om de warmte beter vast te houden. Daarna ging hij verder met het vervangen van de ramen en andere aanpassingen die het energieverbruik zouden reduceren.

Tibor heeft door de jaren heen zelf alle duurzame maatregelen in zijn huis uitgevoerd en blijft openstaan voor eventuele toekomstige toevoegingen of verbeteringen. Als hij bepaalde aspecten in de toekomst zou willen aanpassen of opnieuw zou aanpakken, dan zou hij overwegen om de vloer nog beter te isoleren en vloerverwarming aan te leggen om de energie-efficiëntie te verhogen. Terugkijkend op zijn inspanningen erkent Tibor dat hij sommige maatregelen, zoals de isolatie van het dak, nu anders zou hebben aangepakt. Hij heeft geleerd dat verduurzaming een proces is van voortschrijdend inzicht, waarbij je voortdurend bijleert en er voortdurend nieuwe technische inzichten en materialen komen waardoor je altijd kan blijven verbeteren.

‘Utrechts Glas in Lood’ 

Na meerdere hernia’s als gevolg van zijn werk in de bouw besloot Tibor zijn passie te volgen en startte hij Utrechts Glas in Lood. Zijn liefde voor ambacht en glas-in-lood heeft geleid tot een bedrijf dat gespecialiseerd is in het repareren en verduurzamen van glas-in-loodramen, zodat ze niet uit historische huizen verwijderd hoeven te worden. Deze dienst maakt het mogelijk om deze mooie authentieke elementen in huizen te behouden, terwijl ze worden aangepast aan de hedendaagse energienormen. Naast zijn bedrijf geeft Tibor ook les in glas-in-lood op een vakschool in Den Bosch, waar hij zijn kennis doorgeeft en het ambacht levend houdt.

Het proces binnen het bedrijf verloopt zorgvuldig en omvat meerdere stappen. Wanneer Tibor een aanvraag ontvangt, gaat hij eerst bij de klant thuis kijken om de situatie in kaart te brengen. Hij beoordeelt waar en hoe het glas-in-lood is geplaatst en wat er precies moet gebeuren om het te verduurzamen of te repareren.  De aanvragen die hij ontvangt, betreffen meestal het verduurzamen van glas-in-loodramen, maar hij krijgt ook vragen om totaal nieuwe ramen te ontwerpen bijvoorbeeld als in oude huizen bij eerdere verbouwingen het glas in lood is weggehaald. Op basis van de specifieke situatie wordt er een offerte gemaakt. Zeker bij oudere huizen moet ook vaak het raamhout worden vervangen, zodat het nieuwe dikkere raam met dubbel glas erin past. Tibor neemt vervolgens de glas-in-lood ramen mee naar zijn atelier, waar hij met zorg het raam uit elkaar haalt om het schoon te maken en alle gebroken glaasjes te vervangen. Daarna wordt het hele raam met nieuw lood opnieuw gebouwd. Daarna wordt het raam naar een glasbedrijf gebracht, die het glas-in-lood raam tussen dubbelglas plaatst. Als er nieuw raamhout nodig schakelt hij een timmerfabriek die dat produceert.  Zodra alle onderdelen klaar zijn, komt Tibor terug om het raam te plaatsen en af te kitten. Het glas-in-lood raam wordt zo behouden en is niet langer een knelpunt in de isolatie van het huis.

Meer informatie over zijn bedrijf is te vinden op https://utrechtsglasinlood.nl of via Instagram op @Utrechtsglasenlood.

Tips en Hulp voor de Buurt

Tibor’s belangrijkste advies aan anderen is om te investeren in verduurzaming wanneer dat financieel mogelijk is, omdat het op de lange termijn loont en veel invloed heeft op het comfort in huis en ook nog eens goed is voor het milieu.

Tibor vindt het belangrijk om glas-in-loodramen in oudere huizen te behouden, om zo de authenticiteit van het huis en ook de hele buurt te waarborgen. Hij staat open om naar de Buurtbel energiecafés te komen om daar met buurtbewoners in gesprek te gaan over huizen isoleren, maar voornamelijk over glas-in-lood verduurzamen. Hij legt graag uit dat glas-in-loodramen niet noodzakelijk verwijderd hoeven te worden tijdens het verduurzamen of isoleren van een huis en hoe hij daarmee te werk gaat. Zijn doel is om mensen te laten zien dat het mogelijk is om de originele elementen van een huis te behouden, terwijl ze tegelijkertijd energie-efficiënter worden gemaakt. Tibor hoopt niet alleen zijn buurt, maar ook daarbuiten te helpen door glas-in-lood te verduurzamen, zodat authentieke details in woningen behouden blijven, maar wel in lijn zijn met de moderne eisen voor energieverbruik en comfort.

Ben jij je huis aan het verduurzamen maar zijn de glas-in-lood ramen een knelpunt in de isolatie? Haal ze dan niet weg, maar kom in contact met Tibor! Voor aanvragen kan je Utrechts Glas in Lood bellen op 06 274 002 05, of mailen naar info@utrechtsglasinlood.nl