Bericht

Polarisatiedialogen op Maliebaan 45

Geplaatst op 3 september 2024, 00:00 uur
Illustration

Utrecht in dialoog start een serie polarisatiedialogen op Maliebaan45 om lastige thema's bespreekbaar te maken.

Polarisatie… dat woordje hoor je veel tegenwoordig. En veel mensen maken zich daar zorgen over. De democratie in gevaar, samenleving onder druk, op straat in de familie of vriendenkring… Sommigen spreken over zelfcensuur en durven zich niet echt uit te spreken. Buiten alle extreme dingen die je in het nieuws hoort, bestaat ook het ‘stille midden’, of mensen die zich bewust neutraal opstellen. Er zijn zoveel verschillende geluiden en verschillende stiltes.

Laten we het daar gewoon eens over hebben. En dan niet over wie er gelijk heeft, maar juist over hoe je nou het juiste gesprek kunt voeren. Dit najaar doen we vier dialogen over thema’s die iets te maken hebben met polarisatie. Als we dat doen in de veilige en respectvolle dialoogvorm, is er heel veel mogelijk. We kunnen echt samen met een open hart oefenen om uit te spreken wat er echt in je omgaat. Zo kunnen we als samenleving echt leren hoe we moeilijke thema’s bespreekbaar maken.

Wo 4 september: Extreme geluiden, extreme stiltes

Het moeilijke ontwijken of ontmoeten. De eerste avond willen met elkaar nagaan in hoeverre je in je eigen leven te maken hebt met (de gevolgen van) polarisatie? Heb je last van gepolariseerde verhoudingen? In welke zin, en wat doe je dan: trek je jezelf terug of stel je je actief te weer. Is polarisatie iets wat zich vooral in je denken afspeelt of ook echt concreet in ontmoetingen met mensen om je heen? En hoe beleef je dat? Wat doet het met je en wat doe jij er mee? En in de ideale wereld, hoe zou dat er dan uitzien voor je? En wat kun je als eerste stap zetten om daar te komen?

Wo 2 oktober: Praten over WOKE

In de tweede avond op 2 oktober willen we het hebben over WOKE, enerzijds een beweging, een alertheid om onrechtvaardigheid, discriminatie, het niet vertegenwoordigd zijn tegen te gaan. Een beweging die inclusiviteit wil bevorderen. Anderzijds roept het ‘wokisme’ bij veel mensen ook verzet en ongemak op: van “je mag tegenwoordig ook niks meer zeggen, geen grapjes meer maken”, tot “ik weet niet wat ik moet zeggen, ik kan het niet meer volgen en voel me dus onzeker”. Ook hier de vraag: Hoe doet dit zich in jouw leven voor? Wat is jouw ervaring? Hoe sta jij er in? hoe (on)comfortabel voel jij jezelf hierin. Wat voel je, wat denk je, wat doe je?

Wo 6 november: Politieke polarisatie, ver of dichtbij?

In de derde avond zitten we al dicht tegen de Amerikaanse verkiezingen aan en het leek ons een goed idee om het te hebben over politieke polarisatie. De politieke polarisatie is een fenomeen waar je je veel zorgen over kunt maken, maar slechts beperkte invloed op uit kunt oefenen. Wat doet die polarisatie, verrechtsing, verruwing met je? Ook hier weer: Maak je je zorgen? Is dit vooral iets wat zich in jouw hoofd zich afspeelt of merk je ook in de dagelijks leven de gevolgen hiervan? Wat doe je ermee?

Wo 4 december: Verbonden blijven, ook onder spanning

In de vierde avond willen we ons bezig houden met contra-strategieën. Wat kun je doen om actief polarisatie tegen te gaan. Ook hier gaat het om hoe je in je eigen denken uit wij / zij denken kunt komen, bijvoorbeeld vanuit Ubuntu denken, vanuit vreedzaam denken en er zijn zeker ook nog andere strategiën die kunnen werken. Het bespreken van concrete ervaringen in je denken, voelen en handelen geldt hier ook als leidraad.