Verhaal

Marjan, actief bij Averechts

Geplaatst op 2 juni 2024, 00:00 uur
Illustration

Sinds Marjan in de Vogelenbuurt woont komt ze vaak bij Averechts. Toen ze aan het verhuizen was ontdekte ze het cafe om de hoek en is hier met alle verhuizers naar binnen gegaan. Marjan: "Het past me goed om ergens bij te horen, en Averechts hoort echt bij de Vogelenbuurt, is heel sociaal.  Ik kom hier veel nieuwe buren tegen, er komen ook veel mensen speciaal voor de muziekgroepen. Mensen komen alleen en in groepen  en de leeftijd is heel divers"

Heb jij ook ADHD?

Toen Marjan een van de eerste keren bij Averechts langskwam kreeg ze de vraag: "Heb jij ook ADHD?" Marjan: "In eerste instantie dacht ik Wat is dit voor een aparte vraag? Henriette die achter de bar stond vertelde dat het een vrijwilligerscafe is en dat er 1 keer per maand een ADHD-groep komt, hartstikke gezellig! Verder vertelde ze dat het café een sociale basis heeft en dat alle fooi en
winst naar goede doelen gaat. Ik dacht: als ik wil dat dit blijft voortbestaan moet ik hier vrijwilliger worden. Dat is inmiddels alweer 5 jaar geleden en inmiddels werk ik achter de bar en heb ik ook andere taken."

De Vogelenbuurt, ook fijn voor kinderen

Waarom is Marjan in de Vogelenbuurt gaan wonen? "Het is lekker groen en dichtbij de stad, ook fijn voor de kinderen. Een van de kinderen had hier een vriend wonen en vond het ook gelijk heel leuk. De lijsterstraat is een leuke straat met leuke mensen, ook veel studenten. We hebben een straatapp en komen elkaar tegen in Averechts."

Werken met vrijwilligers, heel gezellig

Marjan wil meer met de buurt doen: "Ik geprobeerd om gezamenlijk zonnepanelen neer te leggen, maar dat is niet gelukt. Inmiddels ontvang ik nieuwe vrijwilligers bij Averechts. Ik kom dan ook graag in gesprek met nieuwe bar- en keukenvrijwilligers! Het is hier heel gezellig en je hebt echt het gevoel iemand blij te hebben gemaakt. Tijdens de U-dagen is het hier ook heel druk met nieuwe studenten. Op andere dagen zoals bij de vrijdagmiddagborrel, is het veel rustiger. Averechts draait al 40 jaar op vrijwilligers! Het is een hele trouwe groep vrijwilligers. Chris is vanaf het eerste uur actief als "Bouwtapper, doet nog steeds het "Bouwcafé" op vrijdagmiddag en onderhoudt ook de website. DJ Jacob draait ook al jaren iedere maand de mooiste muziek." 

Het geheim van Averechts

Wat is het geheim van Averechts? Marjan: "Aandacht, buiten de gebaande paden en niet commercieel. Iedereen is hier welkom, jong en oud. We schenken veel verschillende soorten bier, zonder en met alcohol, alles biologisch. Je maakt hier vrij snel contact en kan hier ook gemakkelijk alleen naar toe gaan. De 40-up of jazz op zondag is heel leuk, de bandjes op vrijdagavond en de open Mic op donderdagavond. Op woensdagavond is het spelletjesavond en kun je een VOKO-voedseltas ophalen. De barwinsten gaan naar een goed doel  dat wordt bepaald door de vrijwilligers. We doen het echt samen met mensen uit de buurt, en dat is heel fijn.

Toekomstmuziek

Marjan zou graag meer verschillende activiteiten in Averechts krijgen en dat er meer mensen uit de buurt langskomen. "En je kunt hier ook heel gezellig je verjaardag vieren!"

Illustration
 
Deel dit: