Verhaal

Van meerdere offertes tot zonnepanelen: Jeroen's duurzame verhaal

Geplaatst op 31 mei 2024, 12:18 uur
Illustration

Jeroen woont in een tussenwoning uit 1890 aan de Poortstraat. Dit jaar besloot hij zijn steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst en zette hij de eerste stap richting een energiezuiniger huis.

In april van dit jaar liet Jeroen zeven zonnepanelen installeren op zijn schuine dak. Dit project werd uitgevoerd door Zonneplan. Voor Jeroen was het verduurzamen van zijn woning niet primair een kwestie van kostenbesparing. Zijn drijfveer was vooral de overtuiging dat Nederland meer duurzame energie moet opwekken. "Als het kan op je huis, en als je het geld ervoor hebt, dan zeker doen," benadrukt hij.

Jeroen heeft zijn hele leven al oog voor het milieu en verduurzamen. Zowel privé als op zijn werk houdt hij zich bezig met duurzaamheid. Voor hem is het letten op het milieu en zijn leefomgeving in zijn dagelijks leven de ‘normaalste zaak van de wereld'. Het is zijn manier om bij te dragen aan een leefbare wereld voor de toekomst. Hij hoopt dat steeds meer mensen duurzaam leven gaan zien als de norm.

Vraag altijd meerdere offertes aan! 

Voordat hij de zonnepanelen liet installeren, deed Jeroen uitgebreid onderzoek. Hij vroeg zes offertes op van verschillende bedrijven en besprak deze tijdens het Energiecafé van de Buurtbel. Uiteindelijk koos hij voor Zonneplan vanwege hun goede balans tussen kwaliteit, service en prijs. Twee professionals van Zonneplan kwamen langs om de situatie ter plekke te bekijken, de rest handelde ze online af. "Zonnepanelen gaan met een kabel naar de meterkast toe. Je hoort verhalen van bedrijven die daar niet goed naar kijken en rare oplossingen bedenken zodra de zonnepanelen al liggen. Bij ons werd dit van tevoren al goed bekeken en uitgedacht", vertelt Jeroen. Uiteindelijk zijn er in overleg met het bedrijf zeven zonnepanelen geïnstalleerd.

De installatie verliep soepel en Jeroen is tevreden met de keuze voor Zonneplan. Hij raadt zijn buren dan ook aan om altijd meerdere offertes aan te vragen en die goed te vergelijken met elkaar. "Het scheelde 50% in kosten en er waren ook grote verschillen in kwaliteit”, voegt hij eraan toe. Hij wil graag benadrukken dat dit soort onderwerpen ook besproken kunnen worden in het Energiecafé, waar buurtgenoten ervaringen en advies kunnen uitwisselen. Zelf staat hij ook open om mensen op weg te helpen! 

Hoewel Jeroen voorlopig geen verdere zonnepanelen wil installeren, heeft hij wel plannen om zijn huis beter te isoleren. Dit blijkt echter een uitdaging te zijn in een oud huis zonder spouwmuren, waardoor de isolatie aan de binnenkant moet gebeuren. Hij wil nog de voorkant van het huis isoleren en neemt kleine stappen richting verduurzaming, bijvoorbeeld tijdens kleine verbouwingen in huis.

Een dorp in de drukke stad

Jeroen ziet zijn buurt als een soort dorp in de drukke stad, zo zegt hij ook: "we kennen ondertussen veel mensen, maken vaak een praatje op straat, mensen kijken naar elkaar om.” Tegelijkertijd vindt hij dat het de anonimiteit van een stad heeft. Het is een buurt met voldoende afstand en privacy en heeft alle gemakken zoals veel winkels en horeca dichtbij! Een van zijn favoriete plekken in de buurt is het parkje bij Goesting. "Het is een soort ontmoetingsplek. Er staan mooie bomen en je hoort in de lente en zomer veel vogels fluiten," vertelt hij. Het parkje biedt een plek van rust en natuur midden in de stad, waar hij graag tijd doorbrengt.

Gluren bij de duurzame buren

Ben jij benieuwd naar het huis van Jeroen? Wil je meer horen over hoe hij zijn huis heeft verduurzaamd? Doe dan op zondag 9 juni mee met Gluren bij de Duurzame Buren! Jeroen en vele anderen zullen hun huis openstellen om Utrechters een unieke kans te geven een kijkje te nemen naar de duurzame maatregelen die zij hebben getroffen in huis. Lijkt dit je leuk? 

Meld je hier aan!

Deel dit: