Verhaal

Utrechters vieren deze zomer 25 jaar Griftpark

Geplaatst op 17 april 2024, 00:00 uur
Illustration

Utrechters slaan de handen ineen om het jubileum van het Griftpark te vieren. Deze zomer is het 25 jaar geleden dat het markante park tussen Wittevrouwen, Vogelenbuurt en Tuinwijk werd geopend. In de komende maanden worden er al volop activiteiten georganiseerd. Op 15 september vieren de omwonenden met de gemeente Utrecht feestelijk het jubileum. Vooruitlopend daarop zijn er in de komende maanden al allerlei activiteiten.

De inwoners van Wittevrouwen, Vogelenbuurt en Tuinwijk nemen het initiatief, zoals ze in de jaren negentig ook nauw betrokken waren bij de totstandkoming van het Griftpark. Niet alleen omdat het park deze wijken verbindt. Maar ook vanwege de bijzondere geschiedenis. Zo was er begin vorige eeuw een drukke en smerige gasfabriek gevestigd. Daarna maakten de omwonenden zich sterk voor de sanering, maar bemoeiden zich ook met de inrichting. Als de inwoners de overheid en architecten hun gang hadden laten gaan, was er nu een parkeergarage en niet het levendige, multifunctionele park dat het nu is. 

Wandelingen en verhalen

In de komende maanden zijn er al tal van wandelingen rond uiteenlopende thema's in het park. Liefhebbers en belangstellenden worden meegenomen langs bijzondere plekken, er worden verhalen verteld over de geschiedenis, de natuur en over kleurrijke Utrechters die in het park te vinden zijn. Zo is er al een serie interviews verschenen op Standplaats Griftpark op deze site. 

Initiatief Wittevrouwen, Vogelenbuurt en Tuinwijk

Om gesprekken op gang te brengen worden er in de komende weken oude en nieuwe foto's gedeeld op social media. Iedereen die foto's heeft van het terrein en z'n geschiedenis, wordt uitgenodigd om die te delen via Facebook, Instagram, buurtapps of wijkwijzernoordoost.nl. Op 29 mei geven de organisatoren in een bijeenkomst in het Griftpark een startsein voor de activiteiten. Op 23 april om 19.30 uur ontmoeten de vrijwilligers elkaar in Griftsteede. U bent van harte welkom!

Deel dit: