Verhaal

Luc & Britt: Van het gas af, een logische stap 

Geplaatst op 4 april 2024, 00:00 uur
Illustration

Luc zocht een huis om lekker in te klussen en Britt wilde graag terug naar Utrecht. Een jaar eerder waren ze in Amsterdam gaan samenwonen. In Tuindorp vonden ze een klushuis dat nog met gaskachels werd verwarmd, tot voor kort bewoond werd door een 94-jarige dame, waar nog weinig aan veranderd was. De uitbreiding van de keuken richting tuin voor keukeneiland en warmtepomp was dan ook een logische stap. Luc & Britt zijn zichtbaar blij met hun nieuwe klushuis in Tuindorp! 

Hoe zijn jullie begonnen?

Luc: “We hebben eerst vooral veel zelf gedaan: de vloerisolatie en dakisolatie. Dat scheelt een heleboel geld en we wilden graag klussen, iets met onze handen doen, want voor mijn werk zit ik best veel achter de computer. Samen dit huis strippen en opnieuw opbouwen was ook heel leuk om te doen. Je leert heel andere kanten van elkaar kennen."

Britt: “Het materiaal hebben we vooral geselecteerd op rd-waarde, isolatiewaarde, ook voor de subsidies. Zo zijn we op glaswol en een beetje PIR uitgekomen voor de vloeren en het dak, en vloeibaar glaswol voor de spouwmuren. Het materiaal bestellen we bij isolatieshop.nl, daar vind je ook goeie informatie.” 

Wat is een goeie plek voor de warmtepomp?

Luc laat trots de buitenunit warmtepomp aan de voorkant van het huis zien, midden voor het raam. Ze horen de unit wel, maar hebben hier binnen geen last van. Britt: “Er komt nog groen omheen zodat hij minder opvalt” Luc: “In overleg met de buren hebben we de warmtepomp voor in plaats van achter het huis gezet. We zitten ook meer in de achtertuin” Voor de binnenunit is ruimte gemaakt in de nieuwe keuken en in de slaapkamer hebben ze voor brede radiatoren gekozen om de ruimte goed te kunnen verwarmen.

Hoe hebben jullie een keuze gemaakt?

Britt: “We hebben eerst allerlei advies ingewonnen, zijn naar thema avonden geweest en hebben heel veel gegoogled. Daar kwamen we niet veel verder omdat ze het huis niet kenden.” Luc: “We zijn ook naar bijeenkomsten van de gemeente geweest maar we hadden geen goed gevoel bij dat bedrijf. Voor de warmtepomp zijn we zelf uitgekomen bij Nova Clima, een hele goeie gast die we ook graag aanbevelen aan anderen.”

Wat doe je samen met je buren?

Britt: “De meeste buren hadden al meer aan isolatie gedaan, waren al veel verder. We hebben wel met onze nieuwe buren gepraat en tips  van hen gehad. En uiteindelijk wel samen glaswol besteld, dat scheelde weer bezorgkosten.” Luc: “Omdat we nog geen keuken hebben mogen we soms aanschuiven bij de buren. Heel leuk om zo de buren hier te leren kennen.”  Britt: “We hebben nog geen zonnepanelen. Misschien is dat ook iets om samen met buren, de buurt uit te zoeken, evt samen aan te schaffen”.

Hoe zien jullie je toekomst hier in de wijk?

Britt: “We zijn nu vooral heel blij dat we hier wonen, en dat de grote klussen achter de rug zijn. ” Luc: “Ik vind het wel leuk om in de wijk actief te worden, te helpen met warmtescans, mee te doen met gluren bij duurzame buren. Ik vertel graag meer over hoe wij het hebben aangepakt en vind het ook leuk mee te denken met anderen. In Amsterdam was ik ook Energiecoach en deden we ook warmtescans.”

Deel dit: